Rundveehouderij

Nieuws 4516 x bekeken 9 reacties

Pensverzuring bij een op drie melkveebedrijven

Werkendam - Eén op de drie Nederlandse melkveehouders heeft op zijn bedrijf te maken met pensverzuring. Toch ziet maar 14 procent van de melkveehouders pensverzuring als een probleem.

Dat meldt Orffa. De leverancier van voeradditieven liet dit voorjaar een enquête houden onder driehonderd melkveehouders.

Pensverzuring blijkt volgens John van Rooij, verkoopleider Orffa, een onderschat probleem te zijn. “Dat is opvallend, omdat de kosten van pensverzuring sterk kunnen oplopen door een daling van de melkgift, klauwproblemen en een lagere vruchtbaarheid van de koe”, aldus Van Rooij.

In de enquête geeft 17 procent van de melkveehouders aan dat klinische pensverzuring op hun bedrijf voorkomt. Subklinische pensverzuring komt bij 27 procent van de veehouders op hun bedrijf voor.

In de zomermaanden is de kans op pensverzuring volgens Offra groter dan in andere seizoenen, onder andere als gevolg van hittestress. Ook Caroline Huetink, dierenarts en voorzitter van de Vakgroep gezondheidszorg Herkauwers van de KNMvD, waarschuwt voor pensverzuring als gevolg van hittestress. Ze adviseert zouten of bicarbonaat bij te voeren om pensverzuring te voorkomen.

Volgens Van Rooij is pensverzuring relatief eenvoudig te voorkomen door gericht de rantsoensamenstelling aan te passen. “Een goede buffer tegen pensverzuring is een essentieel onderdeel van een gezond rantsoen voor hoogproductief melkvee.”

Orffa geeft veehouders op de website voorkompensverzuring.nl tips hoe pensverzuring te voorkomen.

Laatste reacties

 • Mozes

  De belangrijkste tip tegen pensverzuring kan ik wel geven: zorg dat de koeien tijdens de droogstand zoveel mogelijk ruwvoer opnemen. Hoe meer ze tijdens de droogstand opnemen hoe meer ze ook na het afkalven opnemen. Hoe groter de ruwvoeropname hoe beter de verhouding tussen krachtvoer en ruwvoer. Hoe meer ruwvoer hoe meer de koeien herkauwen en hoe stabieler de pens pH.
  Hoe stabieler de pens pH hoe minder vatbaar voor klauwinfecties.
  Ik heb het voorgaande kunnen bereiken door het maken van een mengkuiltje voor droge koeien. De resultaten zijn zo spectaculair dat ik hier zeer entousiast over ben en iedereen kan aanbevelen.

 • gerard nabuurs

  @Mozes: wat zit er in jouw mengkuiltje?
  Ben het overigens helemaal met je eens. In mijn optiek veel hooi aan de droge koeien én hooi verstrekken aan de melkgevende dieren.

 • abtje

  Met de droogstand leg je ook de basis. Een andere onderschatte is hittestess.
  Vooral met dit weer, geef een kg minder krachtvoer en een goede buffer en extra zout. Scheelt al weer een hoop pensverzuring...

 • Piet, Midden-Europa

  Geachte voorgangers jullie horen gelukkig bij die 14% die het zien en er wat voor doen !!!... Het is waar HOOI is het beste medicijn tegen pensverzuring !!!... Papi spreekt ook uit ervaring.

 • alco1

  En alleen hooi voeren is zo gemakkelijk en broei bestendig. Al vele jaren haal ik het los op met de snijwagen, echter dan met weinig messen. Ik los het in de loods en druk het na de broei aan een grote hoop en voer het met een oude hooilader aan de voorlader.

 • Mozes

  Gerard Nabuurs, de samenstelling van het mengkuiltje laat ik uitrekenen door de voeradviseur. Er zit gehakseld stro, kuilvoer, maïs en ruwvoerplusstroop in. Afhankelijk van de verhouding kuilvoer/maïs wordt eventueel een eiwitmengsel toegevoegd. De eerste keer dat ik een mengkuiltje maakte gebruikte ik gesneden stro. Dit bleken de koeien toch nog te kunnen uitselecteren. Veel stro lieten ze liggen. De tweede keer heb ik gehakseld stro gebruikt. Dit kunnen ze niet meer uitselecteren en wordt volledig opgenomen.
  Bij een droogstandvoer moet je twee tegenstrijdige eigenschappen combineren. Het moet een VEM inhoud hebben van 840. Voer met lage VEM is echter weinig smakelijk. De koe moet minimaal 11 kg ds opnemen wat alleen lukt als de koe van smakelijkheid vreet en niet van honger.
  Gescheiden gras/maïs en graszaadstro voeren lukt niet. Ze vreten het kuilgras/maïs op en het graszaadstro laten ze liggen. Het graszaadstro zullen ze pas na lange tijd opvreten als ze grote honger hebben en zullen dan nooit de 11 kg ds halen. Een mengkuil is dan de oplossing.
  Ik voeg aan het mengsel veel ruwvoerplusstroop toe. Enerzijds om de conservering en anderzijds voor de smakelijkheid. Een voordeel van eerst in een mengkuil stoppen is dat het stro vocht aantrekt uit de maïs en de stroop en daarmee ook smaak aantrekt. Het effect is te vergelijken met een pan soep die de tweede dag beter smaakt dan de eerste dag.

 • Mozes

  Alco1, als je zelf hooi kunt winnen wat de koeien graag opnemen en de goede VEM bevat kan dat natuurlijk ook. Ik ben echter afhankelijk van aankoop. Het goede hooi heb ik nog nooit kunnen kopen. En als ik het zou kunnen kopen kost het veel geld. Gehakseld gerstenstro van goede kwaliteit is volop te koop tegen een betaalbare prijs. Vervolgens kan ik het mengen tot het meest optimale droogstandvoer.

 • ACB

  Vroeger deed men toch niet anders. Ze waren dom nog niet.

 • jaapjo

  @mozes als je graszaadhooi los wilt voeren moet je veldbeemd proberen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.