Rundveehouderij

Nieuws 2079 x bekeken 5 reacties

ABN Amro: melkprijs blijft hoog in 2013

Amsterdam – De melkprijzen kunnen zich in de laatste maanden van 2013 op de huidige recordniveaus blijven handhaven. Dat meldt de ABN Amro in zijn jongste kwartaalbericht.

Eerder liet de topman van FrieslandCampina, Cees ’t Hart, al weten vertrouwen te hebben in een stabiele melkprijs op het huidige niveau gedurende de tweede helft van dit jaar.

Als reden voor de hoge prijzen geeft ABN Amro de onbalans op de melkmarkt. In de tweede helft van 2012 viel de productie in de belangrijkste exportlanden terug door ongunstige weersomstandigheden, hoge veevoerprijzen en een minder goede kwaliteit van het ruwvoer als gevolg van een droog voorjaar en een natte, koele zomer. Dit effect werkte in de eerste helft van 2013 nog door.

In de EU zal de melkproductie in de tweede helft van 2013 licht aantrekken. De achterstand die in het eerst halfjaar is opgelopen kan volgens de bank gedeeltelijk worden ingelopen. In Nieuw-Zeeland is voldoende regen gevallen voor een goede start van het nieuwe jaar. De achterstand die in de eerste helft van 2013 is opgelopen kan echter niet meer worden ingehaald. In Australië en Argentinië wordt ook een lichte daling verwacht door minder gunstige weersomstandigheden. In de Verenigde Staten wordt uitgegaan van een bescheiden groei.

Ook voor de lange termijn is ABN Amro nog steeds onverdeeld positief. De melkprijs blijft op een hoog niveau. Dit wordt veroorzaakt door de onbalans tussen productie en consumptie. De melkproductie zal de komende jaren volgens de bank minder sterk stijgen dan de vraag naar melk. Wel waarschuwt de bank voor incidentele factoren zoals extreme weersomstandigheden die een sterke invloed op de productie hebben. Hierdoor zal de schommeling van prijzen groter worden.

Laatste reacties

 • jaapjo

  2013 is al bijna weer voorbij

 • wmeulemanjr1

  Bank praat mooi, het gaat ook eindelijk weer 'gewoon weer mooi' Maar om nu direct weer in jubelstemming te komen zal wel een reden hebben.(( De beste stuurlui staan aan de wal ))

 • jehanvankroaks

  ie hebt helemoal geliek !

 • Rikkamperman

  Loat di-j stuurleu moar es een wagentje vol a-brok koop'n bi-j de carperatie, dan geet de mooi-proat wal oaver

 • awhurenkamp1

  this niet alleen de a brok.diesel olie. denk aan lecencie om te spuiten elke keer keuren. mollendiploma verlengen ga zo maar door allemaal baantjes voor de luije hollander. enhet voegt niks toe aan de economie.en de buitenlander moet hier het werk doen wat de nederlander eigelijk zou moeten doen;

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.