Rundveehouderij

Nieuws 936 x bekeken 2 reacties

Herkomst dertiende BVD-geval onduidelijk

Zeist - In het bericht over het dertiende geval van BVD type 2 meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website dat de betreffende kalveren niet uit de Duitse kreisen Borken, Viersen, Krefeld, Emsland en Ammerland afkomstig zijn.

Het is echter niet bekend waar de kalveren precies vandaan komen. Volgens Van van der Weg, directeur van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV), is alleen het I&R-nummer van de betreffende kalveren bekend omdat deze kalveren al in januari zijn aangevoerd. Met het I&R-nummer zijn de kalveren alleen terug te leiden naar de deelstaat. Om te weten uit welk 'Kreis' de kalveren komen is ook het bedrijfsnummer nodig. Dit staat wel op dierpaspoort maar dat bedrijfsnummer wordt pas sinds de invoerregeling van 16 april geregistreerd. Het is volgens Van der Weg nu de vraag hoe de paspoorten bij Dienst Regelingen worden gearchiveerd. Omdat het om zo'n 600.000 geïmporteerde kalveren per jaar is het blijkbaar niet zo eenvoudig de gegevens van individuele dieren weer boven water te krijgen. Het SKV is er wel mee bezig om zeker te zijn dat de kalveren niet uit een andere Kreis dan de eerder genoemde vijf waarvan bekend is dat BVD type 2 rondgaat.

Dienst Regelingen heeft nog geen reactie gegeven over hoe de archivering van I&R-gegevens verloopt.

Laatste reacties

  • Marcel

    Mooi, hollandse kalveren moeten perfect geregistreerd worden en terecht maar buitenlandse kalveren zijn niet voldoende en snel traceerbaar. 1 Europa als het uit komt anders toch ieder deel weer zijn eigen regelgeving.

  • Gerd

    Dat snapp ik nu niet?!

Of registreer je om te kunnen reageren.