Rundveehouderij

Nieuws 7972 x bekeken 36 reacties

DeLaval brengt twee nieuwe modellen VMS melkrobot

Steenwijk - DeLaval lanceert twee nieuwe modellen VMS melkrobot. Dat zijn de VMS Supra en de VMS Supra+. De basis van beide nieuwe modellen is de standaard rijk uitgeruste melkrobot VMS. DeLaval claimt met dit model de snelst melkende robot in de markt te zijn met het laagste energieverbruik.

De standaard VMS beschikt over onder andere kwartiermelken, mastitisdetectie, individueel voorbehandelen en het robuuste heavy duty melkstation.

Bij de VMS Supra wordt de VMS aangevuld met een uiergezondheids- en vruchtbaarheidsmodule. Deze module bestaat uit de online celgetalmeter OCC en activiteitmeters. Met de online celgetalmeter OCC wordt er frequent een celgetalbepaling gedaan zodat de volledige lactatie in beeld is met betrekking tot de uiergezondheid. Dit vormt een prima basis voor het snel signaleren van uiergezondheidsproblemen, maar geeft ook een heel goed beeld voor het toepassen van selectief droogzetten.

De VMS Supra+ is de meest complete melkrobot waarbij de VMS aangevuld wordt met de Herd Navigator. Met de Herd Navigator worden met sensortechniek metingen verricht op het gebied van vruchtbaarheid, uiergezondheid en voeding.

Laatste reacties

 • jan1966

  En hoeveel levert jullie zo'n verhaaltje nu op..............

 • janrietman

  Heel leuk en heeeel duur de extra optie's. Met alleen het meten van de geleidbaarheid haal je in een vroeg stadium de uieronsteking er al uit... dus die extra optie's zijn leuk maar hebben denk ik weinig meer waarde.

 • veldk

  uierontsteking wel. echter een hoog celgetal is niet altijd in de geleidbaarheid te vertalen

 • jamiemf

  gewoon een lely die mannen hebben veel meer ervaring!

 • wijo

  Jammer al die negatieve reacties, je hoeft hem niet te kopen en veehouders die wel op deze opties zitten te wachten kunnen blij zijn.
  een verhoogd celgetal en uier ontsteking kosten productie die je niet mist omdat je het niet produceert en dus mis je inkomsten.

 • jrboer

  @jamiemf, Volgens mij zit DeLaval 'ietsje' langer in de melktechniek dan Lely....

 • abtje

  Klopt, ze zitten er langer in. Toen Lely de Astronaut uibracht was het dus ook alleen maar hoon en gelach van de blauwe jongens. Zij zagen dat niet zitten en zouden daar nooit aan beginnen.

 • Reb

  De meeste lely boeren zijn meelopers! Als je vraagt waarom heb je voor Lely gekozen? Ja gewoon weet ik eigenlijk niet! Dat zijn dan ondernemers!

 • W Geverink

  Welke melkveehouders zijn ondernemers Reb? Overal worden grote nieuwe stallen uit de grond gestampt. Het ondernemers gedeelte is hoe je als boer met het risico om gaat. Buffers en overwaarde worden in productie middelen gestopt zonder dat er een plan is voor hoe dat geld terug zal worden verdiend. Wie heeft er bijvoorbeeld een leverings/ afname contract getekend met de afnemer van de extra melk. Wie heeft een minimum prijs garantie of een langjarig vaste prijs contract getekend? Wie heeft de aan en afvoer van voer en mest voor de grotere veestapel geregeld? Ik bedoel dat voor dat de stal gebouwd wordt en je als boer de nek een heel eind uit steekt wil je wat garanties waarmee je de bank vooraf kunt laten zien wat het rendement zal zijn van de investering en waarvan hun lening terug gaat worden betaald.

 • jan1

  Voor de rooie is het goed dat er een blauwe is en voor de blauwe is het goed dat er een rooie is. Alleen kon Delaval al koeien melken en heeft Lely het melken bij de boer geleerd. Ik kan bij mijn 6 jaar oude VMS rustig een nieuwe VMS ernaast plaatsen, geen probleem. Lely is op dat gebied wat commercieler en komt iedere paar jaar met een nieuw type, waar een oude dan niet meer naast past. Ook een methode van verkooptechniek.
  Ik weet niet of het waar is , maar ik hoor de laatste jaren dat de Lelygebruikers wel hoge onderhoudskosten hebben en dat er in het garantiejaar en de jaren erna veel stuk gaat. In het verleden had Delaval meestal hogere onderhoudskosten vergeleken met de A2.
  Wat betreft de celgetalmeting en de herdnavigator geven wel 'Harde' cijfers, dus die cijfers die kloppen en liegen niet. De herdnavigator gaat nog een stukje verder. Ik zou wel eens een gebruiker willen horen die er niet tevreden over is. Het is alleen een duur apparaat. De meningen in de voorlichterswereld erover zijn verdeeld, de ene zegt: 'Veel te duur' en de ander zegt: 'Over 5 jaar hebben alle grotere bedrijven een Herdnavigator'.
  Zowel op de robot's al in de gewone melkstal.

 • jan1

  Beste Jamiemf.
  Wat is ervaring. Hier komt altijd nog de monteur die de robot geinstalleerd heeft. In die ruim 6 jaar dat we er nu mee melken zijn er 2 servicemonteurs opgestapt. De ene kon niet tegen de nachtdiensten, en de ander om een andere redenen.
  Onze monteur heeft heel veel ervaring en is ook erg betrokken bij het gebeuren.

 • abtje

  Jan1 Dat Lely A2 nog onder DOS draaide zegt twee dingen. Zo lang maakt Lely al robotjes en Dos en Windows gaat nu eenmaal niet samen. Vandaar dat dat een heel flauw blauw argument is.
  Het grote probleem van Delaval is dat ze zo laat ingestapt zijn. Lely heeft enorm veel patenten. Vandaar dat die blauwes nog steeds de slangen in de stront hebben liggen en maar zitten te emmeren met een douche beker.
  Wat dat betreft was Fullwood slimmer, die zeggen dat ze de beste melkervaring koppelen met de beste robot arm, de A2 arm.
  Nadeel van die rooies is puur de arrogantie en daardoor ook de prijzenslag die ze slaan bij hun klanten.

 • jan1

  Door het emmeren met de douchebeker heb ik gekozen voor de Delaval. Ik vindt de voorbehandeling met de voorbehandelbeker beter dan dat geborstel. dat deslangen in de stront kunnen liggen kan ik niet ontkennen. De nieuwere met roostervloer is het al een stuk beter. Dat Delaval zo laat is ingestapt ben ik het niet geheel eens. Over het algemeen is het zo als Delaval met een product op de markt komt , dat het dan werkt. Dat is bij een Lely niet altijd zo. Bij de overgang van het traditioneel melken naar het robotmelken zijn wij niet gestegen in het zuurtegraad vet dit wil bij een Lely wel eens anders zijn. Zo heeft de ene dit en de andere dat.
  Wat ik niet kan begrijpen is de stap dat de FNZ Reca niet meer bij de robot boeren mag komen.

 • Mozes

  Ik melk zelf met een Lely A4. Vorige week heb ik voor het eerst een Delaval zien melken. Ik was onder de indruk van het schone voorbehandelen. Het borstel systeem van Lely maakt heel slecht schoon.

 • abtje

  @Jan1 Zuurtegraad steeg inderdaad van 0,3 naar 0,9. Dat was schrikken de eerste keer, net geen strafpunt. Nu zitten we op 0,6. Nog steeds een verdubbeling, maar inderdaad een aandachtspunt.
  Heeft misschien ook met je huisvesting te maken, ik weet het niet, maar onze A3 borstelt wel brandschoon.

 • jan1

  Ik heb ook wel eens het idee dat de melktoestemmingen vaak niet goed staan ingesteld. Over het algemeen zie je dat bij een Lely het aantal melkingen per koe een stuk hoger ligt dan bij een Delaval. Dit heeft ook te maken met dat er per melking voor service wordt betaald ( tenminste verleden )
  De melkinstellingen zijn wat productieafhankelijk nieuwmelkt van 7 tot 9 liter per melking en oudmelkt 9 tot 11 ltr. per melking.
  Bij de Lely zie je regelmatig dat koeien met 20 kg melk per dag 4 x gemolken worden. dat kan ook al een probleem opleveren.

 • abtje

  @Jan1 Dat heb ik nog niet meegemaakt. De instellingen staan af fabriek behoorlijk goed. De fijnafstemming doet de krachtvoerleverancier. En daar moet je behoorlijk voorzichtig mee zijn. Hier liepen de melkingen op richting 3,3. Een kleine wijziging en het schoot terug naar 2,8, bijna 2,7.
  Kan je zien wat een invloed een hele kleine correctie heeft.
  Wat mij weer wel opviel is dat er geen enkele melking begon met 0,0 liter. Ze begonnen allemaal met 0,7, na enkele opmerkingen hebben de monteurs dit teruggebracht naar 0,3. Gekscherend zeggen we wel eens dat dat de reden is dat Lely de meeste melk uit een koe haalt.

 • abtje

  Bij ons in de omgeving werden eerst alleen maar Lely's gekocht. Op een gegeven moment kwam er een omslagpunt. Volgens mij mede omdat Delaval wel melkputten inruilde op een robot en Lely dit pertinent weigerde. Lely kon niks met een melkput en Delaval wist die wel weer te verpatsen aan een klant.
  Momenteel verkopen er duidelijk minder robotjes en wat er gaat is meestal blauw. Een goede service is vaak de motivatie. En als je dan vraagt waarom niet een rooie komen de meeste toch uit op het arrogantie verhaal. Zelf hebben we dat destijds echt niet ervaren.

 • jan1

  @abtje De instellingen staan af fabriek behoorlijk goed. De fijnafstemming doet de krachtvoerleverancier. En daar moet je behoorlijk voorzichtig mee zijn. Hier liepen de melkingen op richting 3,3. Een kleine wijziging en het schoot terug naar 2,8, bijna 2,7.
  De vraag is dan, Of er wat mis is met die 2,8 melkingen per koe. Naar mijn mening is 3.3 melking per koe ook teveel. Denk ook dat die 2.8 veel beter is voor de koe en dat je op die manier ook meer rendement uit je robot haalt. 3.3 melkingen per koe per dag is pure onzin. Als je nieuwmelkte koeien 4 x per dag melkt is meer dan voldoende en met rond de 2 melkingen(of nog minder) bij het droogzetten kan ook zat.
  Je moet wel een hele goede voorlichter hebben wil die het bij het juiste eind hebben qua melktoestemmingen.
  De service monteurs weten het beter dan de voervoorlichter.

 • Rikkamperman

  Wie laat er nu een VOERvoorlichter de melktoestemming bepalen? Je laat Hans Boer toch ook niet in je slaapkamer? Wat betreft de online celgetalmeting, ik heb nog nooit een veehouder horen klagen over de kosten, ze roemen de werking.

 • abtje

  @Jan1 Er is ook helemaal niets mis mee, alleen wat geleidelijker is beter dan ineen keer die grote sprong. De service monteurs hebben verstand van de hardware, niet de software. For Farmers heeft specialisten die precies weten hoeveel welke biks er gevoerd word en hoe het toelatingsbeleid daar het beste bij past.
  Of moet iedere robotmonteur dat ook weten? Beetje naief Rikkamperman.
  Ieder zijn vak en specialiteit.
  Onlinecelgetal, leuk, maar met de geleidbaarheidmeting toch lichtelijk overbodig. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid data, maar wat je ermee doet.

 • abtje

  En Rik, zo te horen slaat bij jou de arrogantie ook al toe.
  Een melkrobot blijft gewoon een veredelde krachtvoer box die toevallig ook nog even de koeien melkt.
  Melken is voeren, helaas dringt dat nog niet overal door.

 • Rikkamperman

  Een voerleverancier streeft naar een minima aan voerattentie's en de dealer naar een verbetering in celgetal en gebruiken hiervoor dezelfde parameters....

 • abtje

  Mijn voerleverancier streeft naar een zo goed mogelijke bedrijfsvoering op alle niveau's. Niet een puntje eruit spittend. Het is een geheel, zwakke schakeltjes aanpakken en niet alleen maar naar een hulpmiddel kijken, want dat is een parameter.
  Voor een betere grasmat moet ik zeker dezelfde robotmonteur vragen naar parameters? Of kan ik gewoon een ander specialist van For farmers langs laten komen?

 • Rikkamperman

  Wel ideaal dat je met je algehele bedrijfsvoering bij één bedrijf terecht kan. Of distancieert uw melkwinningsdealer zich van dergelijke begeleiding?

 • abtje

  Hoe kom je aan die onzin? Die distancieert zich nergens van. Integendeel, dat doen we in gezamelijk overleg.
  Een mens kan nooit alles weten en up to date bijhouden. En zo heb je indien nodig een team specialisten tot je beschikkeing ipv een persoon die overal net niet het fijne van weet. En is die persoon ziek moeten we zeker wachten tot dat weer over is?
  Ben jij soms dealer van de blauwtjes dat je denkt alwetend te zijn?

 • jan1

  @abtje
  Hier heeft de servicemonteur meer en een betere inzicht dan de voervoorlichter. ( tenminste van onze oude voerleverancier Forfarmers Hendrix) . Bij een servicebeurt worden ook altijd de softwareinstellingen doorgelopen en mocht die afwijken van hun ideeen dan wordt er gevraagd, waarom die instellingen zo staan.
  En 3 melkingen per koe per dag hoeft lang niet altijd beter te zijn dan 2.7 melkingen per koe per dag.
  Als de volgende keer de voervoorlichter komt , moet je hem eens een stuk papier een pen en een calculator geven en dan vraag je ze om eens zo een rantsoen uit te rekenen. weet zeker dat er maar weinig zijn die dat nog kunnen. En als ze het niet kunnen snappen ze ook niet hoe je een koe moet voeren, tenminste de achtergronden ervan niet.
  Met een rantsoensberekeningprogramma op de laptop kunnen ze de mooiste en best passende rantsoenen maken, alleen of die voor de koe goed is en of de koe er wat mee kan is maar de vraag.

 • abtje

  Jan1 Onze voorlichter is old school die met zijn tijd meegaat. Word het ingewikkelder, dan neemt ie een specialist mee. of hij belt hem op en laat zich erdoorheen praten.
  Snap dat software gebeuren niet, althans, wat je ermee bedoelt.
  Bij Lely word dat regelmatig op afstand geupdated. Is er een probleem, dan kunnen ze dat ook op afstand besturen en oplossen, daar hoeft niemand voor aan te komen.
  Bij Delaval kan dat niet??

 • jan1

  Update's worden meestal met de sercivebeurten uitgevoerd. Meestal moet dan de pc nog een keer opnieuw opgestart worden en zijn ze erbij, voor mocht er eens iets fout gaan. Ze kunnen het ook wel op afstand. We krijgen nog wel eens een sms'je van onze servicemonteur als er iets niet helemaal naar wens werkt. De servicemonteur heeft een programma op zijn laptop met alle bedrijven met een HN en kan in 1 oogopslag zien of alles goed of niet goed werkt. Bedrijven waar alles goed werkt, zijn groen, waar mogelijk een probleem is of iets aan de hand zijn rood.

  Bij iedere servicebeurt begint de monteur bij de softwareinstellingen. Hij neemt alle koeien door of de instellingen wel goed staan. Ook komen dan de melktoestemmingen aan de orde. De verschillende merken melkrobot's hebben ook zo hun verschillende instellingen voor de melktoestemming. Hier ligt vaak het probleem bij de voervoorlichters dat ze daar niet mee over weg kunnen.
  Je gaf al eens aan dat bij verandering van melktoestemming zo het aantal melkingen omlaag schoot. die 3,3 melkingen waar je het over had, vind ik te hoog. Ga je dit veranderen, of ga je de instellingen veranderen , zul je dit niet in 1 keer moeten dan, maar in een aantal weken geleidelijk aan moeten passen. Want doe koeien hebben een goede klok.
  De melkinstellingen zijn ook van meerdere factoren afhankelijk, aantal koeien, productie van de koeien, laktatiestadium e.d.

 • Rikkamperman

  Jan1 voorwaarts!!

 • Rikkamperman

  Live Life Laval :))

 • abtje

  Ah, onder je steen vandaan gekropen? Antwoorden geven doe je niet dus dan maar kretologie? Sneu...

 • Rikkamperman

  Onder de steen schuilde in ieder geval geen anonimiteit. Dat is dan natuurlijk ook wel weer zo.

 • jan1

  Quotum is nu nog niet geheel toereikend, maar het nobele streven is om over 2 jaar gem. boven de 2000 kg melk te produceren. En met de vingers in de neus.

 • Danny25

  Wij hebben zin om een robot te kopen voor 60 koeien. Welke moet ik nu kopen? de rode, blauwe of de fullwood?

 • abtje

  Danny25 Die keuze kan je alleen zelf maken. Ga bij robotboeren kijken tot je een ons weegt. Juist bij boeren die het net niet voor elkaar hebben kan je veel opsteken hoe het wel of niet moet in jouw situatie.
  En behalve de robot op zich is de dealer nog belangrijker, hoe en wie komt jouw storingen verhelpen? Dat is belangrijker dan de kleur...
  Maar eerst kijken, kijken en nog eens kijken bij robotboeren.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.