Rundveehouderij

Nieuws 715 x bekeken

Engeland ziet progressie in uiergezondheid

Milton Keynes - De uiergezondheid op Engelse bedrijven maakt flinke stappen voorwaarts, zo blijkt uit een studie van de cijfers van meer dan duizend bedrijven. Het tankcelgetal daalt de laatste vijf jaar.

Inmiddels heeft meer dan 50 procent van de bedrijven een tankcelgetal dat lager is dan 150.000 cellen per milliliter melk.

Ook het aantal mastitisgevallen daalt. Meer dan 80 procent van de bedrijven heeft minder dan 50 gevallen van mastitis per 100 melkkoeien en ook het aantal bedrijven dat minder dan 25 gevallen van mastitis per 100 melkkoeien heeft, neemt toe. Het onderzoek is uitgevoerd door dierenarts Andy Biggs van de Vale Vet Group in opdracht van MSD Animal Health in Milton Keynes. Biggs signaleert een relatie tussen tankcelgetal en aantal gevallen van uierontsteking. Bedrijven die het tankcelgetal weten te beperken zien in de regel ook minder mastitisgevallen. Dat is goed voor de melkkwaliteit maar ook voor het dierenwelzijn en de economie.

Biggs benadrukt het belang van goede registratie met betrekking tot mastitis om te bepalen of ze in de lactatie voorkomen dan wel in de droogstand. Verder moet het percentage genezing in kaart worden gebracht om herhalingsgevallen of chronische mastitis te voorkomen.

In Engeland is mastitis samen met klauwgezondheid en vruchtbaarheid de belangrijkste reden van afvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.