Rundveehouderij

Nieuws 1652 x bekeken 4 reacties

Nieuw-Zeeland wil extra controle eigen zuivel

Wellington – De Nieuw-Zeelandse overheid wil tijdelijk extra maatregelen invoeren om nieuwe problemen met voedselveiligheid in de zuivelsector te voorkomen.

Dat meldt het ministerie voor primaire industrieën in Nieuw-Zeeland (MPI). Door aanscherping van de controles en testen in de zuivelverwerking moet de reputatie van Nieuw-Zeelandse zuivel worden hersteld.

MPI wil tijdelijk meer toezicht op de zuivelverwerking. Ook moet product gedurende het productieproces vaker en beter worden getest. Met simulaties moet worden gecontroleerd of het tracking en tracing systeem van zuivelondernemingen op orde is.

Een aantal schandalen gedurende het afgelopen half jaar heeft de reputatie van Nieuw-Zeelandse zuivel flink beschadigd. Bekend is het schandaal met het besmette weiproteïneconcentraat van Fonterra. In Sri Lanka liep de zuivelonderneming aan tegen problemen met de denitrificatieremmer DCD in melkpoeder. Onlangs besloot China producten van het Nieuw-Zeelandse Westland Milk in quarantaine te plaatsen na verdenking van te hoge nitraatgehalten in lactoferrine.

Als gevolg van dit alles is discussie ontstaan over de mate van toezicht. MPI wil de resultaten het door de overheid ingestelde onderzoek niet afwachten. Dit onderzoek moet volgens het ministerie leiden tot aanbevelingen voor de lange termijn. Zaak is volgens MPI dat er nu maatregelen worden genomen om het toezicht op de voedselveiligheid te verbeteren. Dat betekent volgens het ministerie niet dat het huidige toezicht onvoldoende is. “Niettemin is er altijd ruimte voor verbetering”, aldus directeur-generaal MPI Scott Gallacher.

Laatste reacties

 • jan1966

  Dat zou tijd worden

 • vliegersheide1

  leen 1952
  hier is alles streng het zou daar ook eens moeten maar dan ook alles
  ook voor antibiotica enz.

 • koestal

  kunnen ze aan Nederland een voorbeeld nemen

 • jaapjo

  @ # 1,2,3 zijn jullie de verschimmelde mais van enkele maanden geleden van voerleveranciers,met TrusQ,GMP en al die loze kreten op hun vrachtwagens alweer vergeten?

Of registreer je om te kunnen reageren.