Rundveehouderij

Nieuws 1222 x bekeken

Rift Valley Virus verspreidt niet goed in veedichte gebieden

Lelystad - Bij een uitbraak van Rift Valley Virus in Nederland kan het virus zich minder goed handhaven in veedichte gebieden. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

De bevindingen zijn opvallend, omdat juist verwacht werd dat het virus in veedichte gebieden zich beter kon handhaven. De reden dat het virus zich niet in gebieden met hoge veedichtheid zou kunnen handhaven is dat het aantal aanwezige vectoren (insecten) per dier te klein is om voor een effectieve overdracht tussen gevoelige dieren te zorgen.
Rift Valley Virus is een virus dat door insecten wordt overgedragen. Zowel mensen als dieren zijn gevoelig voor het virus. Bij mensen zijn de verschijnselen doorgaans mild. Bij runderen, schapen en geiten kan het tot koorts en bloedingen leiden en tot abortus bij drachtige dieren. Bij jonge dieren kan het virus dodelijk zijn.
Het virus wordt in Afrika door verschillende soorten steekmuggen overgedragen, die verwant zijn aan Nederlandse muggensoorten. Daardoor zou het virus ook in Nederland kunnen verspreiden. De belangrijkste onzekerheden over de mogelijke verspreiding van het virus is het aantal insecten die het virus kunnen verspreiden en de mogelijkheid om het virus ook via wild te verspreiden.

Rift Valley Virus kan grote gevolgen hebben voor de volks- en diergezondheid in Nederland. Daarom adviseert CVI om verder te onderzoeken of de Nederlandse steekmuggen het virus kunnen overdragen, bij welke dieren ze voorkomen, en of het virus kan overleven in vectoren in de winter.

Het virus komt tot nu toe alleen in Afrika en het Midden-Oosten voor, maar de zorg dat het ook naar Europa komt is groot. Tegen het virus is nog geen vaccin. Daar wordt wel aan gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.