Rundveehouderij

Nieuws 621 x bekeken 1 reactie

Australisch Bega Cheese wil concurrent WCB kopen

Bega/Warrnambool - Het Australische zuivelbedrijf Bega Cheese wil concurrent Warrnambool Cheese and Butter (WCB) overnemen voor een bedrag van omgerekend 222 miljoen euro. Het bod is deels in aandelen en deels in geld.

WCB beraadt zich nog op het bod. De directie weet nog niet af ze het als een vriendelijk bod of als vijandig bod wil zien. Bega is met een jaaromzet van 703 miljoen euro een van de grotere zuivelspelers in Australië, na de coöperaties Fonterra en Murray Goulburn. Bega heeft al een aandeel van 18 procent in WCB, Murray Goulburn heeft een aandeel van 15 procent. Deze coöperatie heeft twee jaar geleden geprobeerd om WCB over te nemen, maar dat mislukte. De vraag is of nu opnieuw een overnamestrijd ontbrandt.

Bega Cheese biedt omgerekend €4,02 per aandeel WCB. Daarvan is €1,39 in geld plus 1,2 aandeel Bega. Met dit bod geeft Bega een premie van 28 procent op de koers van WCB vóór het bod. In reactie is de koers van het aandeel WCB al met ruim 33 procent gestegen.

Zou de overname doorgaan, dan ontstaat een nieuw particulier zuivelbedrijf met een omzet van 1,04 miljard euro, 1.000 leveranciers en 1,6 miljard kilo melk, ofwel 17,5 procent van de Australische melkplas. De uitkomst van de overnamestrijd kan ook interessant zijn voor FrieslandCampina. Dat heeft een joint-venture met WCB voor de productie van Vivinal-Gos-ingrediënten. Dat is volgens directeur Roelof Joosten van FrieslandCampina Ingredients een van de grote winstmakers van de divisie.

Eén reactie

  • koestal

    volgens mij een vriendelijk bod met alleen maar winnaars

Of registreer je om te kunnen reageren.