Rundveehouderij

Nieuws 3030 x bekeken 1 reactie

Bijna driehonderd boetes voor opzet te jonge kalveren

Zeist - De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft vorig jaar 298 boetes opgelegd aan vleeskalverhouders of hun contractgevers voor de opzet van te jonge kalveren.

In totaal werden 751 kalveren aangetroffen die te jong werden opgezet in een vleeskalverbedrijf. Dit meldt de stichting in haar jaarverslag. Deze kalveren zijn goed voor 0,04 procent van het totale in 2012 opgezette aantal vleeskalveren, maar toch zijn het er nog opvallend veel, erkent de SKV. Kalveren mogen niet worden opgezet als ze jonger zijn dan veertien dagen. Ook moeten ze voldoende biest hebben gehad. Daar controleert de SKV eveneens op.

De SKV vermoedt geen kwade bedoeling achter de te jonge opzet, maar zoekt de oorzaak in logistieke tekortkomingen. De boete voor een te jong opzet kalf bedraagt ongeveer 100 euro per dier.

De controle verboden stoffen leverde één melding op van chlooramphenicol in stro. In 2011 waren dat twee meldingen. Het bedrijf had een lichte overschrijding van de norm. Vermoedelijk komt de stof van nature voor in stro.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat het aantal opgezette kalveren in de voorbije jaren flink is gedaald. Vorig jaar werden ruim 2,4 miljoen kalveren in Nederland, België en Duitsland opgezet onder toezicht van de SKV. Dat is ruim 120.000 stuks minder dan in 2010. In België was er in 2012 sprake van enig herstel ten opzichte van 2011. Toen daalde het aantal opgezette kalveren plotseling met zo'n 70.000 stuks, ofwel ongeveer eenderde. In 2012 groeide de opzet weer met zo'n 40.000 stuks.

Ook het aantal opgezette koppels kalveren daalde, net als het aantal afgegeven koppelcertificaten. Hun aantal daalde van ruim 5.800 naar goed 5.400 stuks. Het aantal staladressen daalde vorig jaar licht naar 2.221 stuks.

Eén reactie

  • kschouten

    als je kalveren binnen krijgt zitten er altijd een paar tussen die net geen 14 dagen oud zijn .Dit gebeurd al op de markt ze worden in groepen geplaatst en je kan de hele groep kopen of niet dus ze gaan mee

Of registreer je om te kunnen reageren.