Rundveehouderij

Nieuws 1435 x bekeken 4 reacties

FrieslandCampina krijgt boete in China

Peking – FrieslandCampina moet een boete betalen van 5,9 miljoen euro voor het maken van verboden prijsafspraken in China. De Chinese mededingingsautoriteit heeft zes bedrijven beboet voor in totaal 85 miljoen euro.

De producenten van babyvoeding hebben volgens de autoriteit de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen.

De Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) startte enkele maanden terug een onderzoek naar aanleiding van de fors gestegen prijzen van babyvoeding sinds het melamineschandaal in 2008. Chinezen verloren hun vertrouwen in lokaal geproduceerde babyvoeding en stapten massaal over op geïmporteerd product. De prijzen van buitenlandse babyvoeding stegen in de afgelopen jaren met zo’n 30 procent.

FrieslandCampina laat weten de boete te betalen. Eerder verlaagde het bedrijf al haar prijzen van babyvoeding in China met 5 procent. Een woordvoerder laat weten dat de zuivelonderneming in de veronderstelling was zich aan de lokale wetgeving te houden. “Nu blijkt dat we de wet verkeerd hebben geïnterpreteerd en daarmee hebben we de wet overtreden.” Aldus de woordvoerder die benadrukt dat het niet gaat kartelafspraken. Het ging om contracten met distributeurs waarin vaste prijsafspraken waren gemaakt. Deze contracten zijn inmiddels herzien. In Nederland geeft FrieslandCampina haar afnemers consumentenadviesprijzen. De winkelier bepaalt vervolgens zelf de uiteindelijke verkoopprijs.

De opgelegde boete van bijna 6 miljoen euro is al verwerkt in de halfjaarcijfers die FrieslandCampina in augustus bekend maakt. De woordvoerder verwacht niet dat  het gebeuren, los van de al genomen stappen, gevolgen heeft voor de aanwezigheid van FrieslandCampina in China. China blijft een belangrijke markt.

De Nederlandse zuivelonderneming komt er ten opzichte van diverse concurrenten niet slecht vanaf. Ondernemingen als Mead Johnson, Danone en Biostime zijn met boetes van respectievelijk 25 miljoen, 21 en 20 miljoen euro duidelijk slechter af. Abott betaalt een boete van 9,5 miljoen euro. Het door het botulismeschandaal geplaagde Fonterra komt dit keer goed weg met een boete ruim 5 ton. Opvallend is dat het Zwitserse Nestlé, het Japanse Meiji en het Chinese Beingmate geen boetes zijn opgelegd.

FrieslandCampina heeft onlangs ook in Roemenië bezoek gehad van de mededingingsautoriteiten. Aanleiding voor het onderzoek waren vermeende afspraken over melkontvangst, melkverwerking en het op de markt brengen van zuivelproducten. Over dit onderzoek, waarbij veertien zuivelbedrijven worden onderzocht, is verder nog niets bekend.

 

Laatste reacties

 • wijntje41

  Dat is ongeveer 500 euro voor elke veehouder en nul euro voor de verantwoordelijken die dit gedaan hebben, zou toch eens ander moeten bijvoorbeeld het bestuur eens een maandje niet betalen.

 • Mozes

  Te kort door de bocht @wijntje41, hoeveel is er extra verdiend door de hogere prijs?

 • poldes

  volgend jaar een boete omdat weidemelk en stalmelk gemengd waren.

 • koestal

  Dit zullen we wel weer merken in de nabetaling,alleen de leveranciers en niet de directie

Of registreer je om te kunnen reageren.