Rundveehouderij

Nieuws 4046 x bekeken 4 reacties

Runderen sterven vaak aan longontsteking

Drongen - Pneumonie (longontsteking) en enteritis (darmontsteking) zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij 945 Vlaamse runderen die in 2012 ter sectie werden aangeboden bij Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Pneumonie werd bij 17,8 procent van de autopsies vastgesteld, enteritis bij 17,5 procent.

Bij kalveren jonger dan een maand was enteritis met 32,9 procent doodsoorzaak nummer een met als belangrijkste ziekteverwekker cryptosproidium, gevolgd door rotavirus, E.coli, coronavirus en Salmonella enteriditis. In veel gevallen werden meerdere ziekteverwekkers gevonden waarbij de combinatie rota- of coronavirus met cryptosprodium het meest voorkwam. Als tweede doodsoorzaak werd pneumonie gevonden met als hoofdoorzaak besmetting met Mycoplasma bovis en Mannheimia haemolitica. Bij ouder jongvee (gecategoriseerd in een tot drie maanden, drie tot zes maanden en ouder dan zes maanden) staat pneumonie op nummer een. De oorzaken zijn vrijwel gelijk en worden aangevuld met BRSV (pinkengriep).

Bij runderen ouder dan twee jaar zijn sepsis (bloedvergiftiging), pneumonie en TRP (traumatische reticuloperitonitis), ofwel een scherp voorwerp de belangrijkste doodsoorzaken. Sepsis werd vooral veroorzaakt  door Trueperella pyogenes (zomerwrang). Veel van deze sectierunderen had een hartklepontsteking. Mannheimia haemolytica en Mycoplasma bovis zijn de belangrijkste veroorzakers van pneumonie. Maar ook longworminfecties spelen hierbij een rol. TRP blijft met 14,2 procent een veel voorkomend probleem. Het meeste ijzer dat bij sectie wordt gevonden is afkomstig van autobanden die op voerkuilen liggen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Hier zouden de zogenaamde diervrienden op moeten reageren, oa, pvdd wakker dier, de grootste doodoorzaak bij runderen onder de 2 jaar is het gebrek om voldoende medicijnen te kunnen, mogen todienen, te gek voor woorden, hoe gek kan de samenleving worden

 • jaapjo

  Ik denk dat er zat bedrijven zijn die met geen of weinig AB bij jongvee toekunnen.

 • Mozes

  Schoenmakers1, klinkklare onzin!
  Ik had vroeger veel last van longaandoeningen bij jongvee. Sinds ik ent met Rispoval ( neusenting) is het helemaal voorbij. Een goede enting om te voorkomen is beter dan antibiotica om te genezen.

  Daarnaast had ik vroeger bij de kalveren veel last van rotavirusdiaree. Dit kan eenvoudig worden opgelost door te zorgen dat de kalveren zo snel mogelijk vast voer gaan opnemen naast de melk. Zodra een kalf vast voer opneemt is ze niet meer vatbaar voor rotavirus. Snelle opname van vast voer kan verkregen worden door het kalf kunstmelk op plantaardige basis te geven. Dit stremt niet en vormt dus geen vaste stof. Daardoor heeft het kalf al vanaf de vijfde dag behoefte aan enig vast voer wat kan bestaan uit de bekende kalversmulmix. Ook moet er op gelet worden dat men niet teveel melk voert. (2 keer 2,5 liter)

  Cryptosporidium kan men voorkomen door een hok nadat het is uitgemest een maand leeg te laten staan. Cryptosporidium is een hokbesmetting die niet tegen droogte kan. Schoonspuiten is niet eens nodig, alleen uitmesten en een maand laten opdrogen.

 • schoenmakers1

  mozes, ik praat niet over de melkveehouders die zelf alles in de hand hebben hoe ze het kalf vanaf dag 1 verzorgen, ik heb het over veehouders die de kalveren van nederlandse melkveehouders krijgen en die in de eerste dagen van hun leven niet de juiste zorg gehad hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.