Rundveehouderij

Nieuws 1216 x bekeken

Nieuwe gevallen van Q-koorts in België

Brussel – In België zijn dit jaar vier nieuwe gevallen van Q-koorts bij geiten vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Twee besmettingen kwamen aan het licht na abortusonderzoek, nadat er een of meer vroeggeboortes waren op bedrijven. "Het feit dat er nu ook bedrijven positief zijn na abortusonderzoek toont nogmaals het cruciale belang aan van het respecteren van de wetgeving in verband met abortussen", aldus de FAVV.  Bij elke abortus moeten veehouders de nageboorte, de foetussen of doodgeboren lammeren en een bloedstaal van het moederdier laten onderzoeken door regionale diergezondheidsorganisaties. Het onderzoek op Q-koorts wordt in dit geval steeds gefinancierd door het FAVV in het kader van het abortusprotocol.

Twee andere besmettingen kwamen aan het licht via tankmelkcontrole, die sinds 2009 wordt uitgevoerd. In België zijn bedrijven waar de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii is aangetroffen verplicht om te vaccineren tegen Q-koorts. De bedrijven moeten minstens drie jaar lang enten tegen de ziekte.
De eerste jaren dat de FAVV op Q-koorts controleerde werd de bacterie in de melk aangetroffen van elf geitenbedrijven. Na vaccinatie werd de bacterie niet meer gedetecteerd, meldt de FAVV.

Of registreer je om te kunnen reageren.