Rundveehouderij

Nieuws 794 x bekeken 2 reacties

EC wil zuivelmarkt strakker volgen

Brussel - De Europese Commissie zal de Europese zuivelmarkt na het einde van de quotering in 2015 intensiever in de gaten houden. Dit om ernstige verstoringen en grote negatieve inkomensgevolgen voor de melkveehouderij zo veel mogelijk te voorkomen. Dit heeft Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos gezegd bij de opening van een Europese zuivelconferentie in Brussel.

Om de markt goed te kunnen volgen, wordt een monitoringsbureau opgezet door de Commissie. Dit moet marktontwikkelingen op korte, middellange en lange termijn heel precies volgen en analyseren. Dit moet erin resulteren dat onbalansen in de zuivelmarkt vroegtijdig worden opgemerkt en waar mogelijk voorkomen.

Het voornemen kan rekenen op stevige bijval van de European Milk Board (EMB) en verwante organisaties, al willen deze organisaties daar ook nog een aantal regulerende instrumenten bij, waardoor de Europese zuivelmarkt na 2015 niet veel anders zal zijn dan de markt in de periode vóór genoemde datum. Europese boerenbond Copa-Cogeca (waarin ook LTO Nederland) steunt dit plan niet, maar wil onder meer wel betere vangnetprijzen, zodat dit instrument ook weer echt kan werken. Vrijwel alle deelnemers aan de conferentie bleken het er over eens dat de volatiliteit van zuivelmarkt na 2015 iets is dat stevig moet worden beheerst. De vertegenwoordigers van Copa-Cogeca zien daarbij ook ruimte voor de inzet van termijnmarkt-instrumenten. De EMB gelooft daar niet.

Laatste reacties

  • W Geverink

    Idd ja lol, de markt moet zijn werk doen…

  • koestal

    achter het net aan vissen

Of registreer je om te kunnen reageren.