Rundveehouderij

Nieuws 2658 x bekeken 12 reacties

Fonterra zet activiteiten Sri Lanka tijdelijk stop

Auckland - Fonterra heeft besloten haar activiteiten in Sri Lanka tijdelijk te stoppen. In het land zijn protesten uitgebroken tegen de aanwezigheid van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming. De protesten volgen op de vondst van sporen van de nitrificatieremmer DCD in een partij melkpoeder. Als gevolg van een rechterlijke uitspraak mag Fonterra tijdelijk geen zuivelproducten in Sri Lanka verkopen.

Volgens CEO Theo Spierings heeft Fonterra twee belangrijke prioriteiten: het beschermen van haar werknemers in Sri Lanka (755) en het beschermen van de investering van haar aandeelhouders. De zuivelonderneming denkt er echter niet aan het land te verlaten en probeert de overheid te overtuigen van de veiligheid van haar product.

Sri Lanka is een belangrijke markt voor de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. De Nieuw-Zeelanders zijn al meer dan 35 jaar in het land actief.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Het zit Tejo niet mee...

 • Mozes

  Laten ze bij FC nauwkeurig bestuderen wat Fonterra is overkomen en daar voor zichzelf de nodige lessen uit trekken.

 • abtje

  Zo simpel werkt dat niet, Mozes. In Nederland controleren ze de melk op van alles en nog wat bij binnenkomst. Gaat er (letterlijk) in de pijplijn wat mis dan heb je dat niet zo snel in de gaten. En als je alleen je eigen produkt gebruikt is het ook nog te overzien. Maar wat een ander levert zoals die wei poeder, dan loop je alweer een heel ander risico.
  je kan alles niet voorkomen en je moet, hoe stom het ook klinkt , af en toe gewoon geluk hebben.
  Uiteraard doen ze ook bij FC hun uiterste best om dit gezeik te voorkomen, en dat is ze geraden ook. :-)

 • Mozes

  Abtje, jou mening komt precies overeen met die van mij. Het kan zijn dat ik het niet goed verwoordt heb. Bij ieder ongeluk is het belangrijk te bestuderen hoe dit heeft kunnen gebeuren en daar voor jezelf de nodige lessen uit te trekken en maatregelen te nemen dat dit bij jou niet gebeurt. En als er toch iets mis gaat hoe ga je daar dan mee om? Ook op dit punt is bij Fonterra het nodige misgegaan waar anderen lering uit kunnen trekken.

 • abtje

  Als de controles aan de poort half zo zijn als de controles hier dan wisten de Fonterra pipo's van die nitrificatieremmer. Dat vind ik nog het engste van dit verhaal. Weten en stug doorsturen naar een land wat daar normaal niet naar kijkt? Doodeng...

 • jaapjo

  Ik zou maar niet zo zeker zijn van de stelling dat ze de melk op van alles en nog wat controleren

 • Mozes

  Het meest beschadigend voor het vertrouwen van klanten is niet dat er keer iets mis gaat. Daar is wel begrip voor. Maar dat men weet dat er iets fout is en dan toch gewoon blijven leveren, dat is vernietigend voor het vertrouwen van klanten. Hoe heeft het zo fout kunnen gaan met het recall beleid? Ook dat is een punt waar andere zuivelaanbieders lering uit kunnen trekken.

 • PieterNZ

  Als eerder in een topic aangehaald; De Cinezen betalen voor melkproducten uit NZ 5 tot 15% meer, onderandere door de goede controle die er op is. De botulisme bacterie waar het begin deze maand over ging, daar wordt in Europa niet eens op getest, dit volgens de Ceo van Fonterra Theo Spierings.

 • abtje

  Die botulisme bacterie is ook niet via de poort aangevoerd, die nitrificatieremmer wel, PieterNZ.
  Dat is nu het groet verschil in deze twee zaken. De eerste is enorm veel pech en kan meer bedrijven overkomen. de duur voordat het 'ontdekt : is is discutabel. De tweede zaak is waarschijnlijk? via de melk mee door de poort heen gekomen en is daar een 'bekend'probleem. zie #5.

 • abtje

  groet is grote.

 • PieterNZ

  Het was Fonterra zelf die sporen van DCD in melk aantrof, hierna wer het gebruik van het middel gestopt(wel jammer, het was een goed product om stikstof beter te benutten) Dat ze in Sri Lanca dit nu gebruiken om melk uit het buitenland te weren is niets dan alleen politiek. Als daar al sporen van DCD in de producten zit leverd dit nog geen enkel gevaar voor de gezondheid op.

 • abtje

  Als het in melk zit en je verpoedert het, dan neemt de concentratie uiteraard toe. En hoe hoog of laag de concentratie ook is maakt niet uit, het hoort er gewoon niet in. Punt. Melk hoort zo zuiver en gezond mogelijk te zijn en van onbesproken kwaliteit. Daar moet je niet de hand mee lichten.
  In China dachten ze ook, een beetje melanine kan geen kwaad...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.