Rundveehouderij

Nieuws 3429 x bekeken 93 reacties

Handel pleit voor soepeler regels verzamelen vee

Leeuwarden – De veehandel onderneemt een nieuwe poging de politiek te bewegen tot soepeler regels voor het verzamelen van vee.

Vooral de onmogelijkheid stieren aan te voeren indien weidekoeien worden verhandeld, is de sector een doorn in het oog.

In de aanloop naar Prinsjesdag hoopt de veemarkt in Leeuwarden coalitiepartij VVD te overtuigen van het schrappen van extra regelgeving bovenop Europese eisen. Volgens voorzitter Andries Kingma van Stichting Veemarkt Centrum Noord Nederland bestaan daar geen goede argumenten voor. Ook het verbod op het afvoeren van schapen die niet naar de slacht gaan, is wat hem betreft onnodig.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders, fervent tegenstander van ‘nationale koppen’ op regels uit Brussel, wil van het ministerie van Economische Zaken weten waarom Nederland deze belemmeringen heeft opgeworpen. “En als het enigszins kan, zal ik pleiten voor het schrappen ervan”, zegt zij. Komende week is Lodders op werkbezoek in Leeuwarden. Zij zal dan uit handen van Kingma een petitie over de kwestie ontvangen. Mogelijk wordt deze ook nog door andere partijen in de veehandel ondertekend.

Laatste reacties

 • info48

  Een heel goede zaak, de absurte regelgeving rondom het verzamelen en verhandelen van vee is in feite alleen 'boertje pesten' en speelt alleen de slachtsector in de kaart.
  Het 'bij gezochte' argument over risico van ziekte verspreiding is bewezen onzin!
  Toen in Engeland in Febr. 2001 MKZ opdook werd in Nederland direct een vervoer en verzamel verbod ingesteld, wij mochten niet meer bewegen en toch kregen we MKZ....niet door de veemarkt of de binnenlandse handel.... maar door een incompetente minister van Landbouw en Ministerie die 'vergat' de import van kalveren (voor de mesterij) uit Ierland te verbieden.

 • NoordHollander

  laat betrokkenen zelf daarover meepraten aub dan komt er wellicht een praktijkgerichte oplossing aan..........

 • Demeter Griend

  Wie betaalt al die veehandelaren !
  Gaat van ons geld he, een beetje ouwehoeren op de veemarkt.

 • Mozes

  Info48, hoe wijd zou de MKZ over Nederland verspreidt zijn geraakt als op het moment dat de MKZ Nederland binnen kwam de veemarkt nog open was geweest?
  Als de MKZ niet Engeland maar Nederland als eerste was binnengekomen terwijl de veemarkt open was hoe groot zou de schade dan zijn geweest?
  Wat de veemarkt toevoegt aan het verwaarden van vee is nihil terwijl het een enorm risico veroorzaakt tav dierziektes. Met risico's op dierziektes bedoel ik niet het binnen halen van een ziekte maar de enorme verspreiding áls er een ziekte binnen komt.
  Omdat tijdens het binnenkomen van de MKZ de veemarkt al dicht zat bleef de besmetting beperkt tot een klein gebied. Als op dat moment de veemarkt nog open was geweest was er geen koe overgebleven in heel Nederland.
  De veemarkt open stellen is net zo iets als de brandverzekering opzeggen. Wat betaal je per jaar aan brandverzekering? Hoe groot is de kans dat je brand krijgt? Zeg de brandverzekering op, dat bespaart veel meer geld dan dat je op de veemarkt ooit kunt verdienen.

 • Mozes

  FrieslandCampina is bezig de export naar China uit te breiden. De doelstelling is om over enkele jaren een export te hebben van ten minste 2 miljard. Een uitbraak van een dierziektes die zich via de veemarkt over heel Nederland verspreidt kan de hele export in één klap wegvegen. De veemarkt voegt aan het verwaarden van vee vrijwel niets toe. Moeten wij daarvoor de export van 2 miljard in de waagschaal stellen die van groot belang is voor het inkomen van alle melkveehouders?

 • LUCTOR

  @Demeter Griend hoe lever jij nu je beesten aan de slachterij rechtstreeks of met tussenkomst van een handelaar?

 • voortman

  @Mozes, mooi gesproken maar je betoog klopt niet. We hebben onze hele appartement tegen brand beveiligd, alleen de onder- en bovenburen doen, evenals links en rechts niet mee.... Omdat 'vuurwerk' in Nederland nu verboden is, we mogen alleen nog 'sterretjes afsteken' worden nu 'echte knallers' gehaald uit Italië, Hongarije, Romenië enz. Liever een goedgekeurd rotje, in de veilige verpakking uit Leeuwarden dan een lawinepijl, los bij het kampvuur, uit Romenië.....
  Afgelopen 1/2 jaar is er 'volop' BVD geimporteerd, de handel wil graag een importstop uit het herkomstgebied, er zijn echter krachten die dat tegen (kunnen) houden. Met een mooi verhaal over 'monitoring' loopt de zaak gewoon door....! Waar zijn LTO, NVM en de zuivel?
  @Demeter, volgens mij....... ach laat maar.....

 • famtillemans1

  een ding is zeker hoe meer handel hoe beter voor de boer zo was het in de middel eeuwen al !!!

  en dan nog nederland is een handelsland !!!
  maar op dit moment merken we daar niks meer van , weg met allemaal die regels !!! het is idd gewoon boertje klieren !!!

 • wmeulemanjr1

  Met de veemarkt heb je gewoon heldere handel, mkz werd gewoon misbruikt als excuus om vrije handel te dwarsbomen. Zoals bijvoorbeeld: weidekoeien, wat zijn die waard? De markt van weleer gaf transparante prijzen toch?

 • Mozes

  Voortman, u bevestigt juist mijn standpunt. BVD is geïmporteerd maar niet verspreidt. Het is niet verder gekomen dan de bedrijven die rechtsstreeks contact hebben gehad met kalveren uit het buitenland. Wat zou er zijn gebeurd wanneer de kalveren via de veemarkt door heel Nederland verhandeld waren? Hoe minder gesleep met vee tussen bedrijven hoe meer een ziekte beperkt blijft tot een klein rot plekje dat je eenvoudig weg kunt snijden waarbij de rest van de appel gaaf blijft.

 • Mozes

  wmeulemanjr1, wat is belangrijker de prijs van weidekoeien of 2 miljard zuivelexport?
  Dat weidekoeien tegenwoordig weinig waard zijn heeft niets met de veemarkt te maken maar met de vleesprijs. Vroeger werden in Nederland ook nog meststieren gehouden die nu allemaal verdwenen zijn omdat er geen rendement meer in zit. Als meststieren al geen rendement meer hebben hoe moet een weidekoe dan nog rendement hebben? Weidekoeien, wat in de regel Holsteiners zijn die weinig vleesaanzet hebben en dan ook nog van de laagste kwaliteit.

 • abtje

  Dat de markt miet meer is wat het was heef ook een diervriendelijker voordeel.
  Er word minder gezeuld met het vee. Van boer naar markt, van markt naar bestemming. Nu scheelt het wel een keer laden en lossen voor het dier.
  Dit totaal even los van de rest van de discussie.

 • floseman1

  ik heb het al wel door hier zitten allemaal tevreden mensen die niet naar de markt berichten kijken en de koopman niet af zitten te zeiken dat de kalveren 100 euro zijn gezakt in een maand tijd en de koeien 50 eurocent zijn gezakt dit zijn misschien dan wel vion klanten die niet naar de marktprijzen kijken

 • Mozes

  Juist abtje, de veemarkt is ook heel slecht voor het imago van de melkveehouderij. Enerzijds koeien in de wei om het imago te verbeteren en anderzijds door de veemarkt het imago weer verslechteren.

 • abtje

  Wat kan onze veehandelaar er aan doen dat de prijzen kelderen?
  Hij heeft zijn vaste commissie per dier en hoe meer het dier oplevert hoe vrolijker de klant.
  Ik vind het belangrijk dat als een dier hier weggaat na bewezen diensten dat het niet eerst half Nederland doorgezeuld word. Gaat of direct naar het slachthuis, of naar een weider. Simpel. En of het dan een tientje meer of minder kost, lekker boeiend.

 • abtje

  @Mozes Over de koeien in de wei zijn we het toch niet eens, althans dat Fc verplichtende gedeelte. dus een heel slecht imago voorbeeld.
  Maar laten we deze discussie daar niet mee vervuilen.

 • Mozes

  Ik heb wel eens een koe gehad die slecht ter been was. Die liet ik apart ophalen voor het slachthuis in Oldenzaal wat vlak bij is. Dit bracht wel extra kosten met zich mee maar dat accepteerde ik. De hele nacht in de veewagen rondzeulen en dan naar Tilburg vond ik niet aanvaardbaar.

 • blabla

  Ik ben het met floseman1 eens, als Vion alleen de prijs kan maken dan gaan de prijzen echt onderuit want als jij bepaald dan ga je zeker niet te veel betalen!
  Abtje geeft het over diervriendelijk, een keer minder laden/lossen maar wat is er mis met weidekoeien op de markt kopen lekker in het malse gras van het voor tot het najaar te laten lopen en de koe nog een fijn half jaar te geven!!!
  Voor de kalveren is een markt ook goed want daar wordt toch ook de prijs gemaakt en boer-markt-mester of boer-kalvercentrale-mester maakt voor het verzamelen niks uit.
  Voor de schapen geld het zelfde als de weidekoeien lekker de wei in en groeien maar.
  Wel denk ik dat men de regel moet instellen dat er alleen vee uit nederland
  op de markt aangevoerd mag worden dan is er denk ik geen probleem

 • blabla

  Vion koeien worden vaker overgeladen bijv, in Eibergen zodat men altijd met een volle vrachtwagen naar Tilburg kan.
  Wel denk ik dat het overladen goed en netjes gedaan wordt om dat de koe zelf moet kunnen lopen anders wordt de koe afgekeurd.

 • abtje

  @Blabla Waarom moet die weider dan eerst naar de markt? Nu gaat hij vanuit mijn bedrijf rechtstreeks naar de weide.
  Kalveren idem, direct naar de bestemming zonder tussenstop is toch ook beter? Plus hoe meer mensen er aan zitten, des te minder ik beur, iedere tussenhandelaar wil ook weer centen hebben. En dat gaat wel van de opbrengst af.

 • abtje

  @Mozes Als je zo'n koe hebt kan je hem ook op je bedrijf laten keuren en ter plekke laten doden. Dan gaat het dier zonder last van transport naar het slachthuis. Dierenarts keurt hem levend en geeft verklaring en de slager doet de rest.

 • floseman1

  ik denk toch dat veel van jullie niet weten wat de markt is vraag en aan bod komt daar bij elkaar je kunt er gelijke koppels maken ik heb nog geen kalvermester gezien die dikke blauwe kalveren bij een smalle zwarte kuis van 38 kg in een hok stoppen die zijn er misschien wel maar die zullen toch afvallen en dat is met slachtkoeien net zo als ik luxe blauwen wil en ik krijg worst koeien dan kan ik niet werken met dat vlees en kan ik het niet verwaarden

 • abtje

  Floseman1 Denk je dat de handelaar onnozel is? Die bied koppels blauwen aan en koppels smalle zwarten. Denk je dat een kalvermester er op zit te wachten om over de markt heen te rennen om de dikke witte uit de smalle zwarten te zoeken? Dan vergeet je de rooien nog en het geslacht van het dier.
  Precies hetzelfde met koeien, bovendien kan de handelaar nu de hele week vee verplaatsen over de kortste lijn en hoeft niet een keer per week de hele handel op een hoop op de markt te parkeren.
  Juist voor de afnemers zou het een ook zegen moeten zijn...

 • floseman1

  abtje je moet toch eens een keer naar de markt gaan dan zie hoe het werkt of een jaar mee lopen ik denk dat je dan toch anders praat en als ie praat over korte lijnen die heb je op de markt en op de kalverccentrale daar komt soort bij soort en geen smalle zwarte bij een dikke blauwe te liggen en dan nog iets vraag en aanbod dat komt op de markt bij elkaar

 • abtje

  Tuurlijk kan ik het ook helemaal fout zien, maar ik vind persoonlijk dat ik niets mis aan de markt. Je zal toch met me eens zijn dat het een schakel extra is die ook betaald moet worden? Dat betaald de leverancier, dus ikke met m'n dikke witte uit het ondereind en de smalle Holsteinertjes.
  Ik heb het vaak zat gezien op de markt, iedere handelaar die eraan komt snoept mee van mijn opbrengst prijs. Want de afnemer taxeert het kalf op waarde met mijn handelaar en dat is het. gaat de marktkosten eraf en nog een handelaar a 5 a 10 euro, dan hou ik er toch minder aan over? Het kalf krijgt echt geen meerwaarde door de extra handelaren die ermee zeulen.

 • Mozes

  Iedereen in de veehouderij moet met zijn tijd mee en zich aanpassen aan nieuwe inzichten. Varkens mogen niet meer aan een riem, kippen niet meer in batterijen en de hele veehouderij moet leren werken met zo weinig mogelijk antibiotica, om maar wat te noemen. Ook de veehandel zal zich moeten aanpassen aan nieuwe inzichten en omstandigheden. Met een veehouderij die zo afhankelijk is van export kunnen wij niet het risico nemen dat via (overbodige) veemarkten een binnengekomen ziekte zich over heel Nederland verspreidt. Tegelijk hebben wij tav de veehouderij te maken met een steeds kritische samenleving. Hier past geen veemarkt meer bij. En omdat de veemarkt niets bijdraagt aan het verwaarden van vee is er geen enkele reden om deze open te houden.

 • floseman1

  abtje
  nou ik denk dat de veehandel wel een meer waarde heeft iedereen kijkt naar de marktprijzen en je hebt het dan wel over dat die handelaar 15 euro neemt maar wat zou je minder krijgen als er geen handel meer was zo als in denemarken waar je de kalfjes en de koeien aan de strandsport rijder op kunt geven die misschien wel 20 euro duurder is dan die handelaar en de prijs bepaald wordt de groot grutters

  mozes
  ik zie al wel dat jij ook geen verstand van de veemarkt hebt laat als je blieft de buiten landse dieren op de plaats waar ze aankomen en daar af gemest worden en op die manier niet op de markt komen dan heb je niets met dier ziekte te maken en dan kan de 21 dagen regeling er van daag nog af en dan nog een ding noem mij eens een dierziekte op die door de markt is verspreid het is allemaal hier gekomen door importvee

 • abtje

  @Floseman1 Er is ook zonder markt handel, misschien nog wel meer dan met de markt. De laatste jaren op de veemarkt in Utrecht kwam er maar een kalveropkoper. Was hij goedgemutst, dan waren de kalveren een tientje duurder. de week erop was hij chagerijnig, vijftien eraf. Geen enkele concurrentie of wat dan ook. Nu kan mijn handelaar uit meerdere mesters kiezen en vewaard zo de kalveren voor een betere prijs, met concurrentie.

  Het is dus op meerdere punten winst. Ten eerste minder gezeul met het kalf.
  Ten tweede wel concurrentie, minder kosten en een hogere opbrengst.

 • floseman1

  abtje
  ik denk dat dit aan ons zelf te danken is wij hadden goede achterban de lto
  die het de mensen op de markt zo zuur hebben gemaakt dat er geen particuliere mesters en opkopers meer komen op de markt met al die wetjes en regeltje dat kwam de vion maar al te goed uit maar het is toch anders gelopen maar ja je kunt dan wel tegen de markt zijn maar dan moet je ook niet willen dat er nog weer een vee veiling komt voor gebruiksvee waar toch veel boeren naar uitkijken en als ze dan hier niet te koop zijn gaan ze over de grens en hallen ze daar waar misschien wel bvd type nr 5 is

 • alco1

  Ik verkoop veel melkvee en ik kan je zeggen dat ik die maandelijkse veilingen mis. Hoe moet ik nu op de hoogte blijven van die handel. De krant bericht wel, maar dan hoor je meestal: 'Verkoop maar aan de krant!'

 • LUCTOR

  @abtje ik vraag mij af of jij wel weet hoe het vee op dit moment verwaard word.
  Heeft jouw handelaar wekelijks zo veel kalveren dat hij verschillende mesters kan bevoorraden? Of rijd hij van het ene opvangcentrum naar het andere om uiteindelijk bij het eerste weer uit te komen omdat hij daar van de inkoper toch €5 meer kon krijgen omdat hij net een paar beste blauwen er tussen had die ze nodig waren voor een vrije mester over concurrentie gesproken.

 • abtje

  @Floseman1 Je hebt mij niet horen zeggen dat ik tegen de markt ben, voor mij persoonlijk hoeft het niet. Maar dat wil niet zeggen dat ik het een ander niet gun !!! Als andere mensen wel een markt willen, ga vooral je gang. Zoals ik in eerdere reacties kenbaar maakte zie ik er geen voordeel in. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat maar moet beamen en ook zo gaat denken.
  Ieder zijn ding.
  @Alco1 Zoals het geweest is wordt het toch nooit meer. Denk dat er teveel mensen al andere contacten opgebouwd hebben.
  @Klompjan, Ik ga zijn handel niet openbaar maken, dat is niet net. Maar gemiddeld meer dan genoeg kalveren per week, schat ik zo in.
  Hij komt daar regelmatig en weet precies wie wat waar, dus ik bemoei me er niet mee. Ieder zijn vakgebied.

 • floseman1

  abtje
  ik hoor je niet meer over dierziekte praten of is nu de prijsvorming het belangrijkste of is het misschien wel de brabantse koopmans praat wat ik vroeger op de markt hoorde het gaat je toch stiekem om de marktprijs en kijkt toch stiekem als je wel genoeg voor je dieren krijgt dan ben je de markt toch wel nodig en geef het gewoon toe en zit er niet tegen aan te schoppen
  groetjes de handelaar

 • abtje

  @Floseman1 Waar heb ik het over dierziektes? Het gaat mij om het voordeel wat een transportbeweging minder oplevert voor dierwelzijn en je knip. Dat gaat in dit geval prima samen.
  Als jij handelaar bent hoor je ook goede contacten te hebben en ook veel vee om te zetten. Dan weet jij ook dat handelaren onderling al kalveren ruilen om elkaar uniforme koppels toe te dienen. En aangezien de spoeling qua boeren steeds minder word moet je goed je best doen om je boterham te verdienen.
  Een goede naam als handelaar is belangrijker dan ooit en goed betaalgedrag.
  Is dat ok, kom je er wel, anders is het inderdaad kommer en kwel en ga je vanzelf terug verlangen naar de goeie oude tijd dat het makkelijker ging op de markt.

 • floseman1

  abtje
  ik denk dat je nog steeds niet weet hoe de handel in elkaar steekt en de wetgeving er bij ik hoef hier geen kalveren te ruilen met een andere koopman ik heb een bekeuring gehad van 1500 euro misschien kan ik die bij jou in dienen dit mag alleen op een erkende verzamelplaats en dan zit je ook nog met een 2de verzamel slag je moet wel weten waar je over praat want ander kun deze kalver beter naar de markt doen en maak daar uniforme koppels en dan doe je het zoals het hoort

 • LUCTOR

  @abtje onderbouw je reacties de volgende keer eens wat beter verder lijk je me wel een goeie goser en een goede en makkelijke klant voor de veehandelaar.

 • abtje

  Sorry, kan nu van je verhaal geen pindakaas meer maken.

 • floseman1

  dat zal dan wel komen dat het je vak niet is en geen kijk hebt op de handel en de wetgeving waar wij mee van doen hebben in ons vak

 • Mozes

  We zitten nu wel een hele discussie te voeren over de veemarkt maar denken jullie nu werkelijk dat dit iets uitmaakt? Denken jullie dat Lodders van de VVD de toekomst van de veemarkt bepaalt? Of LTO? Of dat Kingsma van Stichting Veemarkt Noord enige invloed heeft?
  FrieslandCampina is op dit moment goed voor 5% van de totale Nederlandse export. In de toekomst als het melkquotum weg is zal dit nog meer worden. De regering kan niet om FC heen als het gaat om beleidsvoering tav exportrisico's. Iedereen die even nadenkt kan dus op zijn vingers natellen dat achter de schermen FC bepaalt wat er met de veemarkt gebeurd. Als Kingsma wil lobbyen voor de veemarkt moet hij dat niet bij Helma Lodders doen maar in Amesfoort op het hoofdkantoor van FC.

 • floseman1

  ik zou niet weten wat fc met de veemarkt te maken heeft laat dan deze fc met de vee importeur om de tafel gaan zitten dat lijkt mij een beter verhaal als je het hebt over dierziekte bestrijding hier heeft de veemarkt niets mee te maken

 • Mozes

  Floseman1, lees reacties #4 en #5, daar heb ik dat al uitgelegd.

 • floseman1

  dus als je goed begrijp de veemarkt moet dicht omdat we vee importeren om het risico van dierziekte te bestrijden

 • floseman1

  ik mis nog een reactie mozes

 • Bison

  Ging vroeger wel mooier eigenlijk,..kon je nog wat belasting vrij verdienen...koeien met 500 gulden boekwaarde voor 1500 verkopen en kalveren helemaal zwart.ha ha

 • minasblunders1

  Daar heb je wel een punt Floseman. Om dierziektes te bestrijden zou het logischer zijn om de import te verbieden.

 • Mozes

  Floseman1, het probleem met de veemarkt is niet het binnenhalen van een ziekte maar het verspreiden ervan. In 2001 is de MKZ beperkt gebleven tot een relatief klein gebied omdat twee weken voordat de MKZ binnenkwam de veemarkten al gesloten waren. Als op dat moment de veemarkten nog open waren geweest was de MKZ door heel Nederland verspreidt en was de ramp voor de veehouderij niet te overzien geweest.

  We moeten af van het idee dat ziektes alleen via import van vee binnenkomt. De varkenspest is in 1997 binnen gekomen door een veewagen die niet goed schoongemaakt was. De MKZ is Engeland binnengekomen door etensresten die mensen uit Azië hadden meegenomen. In de jaren tachtig hebben wij een MKZ uitbraak gehad door een fout in het laboratorium in Lelystad. Er wordt tegenwoordig ontzettend veel gereisd. Nederlanders die overal heen gaan en weer terug keren, Oost Europeanen die hier werken en gemakkelijk wat eten mee kunnen brengen uit gebieden waar een veeziekte heerst, Turken die na familiebezoek halal eten of een geit mee kunnen brengen en een enorme stroom containers in Rotterdam waar van alles in kan zitten. Je weet nooit waar, wanneer en welke ziekte binnenkomt.
  Om een ramp te vermijden moeten wij permanent een veehandel en transportsysteem hebben waarmee de kans op verspreiding zo klein mogelijk gemaakt wordt. Een veemarkt past hier niet in.

 • Mozes

  We moeten ons ook realiseren dat de situatie in Nederland volkomen anders is dan in andere landen. Engeland is voorzover ik weet al niet eens zelfvoorziend in zuivel en vlees. Je mag bij een ziekte uitbraak best enten maar dan mag je niet meer exporteren. Voor een land die (vrijwel) geen export heeft zoals Engeland is dit dus geen probleem. Voor Nederland die zowel in zuivel als met varkens voor 60% afhankelijk is van export is enten een onmogelijkheid. We hebben het gezien tijdens de MKZ in 2001. De geënte bedrijven hoefden niet geruimd te worden maar dan mocht Nederland een jaar niet meer exporteren. De export was zo onmisbaar dat er niets anders opzat dan de geënte bedrijven te ruimen ondanks alle leed wat dat veroorzaakte. Zelfs de stal waar de Europees kampioenskoe Sabine 17 toe behoorde moest geruimd worden.

  We moeten in Nederland dus een ziektepreventiebeleid voeren wat gebasseerd is op de NEDERLANDSE situatie en ons hierbij bewust zijn dat die anders is dan in de ons omringende landen.

 • minasblunders1

  Mozes, wat vind jij van de rol die de LTO destijds in dit verband speelde? Je verhaal in # 47 klopt wel; er was maar één oplossing mogelijk. Des te gekker is het dat het de LTO was die de minister adviseerde om te ruimen!!!! Hoe dom is het om je zó te laten gebruiken. Wat zal die Brinkhorst gelachen hebben om die domme Doornbos.

 • Mozes

  Minasblunders1, dit was een vuile streek van Brinkhorst. In de mestwetgeving gedroeg hij zich uiterst autoritair. Ik had wel eens de indruk dat hij daar zelfs op kickte. Toen het onvermijdelijke besluit om te ruimen genomen moest worden verklaarde hij met een vileine lach dat hij 'het advies van de sector volgde'. De vuile lach waarmee hij dat verklaarde kan mij nu nog kokend maken.

 • floseman1

  mozes

  als de kinderen de rode hond of de pokken hebben zeggen we toch ook niet je mag niet naar school of de school maar dicht of misschien maar op heven

 • Mozes

  De veehandel moet met de hiervoor beschreven realiteit leren omgaan.
  Vergelijk het met het risico van antibioticaresistentie. Er wordt ijskoud tegen de boeren gezegd: in 2013 50% minder en in 2015 70% minder. 'Hoe jullie dat voor elkaar krijgen moeten jullie zelf maar zien'. 'Desnoods spuiten jullie alle zieke dieren dood maar een hoog antibioticagebruik is onaanvaardbaar'. De veehouderij moet zich hier ook op aanpassen.
  De veemarkt veroorzaakt een onaanvaardbaar risico op verspreiding van ziektes dus de veehandel moet andere systemen ontwikkelen om vee te verwaarden. Net zoals veehouders zich al tientallen jaren op van alles moeten aanpassen moet de veehandel zich aanpassen op het risico van ziekteverspreiding.

 • floseman1

  en nog wat wij hebben een waterdicht transportsysteem ik kan jou vertellen waar de een koe op 21=10=2011 met nr 912345678 is heen gegaan en wie hem heeft vervoerd dit systeem heet twaka en van deze transport systeemen zijn er meer van misschien heb jij nog een handelaar die het op een kladblokje doet maar ik kan jou vertellen dat het transport nergens zo goed is geregeld als hier in nl

 • Mozes

  Als je vee kunt traceren maar onderweg wel op de veemarkt is geweest en dus met vele andere dieren in contact is geweest kan het wel een ziekte van anderen hebben mee genomen of zelf een ziekte bij anderen hebben achtergelaten. De verspreiding via de veemarkt wordt er niet anders van.

 • floseman1

  de dieren die op de markt zijn geweest mogen allen maar voor de dood of naar gecertificeerde wiedebedrijfen worden af gevoerd en daar moeten ze 21 dagen worden gehouden maar zoals ik al eerder aan heb gegeven 9 van de 10 mensen die hier zitten te kweken die weten niet wat de regels zijn maar wel overal een mening over hebben

 • Mozes

  Koeien kunnen ook rechtstreeks van de melkveehouder naar een weidebedrijf.
  De landbouwmechanisatie kent al vele jaren een eigen internetmarktplaats waar alle gebruikte machines en onderdelen op geplaatst worden. Deze site is alleen toegankelijk voor mechanisatiebedrijven die hier een toegangscode voor hebben. Zo weet ieder mechanisatiebedrijven direct of er nog ergens een gebruikt onderdeel beschikbaar is. De veehandel zou een eigen internetmarktplaats kunnen openen waar alle weidevee wordt aangeboden. Veehandelaren kunnen daar met elkaar in contact komen en vee vinden wat ze zoeken en aanbieden wat ze kwijt willen.

 • Mozes

  Ik vraag mij af hoeveel vraag er nog is naar weidevee. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat met het weiden van vee nog wat verdient wordt. Ik heb de indruk dat het vooral bejaarden zijn die voor de hobby een paar koeien hebben lopen. Het aandeel weidevee in de totale veeomzet is zo nihil dat het onzinnig is om daar een veemarkt voor open te houden.

 • abtje

  Er is in het voorjaar veel vraag naar weidevee. Iedereen die ze hebben wil meld het bij zijn handelaar en iedereen die ze zoekt idem. Zo gaat het al jaren.
  Een handelaar is geen dierenrondzeuler, meer een makelaar geworden.
  Vraag en aanbod combineren, twee partijen blij en de handelaar zijn commissie.
  Wat is daar mis mee?


 • floseman1

  zo is het maar net abetje je hebt gelijk en ik zie mij niet heel nerderland door krossen voor een weide koe of een melk koe mozes wat denk je van de kosten en laten steuren dat doen ze bij de vion maar ik wil zelf eerst zien wat ik koop

 • Mozes

  De handel in weidekoeien zoals Abtje beschrijft is prima. Het kan dus ook zonder veemarkt.

 • floseman1

  maar als je ergens tegen bent blijft het vaak zo het is net als met wilders die is ook overal op tegen en er komt nog geen goed woord uit 9 van de 10 keer krijg ik geen antwoord ik denk wel dat je een echte vion klant bent of er misschien wel voor werkt

 • floseman1

  mozes
  wiens brood men eet wiens woord men spreekt

 • Mozes

  Floseman1, u bent zelf steeds degene die geen antwoord geeft op de enorme bedreiging die de veemarkt voor de expert betekent. FrieslandCampina is op dit moment goed voor 5% van de totale Nederlandse export. Over een aantal jaren is dat nog veel meer. Verder is A-ware samen met Fonterra bezig een fabriek te bouwen die volledig op de export gericht is. En DOC doet ook aan export. Hoeveel dit alles bij elkaar opgeteld is weet ik zo niet maar ik denk dat de totale zuivelexport zeker 8% van de Nederlandse export is. Dan hebben we nog de export van fokvee en de export van varkens. Ik denk dat dit alles toch zeker wel 12% van de Nederlandse export is. Het is een hele stabiele inkomensstroom voor Nederland omdat het heel weinig conjunctuurgevoelig is. Of de econmie elders in de wereld goed of slecht gaat, eten doen ze altijd.

  Voor slachtvee is geen veemarkt nodig en weidevee kan ook zonder. Welke politicus is zo gek om voor het geringe belang van de veemarkt 12% van de export in de waagschaal te stellen die dan ook nog het meest stabiele deel is.
  Bedenk wel floseman1, als door de verspreiding van een ziekte de hele veehouderij wordt weggevaagd de veehandel ook werkeloos wordt.

 • aarthamstra1

  Zo is het maar net Mozes, weidekoeien is wat voor oude mensen ,weinig aan te verdienen. Voor hobby dieren behalve koeien kun je terecht in Barneveld. ik koop mijn hobby koeien links en rechts in het land via onder andere marktplaats.Spreek en zie zo nog al wat boeren en zijn koeien. Blindelings vertrouwen coöperatieve boeren op VION. Denk dat dat ook een stuk angst is voor de grote mensen wereld. Daar spelen de oplichters lekker op in. Handelaren brengen regelmatig koeien van markten uit het buitenland bij ons in de wei,Markten waar zo maar 3000 koeitjes worden verhandeld. Hobbyboertjes?? Hoezo
  Een ding is zeker als je leterlijk afgeslacht wil worden moet je ze MEE geven aan het vertrouwde adres VION.
  Heel Europa is vrij alleen wij hebben ZLTO.
  HET VERSCHIL van, EEN VRIJLAND EN EEN NIET VRIJLAND is dat je invrijheid leeft .MOZES wij willen LEVEN ,niet geleefd worden

 • Mozes

  Natuurlijk bent u vrij om te handelen in vee en dat moet ook zo blijven, maar die handel moet wel op zodanige wijze plaatsvinden dat de kans op verspreiding van ziektes zo klein mogelijk is. Dat een eenmaal binnengekomen ziekte verspreidt kan worden door heel Nederland is in niemands belang. Ook niet in uw belang en ook niet in het belang van de veehandel. We moeten dus met zijn allen en in ieders belang een werkwijze volgen die de kans op verspreiding zo klein mogelijk maakt.

 • aarthamstra1

  NEE MOZES,,NEE MOZES WIJ ZIJN NIET VRIJ. NIET VRIJ!! NIET VRIJ NIET!!VRIJ NIET VRIJ!!DAAROM KOPEN BOEREN MASSAAL HUN VEE OP BUITENLANDSE MARKTEN . IK WIL VRIJ ZIJN .
  ZLTO IS DE ERGSTE ZIEKTE ,JAARLIJKS KOST DAT DUIZENDEN BOEREN HUN KOP..
  ZLTO heult met iedereen met als gevolg dat er meer weilanden gevuld zijn met ganzen (stront) dan koeien (STRONT).
  Miljarden aan subsidie kost dat met als gevolg dat onze oudjes nu ook in de stront liggen . Crisis ?? 2,,,4000 euro per hectare om geen koeien in de wei maar wild de ruimte te geven ,voedsel crisis duizenden hectare's goede grond per jaar worden er op kosten van de BURGER verwaarloosd. DIT ALLEMAAL IN samen spraak met ZLTO/LTO EN milieuactivisten... compromitje voor ons eigen best wil????????

 • gjh

  aarthamstra1 je spreek helemaal zoals het is lto is de ergste ziekte die er is hopelijk wordt die snel verleden tijd
  De mensen die in dat bestuur zitten denken dat erg interessant zijn terwijl ze er niets van begrijpen en zo de boeren vertegenwoordigen.HET IS TE TRIEST VOOR WOORDEN !!!!

 • wmeulemanjr1

  In de 2e wereldoorlog had je ook mensen die meenden onder een bepaald regime 'vrij' te zijn.

 • Mozes

  Je kunt vrij zijn om te roken in een café, maar anderen zijn dan niet meer vrij om rookvrij in het café te zijn. Ze zijn gedwongen om in huis te blijven of tegen hun wil rook in te ademen.
  We kunnen mensen vrij laten om met alcohol achter het stuur te gaan zitten. Andere mensen zijn dan niet meer vrij om veilig op de weg te zijn. Ze moeten een groot risico accepteren dat ze door toedoen van een bezopen automobilist slachtoffer worden van een ongeval of ze moeten niet meer op de weg komen.
  Met snelheidsbeperkingen is het net zo. We kunnen alle snelheidsbeperkingen opheffen en mensen VRIJ, VRIJ, VRIJ laten meneer Hamstra. Maar als de vrijheid van de een de dood is van een ander over welke vrijheid praten wij dan?
  Als de vrijheid van de veemarkt bij een ziekte uitbraak de hele Nederlandse veehouderij wegvaagt en tienduizenden mensen brodeloos maakt over welke vrijheid praten wij dan?

 • Bison

  Yep Mozes iedereen ademd vrij uitlaatgassen in ,ook de gene die geen auto hebben (kinderen en oude mensen)
  Ach ja ze zijn natuurlijk vrij om niet te ademen natuurlijk :-)

 • floseman1

  jammer mozes je komt nu toch een beetje allen te staan ik hoop dat jou de ogen en oren nu los gaan bij de katten gaan de ogen met 9 dagen open en bij jou

 • Mozes

  Bison, daarom worden ook eisen gesteld aan de uitlaatgassen van auto's. Je bent in Europa al jaren niet meer vrij om met auto's te rijden die onnodig vervuilend zijn. Een samenleving kan alleen bestaan als men naast zijn eigen belang ook rekening houdt met het belang van anderen.

 • Mozes

  Floseman1, wanneer gaan bij u de ogen open voor het onaanvaardbare ziekterisico wat de veemarkt veroorzaakt.

 • floseman1

  mozus
  ik bedoel hiermee te zeggen je kunt de veemarkt wel dicht willen doen maar het dier verkeer gaat gewoon door met of zonder de veemarkt als het niet met dieren van de veemarkt gebeurd dan is het wel import dieren en het risico is even groot en als je geen risico wilt nemen moet je niet in halen op de snelweg

 • Mozes

  Ook zonder veemarkt is er dierverkeer. Als er handel is, is er ook dierverkeer. Maar dierverkeer van boer naar boer via de handelaar is niet te vergelijken met dierverkeer via de veemarkt. Op de veemarkt komen honderden dieren bij elkaar. Je hebt geen idee welk dier met welk dier in contact komt. Vandaaruit worden ze verspreidt over heel Nederland.
  Je weet nooit wanneer en waar een ziekte binnen komt. De varkenspest was in 1997 al twee weken aanwezig voordat hij ontdekt werd. De MKZ was in Engeland ook al lange tijd aanwezig voordat hij ontdekt werd. In de tijd tussen binnenkomst en ontdekking kan een ziekte zich over heel Nederland verspreiden. Om dit te voorkomen moeten wij dus een veehandelsysteem hebben waarbij die verspreiding zo klein mogelijk blijft.

  Wat betreft het risico op de weg: je loopt niet alleen risico door je eigen inhaalmanoeuvre maar ook door die van de ander. De risico's die iemand loopt door zijn eigen inhaalacties maak ik mij niet druk om. Dat is zijn eigen vrijheid. Ik maak mij alleen druk om de risico's die mensen lopen door de inhaalacties van anderen. Dan kan meneer Hamstra wel zeggen 'ik wil VRIJ,VRIJ,VRIJ zijn om in te halen',maar anderen willen graag vrij zijn om in leven te blijven.

 • aarthamstra1

  Mozes . Je weet NOOIT wanneer een ziekte binnen komt ,DANKZIJ het compromistje Van ZLTO ,NATUUR activisten Worden de veeziektes het land ingevlogen ,Word dood vee niet meer geruimd uit de voormalige landbouwgronden ,vee sterft er massaal door verwaarlozing .Verspreiding zo klein mogelijk..???
  Ach compromistje van ZLTO voor ons best wil. VEEHANDEL loopt nu via buitenlandse markten/verzamelplaatsen . MOZES
  Nuchtere kalveren komen uit heel Europa hier na toe.
  Ja, je kunt misbruik maken van de vrije handel dat heeft FC )coöperatie( wel weer bewezen in CHINA .Angstige moedertjes VEEL te dure melkpoeder in hun (kinder) maag splitsen .

 • Mozes

  Ik heb alle argumenten die ter zake doen van verschillende kanten benoemt. Ik kan verder alleen nog maar in herhaling vallen.

 • abtje

  @Aarthamstra1 Als je van de nuchtere kalveren afwilt uit heel Europa moet je juist LTO er worden. Dan gaan ze verplicht enten tegen BVD/IBR en zo onze gezondheidsstatus verhogen. Vee met een lagere status mag dan niet meer binnenkomen en zijn we niet meer de kalverafvoerput van Europa.
  Dilemma, dilemma :-)

 • leo,s vriend

  Jeetje Aarthamstra, is de (Z)LTO ook verantwoordelijk voor de oorlog in Syrie?
  Als het aan jouw ligt vast wel he?

 • aarthamstra1

  mts. Menkenhorst Nee. maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten . Ze GAAN BEIDE LETTERLIJK OVER LIJKEN>

 • Mozes

  Één punt tav de veemarkt heb ik toch nog niet genoemd: het sociale belang van de veemarkt. Toen ik nog wat varkens had leverde ik die aan de plaatselijke veehandelaar die mij ook van biggen voorzag. Hij vertelde weleens dat hij de veemarkt miste. Het was altijd de mooiste dag van de week. Je sprak iedereen en hoorde over de marktontwikkeling. Zijn werk als veehandelaar was nu veel individualistischer en soms ook eenzamer geworden.
  De veemarkt was ook een contactcentrum, het had een bepaalde cultuur,traditie en nostalgie. Dat dit door betrokkenen gemist wordt kan ik begrijpen.

 • floseman1

  zeg abtje jij haalt jou eten toch ook waar het minst kost
  en de heer menkhorst de oorlog tegen de mkz is voorbij en we zitten nog steeds met de regels die ons zijn op gelegd tijdens de mkz mede op richters van deze regels waren [z]lto dus er is nog steeds oorlog in de ogen van [z]lto

 • leo,s vriend

  floseman1, dat is wel heel flauw,de tweede wereldoorlog is ook al even voorbij en we hebben nog steeds een leger........Waarom? om te voorkomen dat er weer oorlog uitbreekt.

 • floseman1

  mts menkhorst
  zoals u weet kost het leger ons handen met geld dus wat doe we inkrimpen met het leger dus wat gaan we doen met regeltjes????? en je wilt niet weten wat de handel en het transport dat kost

 • aarthamstra1

  Mozes .Dat is sympathiek van je

 • leo,s vriend

  floseman, Je wilt niet weten wat de handel ons boeren aan geld kost(sarcasm off)
  Tuurlijk zou een leger niet nodig moeten zijn en regeltjes mbt besmettelijke dierziekten ook niet maar mkz of varkenspest is niet zo maar een onschuldig griepje die je in 3 dagen uitziekt.
  Ik wordt ook wel eens ziek van al die regels maar als er ooit weer een besmettelijke dierziekte uitbreekt zal er toch een goed systeem moeten draaien om de gevolgen te beperken.En zo,n systeem kun je niet opstarten TERWIJL de besmetting een feit is.

 • floseman1

  mts menkhorst
  ik denk dat we genoeg geleerd hebben uit het verleden en dat de handel geen belang heeft bij dier ziektes verrotte appels heb je in alle sectoren ook bij de boeren als ze nu varkens /koeien of kippen hebben of wat anders dus praat niet allen over een ander een ander onder uit halen vind ik wel een beetje te gemakkelijk ik denk dat de handel de boer meer gebracht heeft dan je lief is denk alleen nog maar aan levende export van dieren

 • evanderpasch1

  wat is het verschil tussen kalververzamelplaats en veemarkt? in belgie word nog volop veemarkten gehouden en er zijn daar niet meer dierziektes dan hier. en hier halen we de ziektes met import binnen. als je gezonde dieren verzamelt word er niks ziek. En waarom spant de lto zich niet in om gaan te enten het is puur politiek het ruimen van dieren

 • evanderpasch1

  wat is het verschil tussen kalververzamelplaats en veemarkt? in belgie word nog volop veemarkten gehouden en er zijn daar niet meer dierziektes dan hier. en hier halen we de ziektes met import binnen. als je gezonde dieren verzamelt word er niks ziek. En waarom spant de lto zich niet in om gaan te enten het is puur politiek het ruimen van dieren

 • LUCTOR

  @mozes je hebt in je reactie 80 gelijk wat cultuur en nostalgie betreft,maar je bent vergeten dat de veemarkt ook een controlerende funktie had.
  Wat betreft de veemarkt denk dat het kalf verdronken is en dat het nostalgie zal blijven.

 • altijd wat

  Er spleen veelmeer belangen dan jullie hier met zijn allen bedenken kunnen!

  Denk logisch na: Veemarkten en dierziekten hebben niks met elkaar te maken.
  Als alles en iedereen die er mee te maken heft een goede hygiene in acht neemt.

  En zo is het met alles!

  99 doen het goed, 1 doet het fout en alles is mis, en er komen regels!

  En dat er steeds meer ganzen stront komt, dat is een hele kwalijke zaak!

  Dat gaat ons de export kosten!

  Schrijf dat maar op!

  Veel succes in de handel allemaal!

 • ruyterhoeve

  info48
  Je reactie bij #1 is bijna goed.
  De suggestie dat MKZ Nederland binnen is gekomen door een transport met Ierse kalveren is niet juist.
  MKZ was al in Nederland ruim voordat de Ierse kalveren op transport gingen.
  Er is in die bewuste Ierse kalveren ook niets aangetoond via bloedonderzoek en sectie.
  Veemarkten kunnen goed functioneren zowel in het belang van leverancier (lees boer) als afnemer.
  Alles valt of staat met de manier waarop de betrokkenen met hun werk omgaan.

  Dat de melk en de varkens een belangrijk aandeel leveren aan de export zal ik niet ontkennen, maar wat als we de kalversector niet hadden?
  Kregen we dan ook een goede prijs voor de nuka (meer mesters dus meer nuka's nodig) en de melk (voor melkpoeder heb je nog steeds een aandeel melk nodig) en wat levert het kalfsvlees als aandeel op die export?

  Feit is wel dat via de veemarkten en verzamelplaatsen hier in NL nog steeds geen dierziektes zijn verspreid.
  Zal misschien ook wel komen omdat we heel veel dingen goed geregeld hebben.
  Dat vee wordt verhandeld en vervoerd (en niet gezeult of gesleept) hoort erbij.

  Je kunt de import wel verbieden, maar wil een land dat veel kalveren levert aan NL dan nog wel kaas importeren vanuit NL.
  We zijn namelijk niet alleen in Europa.
  En als het om import/export restricties gaat wordt het een politiek handelsspelletje cq ouderwets handjeklap.
  Daarmee ben ik weer terug bij de handel die toch nodig is om inkoop en verkoop bij elkaar te brengen.

 • abtje

  Bijna goed, Met een hogere gezondheids-status hoef je de import helemaal niet te verbieden. Je verlangt alleen maar dat de in te voeren dieren dezelfde status hebben, dus ook IBR-BVD vrij.
  Simpeler kan het niet.

 • blabla

  Het nieuwsbericht gaat over weide koeien/schapen die van de markt naar de boer gaan.
  Dat mag nu niet en zal in de toekomst misschien wel weer mogen en ik denk dat daar niks mis mee is.
  Zoals ik al eerder heb geschreven, als het nl vee is wat is het probleem?
  koe/schaap blij want die mag lekker de wei weer in.
  Ik snap wel dat het dier een keer vaker verladen wordt maar dat is toch niet erg.
  Hier in nl gaat het allemaal er juist aan toe op de markten waar toezicht wordt gehouden door de aid en er geen dingen gebeuren zoals de ons wel bekende filmpjes van bijv. dierenbescherming, wakkerdier.
  Weide vee is ook gezond wat weer de wei op gaat, want wie wil een ziek of slecht lopend dier in de wei hebben.
  Markten zijn ook goed voor de slachthuizen want je krijgt bijv. 500 dieren rechtstreeks van de boer maar je hebt er 600 nodig dan koop je er 100 bij op de markt naar wat je nodig hebt dik/dun smal/lux rood/zwart of blauw
  Kalveren gaan denk ik nog geen 5% rechtstreeks naar de mester en mester wil graag uitgezochte koppels in zijn stal en dan gaat het al vaak om 100 of meer dieren en geen of bijna geen handelaar die dat heeft.
  Dus boer/markt/mester of boer/kalvercentrale/mester maakt niks uit

Laad alle reacties (89)

Of registreer je om te kunnen reageren.