Rundveehouderij

Nieuws 8346 x bekeken 32 reacties

Melkprijs blijft hoog

Amersfoort - De melkprijs voor leden van FrieslandCampina komt in de eerste helft van 2013 uit op €40,08 per 100 kilo, ruim 3,5 cent per kilo meer dan een jaar eerder.

Ook nieuws: topman Cees ’t Hart heeft er vertrouwen in dat de melkprijs in de tweede helft van dit jaar “stabiel op ongeveer hetzelfde peil blijft”.

De garantieprijs (de uitbetalingsprijs op basis van het mandje van concurrerende zuivelaars) was in de eerste helft van het jaar €37,03 (2012: €34,14). Daar komt pro forma €3,05 bij op (2012: €2,37). Daarvan is €1,81 contant uitgekeerde prestatietoeslag (winstdeling) voor de leden en €1,24 via bijschrijving op ledenobligaties. Let wel, het zijn pro forma bedragen. De definitieve vaststelling en uitbetaling vindt plaats op basis van de jaarcijfers van het hele boekjaar 2013.

Met zulke cijfers en de ontwikkeling ervan kan gerust gesteld worden dat FrieslandCampina een solide onderneming met stevige winsten is geworden. Ze draaide in het eerste half jaar van 2013 een bedrijfsresultaat van 275 miljoen euro en een winst van 164 miljoen. Dat is meer dan het dubbele van wat de twee fusiepartners realiseerden toen ze nog zelfstandig draaiden in 2008.

De wind zat stevig mee, dit half jaar. De omzet groeide met 8,5 procent naar 5,5 miljard euro. Die omzetgroei komt deels door aangekochte bedrijven (3,8 procent of 195 miljoen euro). De autonome groei is 5,1 procent door een 1,5 procent hogere melkaanvoer en hogere prijzen voor kindervoeding, kaas, boter en melkpoeder.
Tegenover de omzetroei staat een kostengroei van 7,7 procent, voornamelijk door acquisities en duurdere hulpstoffen.

Het resultaat binnen de moneymakers Consumer Products International en Ingredients, steeg met respectievelijk 47 en 21 miljoen euro naar 271 en 140 miljoen. Zorgenkindjes zijn nog steeds de divisie Cheese Butter & Milkpowder en Consumer Products Europe (CPE). In de eerste is een reorganisatie gaande. Daar steeg het resultaat met 51 miljoen, vooral door hogere verkoopprijzen. Het verlies van 32 miljoen euro in de eerste helft van 2012 sloeg daar om in een winst van 19 miljoen. Bij de tweede daalde het resultaat met een miljoen euro naar 48 miljoen. De Europese consument koopt minder merkproducten en de prijs van huismerken staat ook onder druk. FrieslandCampina voorziet dat dit doorzet, want het bereid nu een reorganisatie van CPE voor. Eind dit jaar komt de invulling naar buiten.

Feitelijk komen deze twee divisies niet uit de kosten, want de prestatietoeslag wordt sinds 2012 niet meer doorberekend aan de divisie. De divisie koopt de grondstof dus in tegen de garantieprijs (het prijsmandje van concurrerende zuivelaars). De prestatietoeslag wordt betaald uit de winst van alle divisies. En dat is een substantieel bedrag: 203 miljoen euro.

Het eigen vermogen is ten opzichte van 31 december met 77 miljoen euro afgenomen tot ruim 2,4  miljard euro. Dat is 34,3 procent solvabiliteit tegen 33,1 procent eind 2012. Dat het eigen vermogen ondanks de forse winst niet groeit, komt door een afboeking met €256 miljoen per 1 januari  wegens internationale boekhoudregels rondom pensioenverplichtingen.

En hoewel het geld met bakken binnenkomt en er een zeer goede winst is, verkrapt de liquiditeit aanzienlijk. Er was op 30 juni 524 miljoen euro aan liquide middelen,  232 miljoen minder dan eind december. Dat komt door aflossing van de beursgenoteerde lening van 125 miljoen euro, contante betaling van de aankoop van kaashandel Zijerveld (80 miljoen euro, er resteert nog een voorwaardelijke betaling van 19 miljoen euro).

Laatste reacties

 • koestal

  hoopvolle berichten

 • klumper

  Mogen we nodig hebben de kosten worden steeds hoger.

 • JvdVeen

  ze kunnen beter zeggen melkprijs blijft stabiel.

 • kremer

  Nu gaan alle boeren direct een buffer aanleggen voor mindere tijden?

 • tonkes

  als frankrijk nu wil volgen zijn er nog meer nl boeren happy en hebben minder sores....

 • koestal

  cheese,butter en milkpowder het zorgenkindje ? DOC moet bestaan van de Cheese ,wat is hier het probleem ?geen goede verkooptactiek,FC wint overal prijzen met z,n kaas ,maar kan ze blijkbaar niet goed verkopen !

 • Piet, Midden-Europa

  Ja @kremer dat mogen wij hopen ! (?) Maar het productie-virus is in de agrarische sector van NL, zeer hardnekkig !!!...

 • Mozes

  Koestal, de DOC melkprijs komt niet alleen van kaas maar ook van de verkoop van room en vooral van de wei.
  De melkprijs van de werkmaatschappij chees, butter en milkpowder komt alleen van de kaas, boter en melkpoeder maar niet van de wei. De wei valt onder de werkmaatschappij ingredients. En juist die wei levert de winst op.

 • wmeulemanjr1

  mooi nieuws, directie op peil, melkersloontje op een stabieler peil, mooi nieuws, alleeen voor hoelang?? Hopelijk nu wat langer, directie goed, leden ook goed?? Heb er vertrouwen, goeie kerel onze Hart!!!!

 • Ishtar

  Op zich gezonde cijfers.
  Het nadeel is nu wel, dat iedereen denkt dat dat altijd zo zal blijven.
  Vooral een manager virus is dat zij denken dat als het goed gaat, het hun verdienste is, en als het slecht gaat dan kunnen ze er weinig aan doen.
  ik zou het bestuur nu kritische vragen stellen als ik RFC lid was,
  -zoals, maak eens een visie waarin groei niet het uitgangspunt is.
  -maak eens een visie waarin je juist een gezonde stap terug kan zetten en consolideerd en toch tevreden bent in een opgaande cycles.
  -niet dat je dat allemaal moet uitvoeren, maar dan houdt ze wel bezig en creatief ipv lui en bonus gericht.
  -of rapporteer is anders en minder op procenten groei of winst etc

 • Ishtar

  Wat zou de winst van RFC nog meer kunnen laten toenemen?
  mmmmm, even meedenken,
  -je kunt de melk ophalen bij boeren.
  -je brengt het naar de fabriek.
  -zorgt dat je van de rauwe melk vele mineralen, sporen elementen of wat dan ook er uit filtert.
  -dit kan je dan apart gaan verkopen voor grof geld, en zal de winst nog meer laten toenemen, wat weer goed is voor de bonus.
  -je pasteuriseert de melk (doodkoken, zodat er geen enzym meer over is).
  -deze lege melk verkoop je onder het motto melk, en dat het gezond is, en mensen dat nodig hebben voor de gezondheid.
  -en dan maak je leuke spotjes op TV, dat deze lege melk leuk doet overkomen, en jonge moeders, en mensen op gedachte zet dat melk moet omdat het gezond is, tja, wat is nog melk tegenwoordig?
  -een tegenspotje of geluid wordt keihard door RFC verboden........
  -wat zit er nog wel in en wat niet in vergelijking met het moment dat het van de boerderij komt?
  -iemand een onderzoek daarover van onze vrienden van de WUR de zogenaamde Universiteit die onafhankelijk is?
  -zo nee, tja, jammer......
  -mooi cijfers van RFC, maar te koste van wat?
  -RFC mooie gentech deal gemaakt met Monsanto over RTRS soja....
  -prijs mooi hoog, boeren lekker grote stallen neergezet, dus wat kan er nog mis de komende 1000 jaar?
  -tja, kostprijs hé....
  -ik weet het niet met RFC, ik heb er niet zo'n super gevoel bij....

 • Ishtar

  Sorry, Royal Friesland Campina...
  Moeten we natuurlijk niet vergeten dat Royal.......
  Kan RFC geen vlaggen maken, zodat elke boer een vlag in de tuin kan zetten met een wimpel er bij dat ze Royal zijn...., leuk voor toeristen lijkt me.....
  Klink meer als een fake koninkrijkje met een fake koning als je een RTRS deal maakt met Monsanto, maar geen transparantie en labeling wil....
  Raar toch als je Royal bent.......?
  Mmm, roundup gif in soya dna prutsen, dat aan dieren geven, en dat weer in de kwaliteit van melk vlees komt en dat weer in de voedselketen voor de mens.
  Zullen we er gewoon Friesland Campina van maken, gewoon FC?
  Of misschien FC RTRS? Onze duurzame gifsoja melkfabriek?
  Wat geen geen labeling en transparantie op eindproducten wil......
  mmmm......jammer van de huidige managers die geen visie hebben en geen ethiek, maw gewoon een paar jaar zakken vullen, en dan zien ze wel weer.

 • daan1908

  Een kennis van mij had een vriend en schreef vaak bij nacht en ontij de meest vreemde verhalen . Hij zag spoken en hoorde in de kamer boven mensen praten . Met deze jongen is het niet zo goed afgelopen .
  Misschien raar maar op een of andere manier moest ik hier aan denken .

 • Farm1110

  Is the price really high? No i think this is just a normal price for the work and the risk!!!!
  The price of diesel is high !

 • alco1

  @daan 1908. Ik heb hetzelfde. Wat geeft het recht zo af tegeven.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • abtje

  In plaats van je eigen nijdig maken over de boodschapper kan je je beter afvragen in hoeverre die gelijk heeft. Dat soya vehaal klinkt niet gezellig. Pas als alles inderdaad onzin blijkt kun je weer verder dutten.
  Het zijn wel tijdbommetjes die anders de hele Nederlandse melkverwerking en vermarkting kunnen doen instorten omdat enkele slimme managers knaken ruiken.

 • Piet, Midden-Europa

  @daan1908 en @alco1, dat @ishtar misschien wat eenzijdig is mag gezegd worden. Maar jullie zijn het ook !!!... Goed wij mogen allemaal reageren en onze mening schrijven, gelukkig dat mag !!!... Vergeet A.U.B. nooit dat elke zaak minstens twee kanten heeft !!!... Bij de manipulatie's van de Sojateelt en de chemische middelen die daardoor gebruikt kunnen worden, denk ik ook wel eens hoelang zal dat nog goed gaan ???...

 • alco1

  Ik ben zoals vaste reagerders wel weten ook zeer huiverig voor allerlei 'hulpmiddelen' die gebruikt worden in de landbouw' Het gaat mij hierom: Welke kennis schuilt achter iemand die zoals ishtar reageert. Want 'zomaar' iets roepen brengt de partijen steeds verder uit elkaar.

 • poldes

  farm 110,
  reactie is realty,

 • koestal

  maar wat komt er bij de veehouder terecht ?

 • Mozes

  Het warrige verhaal van @Ishtar is op geen enkele manier te rijmen met het duurzaamheidsbeleid van FC. Men heeft op dit moment al de regel dat men alleen duurzame grondstoffen gebruikt en op termijn toewil naar een melkveehouderij die helemaal geen soja meer gebruikt.

 • poldes

  mozes,
  is dit de oorzaak dat de uitbetaalprijs hoger is als vorig jaar?

 • Mozes

  Iedere producent probeerd zijn product een zo goed mogelijk imago te geven. Kijk maar eens naar de Fendt trekkers. Die worden veel duurder verkocht dan trekkers van andere merken. Een deel van de boeren blijkt bereid om fors meer te betalen voor het imago van het Fendt merk. Hoeveel de Fendt-rijders extra betalen voor alleen het imago zullen wij nooit weten.
  Met zuivel proberen wij precies hetzelfde te doen. Een zo goed mogelijk imago. Niet alle consumenten willen daar extra voor betalen maar een deel wel. Hoeveel extra melkgeld dit opbrengt is moeilijk te meten. Het is in ieder geval beter om met kwaliteit en imago te concureren zoals Fendt doet dan met prijs te concureren zoals Zetor doet.

 • jk.

  Ja en dan ook nog klagen die koeienboeren. Nou ik kan snel uitrekenen dat er zat geld verdiendt wordt. Zal de pachtprijs wel weer omhoog gaan. Gelukkig is het al een tijdje droog. Is mijn mais ook nog wat waard! Als akkerbouwer zonder subsidie moet ik kotsen van het gezwam van koeienboeren.

 • abtje

  Kots jij jezelf maar lekker onder, straks wel weer likken om een goeie prijs te krijgen zodat die koeienboeren jouw mais kopen.

 • miniatuur

  mais word duur

 • eppenzolder

  Miniatuur,dat hoop ik, hebbende akkerbouwers ook wat aan een hoge melkprijs.

 • Mozes

  De maïsprijs is gekoppeld aan de graanprijs, en die is laag.

 • poldes

  de maisprijs is 150 % ten opzichte van 2009,
  en de uitbetaalde melkprijs is 20% hoger.

 • jk.

  @ mozes , officieel wel maar der is nu al meer vraag dan aanbod op lokaal nivo , dus die vlieger gaat niet altijd op !

 • jk.

  @ abtje ik hoef niet te likken voor een goede prijs, alleen op het juiste moment je mais aanbieden en een goede prijs beuren. En niet een beetje lopen zeuren,want anders melk je gewoon minder .

 • abtje

  @Jk Zeuren laat ik aan jou over, ik heb m'n eigen mais :-) Enne niet meer de boel onderpugen he? :-)

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.