Rundveehouderij

Nieuws 1646 x bekeken 7 reacties

Dijksma: geen vleeskalverexport naar Turkije

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijkma van landbouw wil geen export van mestkalveren naar Turkije. Dat schrijft ze in antwoorden op Kamervragen van Marianne Thieme (PvdD) en Tjeerd van Dekken (PvdA).

“Ik ben voorstander van Europese regelgeving die de transportduur beperkt tot acht uur en om die reden zal ik mij niet inzetten om de export van mestkalveren naar Turkije mogelijk te maken”, schrijft Dijksma.

Vorig jaar is in samenwerking met het bedrijfsleven een analyse gemaakt over de mogelijke export van mestkalveren naar Turkije. Hierbij werd geconcludeerd dat er dierenwelzijnsrisico’s zijn bij de export naar Turkije. Met name bij de grens van Bulgarije naar Turkije zijn regelmatig problemen met dierenwelzijn. Dierrechtorganisatie Eyes on Animals constateerde ter plaatse meermaals dat er onvoldoende water, stro en voer voor de dieren beschikbaar was om de lang wachttijd te overbruggen.

Dijksma schrijft dat er voor de export van dieren een gezondheidscertificaat nodig is dat tussen Nederland en het

betreffende derde land is afgesproken. Nederland heeft geen afspraken over het vereiste gezondheidscertificaat voor de export van mestkalveren naar Turkije en is niet in gesprek hierover met Turkije. “Ik ben niet op de hoogte van voorbereidingen van de sector op export van mestkalveren naar Turkije”,  aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • puinhoop

  Volgens mij wil Dijksma helemaal geen vleeskalveren meer!!!!

 • Houwers

  Er is in ieder geval veel voor te zeggen om deze dieren als karkas te exporteren. Dan weten we zeker dat de dieren volgens onze normen, zo nodig op de juiste manier halal, getransporteerd en geslacht worden.

 • Elevage

  om de slachterijen hier aan het werk te houden lijkt het mij de meest logische stap om hier alles te slachten en dan koel te vervoeren.
  Dus eens met @houwers

 • famtillemans1

  in Turkije staat geen arts vwa van 58 euri per kwartier!!!!!!!1 daar kost die hooguit 10 euro dat is t verschil

 • LUCTOR

  Gewoon in NL slachten geen gewichts verlies geen dierenleed ook al is de touringcar nog zo luxe het is geen plezier ritje voor de kalveren gewoon zelf een keer kijken hoe ze van de wagen afkomen is geen reclame voor de Nederlandse veehouderij in z,n algemeenheid.
  VWA tarieven kunnen gemakkelijk met 60% omlaag.

 • Houwers

  @famtillemans Over de kosten van de keuringsarts maak ik mij niet zo'n zorg, wel over de kwaliteit. Doet deze zijn werk net zo goed als die in Nederland moeten doen. Ik zou dat graag eens willen zien, maar niet met plezier.

 • Heijdravleesvee

  In Turkeije slacht men zelfs nog vee op straat. En niemand die er ziek van word. En daar betalen consumenten bijna 2 x zoveel voor het vlees als in NL.
  Over waardering voor een sector gesproken!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.