Rundveehouderij

Nieuws 835 x bekeken 1 reactie

Droogte drukt resultaten Fonterra

Auckland – Fonterra heeft haar omzet over het boekjaar tot 31 juli met 6 procent zien dalen naar 11,3 miljard euro. De brutowinst daalde met 3 procent naar 609,7 miljoen euro.

Dat is  7,3 procent lager dan eerder verwacht. De nettowinst na belasting steeg met 18 procent naar 448,8 miljoen euro. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming wijt de daling aan de gevolgen van langdurige droogte gedurende de tweede helft van het seizoen en de moeilijke marktomstandigheden in Australië.

De 10.500 leden van zuivelonderneming zagen hun melkprijs inclusief nabetalingen in het afgelopen seizoen met 4 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder naar 6,16 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden met de huidige koers gaat het om zo’n €0,28 per kilo bij 4,4 vet en 3,2 eiwit. Deze melkprijs staat in schril contrast met de verwachte recordmelkprijs (boven de €0,40) voor het huidige seizoen.

Bij Fonterra liep afgelopen boekjaar 4 miljoen ton product van de band. Als gedurende de tweede helft langdurige droogte geen roet in het eten had gegooid had dit volgens topman Theo Spierings nog eens 400.000 ton meer kunnen zijn. In Nieuw-Zeeland daalde de melkproductie in seizoen 2012-2013 in zijn geheel met 2 procent naar 1.463 miljoen kilo milk solids. Ter indicatie: voor 1 kilo milksolids is ongeveer 11,5 kilo rauwe melk nodig.

Fonterra zag haar brutowinst in de eerste helft van het boekjaar flink stijgen in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Chili. Gedurende de tweede helft van het jaar kreeg de NZ Milk Products divisie (ingrediënten) het moeilijk. Droogte zorgde voor een enorme stijging van de prijzen van vollemelkpoeder (plus 64 procent).  De goede resultaten behaald in de eerste helft van het jaar werden teniet gedaan door de hoge inkoopprijzen voor de melk waarmee de divisie zich in de tweede helft van het seizoen zag geconfronteerd. Daarnaast daalde de brutowinst in Australië en Nieuw-Zeeland met 37 procent. Hevige concurrentie maakte dat de zuivelonderneming haar activiteiten down-under fors heeft moeten reorganiseren. Dit bracht de nodige kosten met zich mee.

De financiële gevolgen van het botulismeschandaal zijn in de gepresenteerde cijfers nog niet zichtbaar.

Eén reactie

  • koestal

    de natuur is nog steeds een onzekere factor

Of registreer je om te kunnen reageren.