Rundveehouderij

Nieuws 1421 x bekeken

Meer landen sluiten grenzen voor product Fonterra

Auckland – Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan hebben hun grenzen gesloten voor zuivelproducten afkomstig van Fonterra. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse minister van handel Tim Groser.

Rusland werd al eerder genoemd, maar lang bleef onduidelijk of het land daadwerkelijk de grenzen had gesloten. Ook de Russische autoriteiten melden nu importbeperkingen. Naar Rusland gaat vooral kaas en boter. Samen zijn de landen volgens de New Zealand Herald goed voor zo’n 80 miljoen euro per jaar.

Achter de schermen wordt, zowel door het bedrijfsleven als de overheid, koortsachtig gewerkt om de Nieuw-Zeelandse zuivelexport op gang te houden, nadat ruim een week geleden Fonterra bekend maakte sporen van een zeer gevaarlijke bacterie in haar wei-eiwitconcentraat te hebben aangetroffen. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant deed gisteren een persbericht uit waarin opnieuw wordt aangeven dat er geen besmet product naar Rusland is geëxporteerd. Rusland heeft geen concentraat (WPC80) afgenomen en ook zijn er volgens Fonterra geen producten, waarin het ingrediënt is verwerkt, het land binnengekomen.

Ook in Sri Lanka is het onrustig. Fonterra haalde afgelopen week melkpoeder uit de winkels nadat de lokale overheid sporen van de nitrificatieremmer DCD in een partij melkpoeder hadden aangetroffen. De zuivelonderneming laat weten bij eigen controles geen verontreiniging te hebben aangetroffen.

In Nieuw-Zeeland lopen inmiddels 3 onderzoeken naar het hoe en waarom van het WPC-schandaal.

Chinadaily meldt dat de verkoop van babyvoeding afkomstig uit Nederland en Duitsland  afgelopen week met 220 procent is gestegen. Dat zou blijken uit statistieken van het populaire online verkoopplatform Taobao.

Of registreer je om te kunnen reageren.