Rundveehouderij

Nieuws 1416 x bekeken

Milkiland wil derde plaats Rusland en Oekraïne

Amsterdam/Warschau - Het Oekraïense zuivelbedrijf Milkiland wil de kaasverkopen in Oekraïne en Rusland flink opvoeren. Het heeft eind juli toestemming gekregen van de Oekraïense overheid om kaas vanuit zijn nieuwe fabriek in Polen (Ostrowia) naar Oekraïne te exporteren.

Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt. Milkiland presenteert zich als de vierde zuivelonderneming in Rusland en Oekraïne en mikt op een derde positie, na Danone en Wimm-Bill-Dann. Het bedrijf groeit hard en rapporteerde over 2012 een omzet van 287 miljoen euro. De netto-winst bedroeg 13,5 miljoen euro. In 2011 waren deze cijfers achtereenvolgens 279 miljoen en 14,8 miljoen euro. Voor dit jaar voorziet de directie een verdere groei van 10 procent of meer, zo laat die weten.

Milkiland is genoteerd aan de beurs in Warschau, maar statutair gevestigd in Amsterdam. Opmerkelijk is ook dat een aantal voormalige managers van FrieslandCampina betrokken is bij het bedrag, zoals Willem van Walt Meijer en Gerard Heering.

Milkiland kan in veertien fabrieken meer dan een miljard kilo melk verwerken. Driekwart van de melkaanvoer komt uit Oekraïne, waar het ook 24.000 hectare land en 3.000 stuks melkvee heeft. Van de veertien fabrieken staan er twee in Rusland, een in Polen en elf in Oekraïne.

De meeste melk wordt verwerkt tot consumptiemelk, maar dit jaar name het twee kaasfabrieken bij in bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.