Rundveehouderij

Nieuws 975 x bekeken

Nieuwe normen voor Zwitsers kalfsvlees

Bern - Tijdens het derde topoverleg van de Zwitserse dierenbescherming met de vleeskalversector is overeenstemming bereikt over nieuwe voorschriften met betrekking tot kalfsvleesproductie.

De belangrijkste wijziging is dat alle kalveren onbeperkt over ruwvoer moeten kunnen beschikken. Dat meldt de Landwirtschaftlicher Informationsdienst.

In de brancheorganisatie zijn onder meer de groothandelsketens van Migros en Coop vertegenwoordigd, net als de vereniging van dierenartsen en de consumentenbond. In de nieuwe afspraken zijn verder vooral de slachtleeftijd van de dieren en de kleuring van het vlees besproken. De bovengrens voor leeftijd voor slacht van dieren voor de categorie 'kwaliteitskalfsvlees' is 160 dagen. Zijn de kalveren ouder, dan volgt er een korting. Een korting op de uitbetaalde prijs voor kleurafwijking zal er in de toekomt niet meer zijn zolang de kleur maar niet 'rundvleesachtig rood' is.

In de toekomst moeten kalveren volgens de nieuwe dierenbeschermingsverordening altijd vrij water en ruwvoer ter beschikking hebben. Dat heeft een roze kleuring van het vlees tot gevolg. Vrij ruwvoer ter beschikking betekent een verbetering van het welzijn van de dieren.

De partijen beseffen dat het ook een omslag van denken van de consument vraagt. Die zal geen witvlees van Zwitserse oorsprong meer in de schappen vinden. De consument moet volgens de organisaties beseffen dat witvlees betekent dat de dieren 'fout' gevoerd zijn. Witvlees wordt immers alleen bereikt als de dieren ruwvoer is onthouden. Dat leidt volgens de Zwitserse dierenbescherming tot bloedarmoede en verhoogd risico op maagzweren en vatbaarheid voor andere aandoeningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.