Rundveehouderij

Nieuws 1282 x bekeken

Berlijnse consument blij met 'terugkeer' Mark Brandenburg

Berlijn - Oost-Duitse consumenten, regionale media en ook politici reageren positief op de verkoop van het regionale zuivelmerk Mark Brandenburg door FrieslandCampina aan ODW-Frischprodukte Gmbh.

Ze menen dat hiermee het merk weer teruggehaald wordt naar de regio en hopen eveneens dat voortaan weer melk uit de eigen regio in de pakken komt.

ODW-Frischprodukte is een dochterbedrijf van Odenwald Früchte Gmbh.

FrieslandCampina heeft de merken Mark Brandenburg en Milchreiter naar eigen zeggen verkocht omdat het zich wil concentreren op de Duitse hoofdmerken, zoals Landliebe en Tuffi. Ook zou een merk als Mark Brandenburg te weinig associatie hebben met de melk uit die regio's waar FrieslandCampina actief is. Feit is echter ook dat FrieslandCampina in het afgelopen jaar flink onder vuur is komen te liggen door onder meer een campagne van het Berlijnse Bondsdag-lid Hans-Christian Ströbele (Groenen). Die betichtte FrieslandCampina van misleiding door melk uit de omgeving van Keulen te gebruiken voor 'Mark Brandenburg'-zuivel. Ook wil hij een verplichte opdruk 'afgevuld in Keulen' op de pakken.

Nu de merken overgaan naar Odenwald-Früchte, zal die situatie niet direct veranderen. De nieuwe eigenaar kan de melk namelijk nog niet in de eigen fabriek in Elsterwerda afvullen. Daarvoor moet eerst worden geïnvesteerd. Genoemde fabriek is ook eigendom geweest van FrieslandCampina. Het bedrijf werd in 2010 echter afgestoten. Dat kwam de Nederlanders ook op veel kritiek te staan, want er was eerst nogal wat verbouwd, mede dankzij regionale subsidies. ODW Frischprodukte produceert nu in Elsterwerda vooral toetjes en desserts.

Of registreer je om te kunnen reageren.