Rundveehouderij

Nieuws 7252 x bekeken 88 reacties

Dierenbescherming wil naar verplichte weidegang

Den Haag - Het Convenant Weidegang gaat Dierenbescherming (DB) niet snel genoeg. Als deelnemer aan het Convenant stelt de DB dat vrijblijvendheid niet werkt en dat de melkveehouder na 2015 afstevent op intensivering, waarbij de koeien meer en meer jaarrond binnen staan.

Daarom wijst de DB opnieuw op hun wens van wettelijk verplichte weidegang. Tot nu toe was daar volgens woordvoerder Bert van den Berg nog te weinig politieke draagkracht, maar hij concludeert dat dat verandert. De weidepremie is volgens Van den Berg een goed instrument om veehouders vrijwillig tot weidegang over te laten gaan, maar het is duidelijk onvoldoende. LTO-vakgroepvoorzitter Cees Romijn weerlegt de uitspraak dat het Convenant niet goed zou werken. Hij ziet een trendbreuk waarbij de dalende lijn van de laatste tien tot vijftien jaar in 2012 bijna is gestagneerd. Romijn deelt echter wel de zorgen van Van Den Berg over 2015. Al zijn de vergunningen van veel nieuwe stallen aangevraagd op basis van weidegang. Wat Romijn betreft moet daar streng op gecontroleerd worden. Om de huidige lijn van weidegang vast te houden moeten er extra impulsen op het gebied van kennis komen om de financiële overweging in het voordeel van weidegang door te laten slaan. NMV-voorzitter Dirkjan Schoonman steunt de uitspraken van Romijn en stelt dat opstallende veehouders hun korting voor lief moeten nemen ten behoeve van hun weidende collega’s.

Laatste reacties

 • jan1966

  De DB kan toch gewoon bio melk promoten, dan lopen de koeien gegarandeerd buiten

 • drientje

  Wellicht is de achterban va DB ook wel zo groot dat elk lid een veehouder voor rekening neemt om te gaan handhaven.

 • Freriks

  het probleem met een wettelijke verplichting is dat het de veehouder geld gaat kosten. Waarom zou een consument een meerprijs betalen voor weidegang als dat toch al verplicht is? Nu kan er nog wel een meerprijs worden bedongen voor consumptiemelk van weidende koeien.

 • derijt

  word het echt grazen.
  of krijgen ze in het weiland zoveel ruimte dat ze kunnen rusten in de zon.
  als het echt grazen word met 300 stuks of meer, dan is de boer 1 echte veedrijver.
  en daar heeft ie niet voor geleerd.
  dus uit gesloten.

 • Arnout85

  Als DB de koeien buiten wilt laten lopen dan koopt ze maar biomelk. Maar het verplichten van weidegang is niet meer mogelijk, dat hadden ze dan min 20 jaar geleden moeten doen. Daarvoor staan er teveel melkrobots, is het totaal niet inpasbaar in de bedrijfsvoering of zijn de huiskavels te klein voor. Tenminste dit geldt voor de meeste opstallers. Dus DB, vertel niet van de onzin!

 • Miriamnu

  Wat gebeurt er eigenlijk met de kalfjes van deze melk koeien
  Melk is trouwens toch echt alleen voor baby's. Totaal onnodig voor volwassenen.
  Weer dierenleed alleen voor geld.
  Soya melk is een goed alternatief

 • Bison

  Miramvangister is terug van vakantie zie ik.ha
  Waarom niet gewoon alleen water zo uit de sloot drinken meid??, das nog gezonder en je hoeft geen arme sojaplantjes te vermoorden om melk van te maken dat je volgens jou toch niet nodig heb!

 • koestal

  Dan ook alle leeuwen,tijgers en olifanten uit de dierentuinen terug naar Afrika of Azie

 • Flyinghollander

  Miriamnu soya melk erg gezond, je het vast twee hele grote..... side effect van soya ;>

 • heico

  Miriam, je zou eens moeten kijken op zuivelonline.nl. Daar staat heel veel informatie over de moderne landbouw. Erg leerzaam, ook wanneer je eens een spreekbeurt wilt gaan houden. Misschien mag je ook wel eens op een boerderij meehelpen. Da's pas echt bijzonder.
  Veel plezier.....

 • trijnie

  Weide melk moet WEIDEmelk zijn maar dierenbescherming er is toch wel iets urgenters te doen dan je hiermee bezig te houden, is het niet?

 • kremer

  En Miriamnu dat idee van jou kost oerwoud in Brazillië.

 • MattiMaan

  Zweden heeft verplichte weidegang en gmo vrij voer. De boeren worden hier niet voor betaald.De verplichte weidegang is ooit door Astrid Lingren(pippilangkous) ingevoerd.

 • schoenmakers1

  weidegang is een teken dat het op stal niet goed is, een noodoplossing, dierenleed voorkomen betekend zorgen voor een goede stal waar het vee het gehele jaar op kan staan, de zogenaamde dierenvrienden zorgen alleen maar voor dierenleed

 • Khalid en zijn maten

  Als koeien op stal het naar hun zin hebben en ze moeten straks weer naar buiten dan zorg je er toch voor dat ze niet té ver van stal lopen ,en op stal zorg je voor smakelijk voer ,waar ze graag voor binnen komen. Als in dit convenant voor een bepaalde oppervlakte weide per koe geeïst gaat worden,tsja dan moeten de melkveehouders het spelen met de trekker op het land laten doen door de loonwerker ,want als 'veedrijver' (échte koeienboer)heb je daar geen tijd meer voor.

 • zanden

  Kritiek op de wijze van dieren houden is een signaal dat je als veehouder serieus zou moeten nemen. Als dieren naar hun natuurlijke aard zouden worden gehouden, zoals in dit geval koeien 's zomers in de wei en 's winters op stal, dan zou er geen reden zijn voor kritiek. Aanhoudende kritiek, nu ook rond het houden van koeien jaarrond op stal kun je wel blijven negeren, de kritische partij zwart maken of voor onnozel houden, maar dat is 'je kop in het zand steken'. Kritiek krijgen is niet leuk, natuurlijk niet, maar je zou kritiek moeten beschouwen als een gratis advies. De Dierenbescherming is een onafhankelijke organisatie, die wis en waarachtig van wanten weet, opkomt voor de belangen van dieren en die weet, zoals boeren al eeuwenlang weten: een koe is een graasdier. En als gesteld wordt dat bij doorgefokte koeien zelf grazen niet meer kan, dan is er iets goed mis gegaan met de wijze van doorfokken van melkkoeien. Het gaat niet aan om de aanhoudende kritiek dan toch te blijven negeren. Dat is zelfs onverstandig.

 • Hoogbroekland

  verplichten zou weleens een averechts effect kunnen hebben, volgens kun je weidegang beter gaan stimuleren zoals nu al gebeurt met de weidepremie

 • jordi 1455

  @Zanden aangezien wij het meerdere malen uit hebben gelegd hoe het zit, worden we niet serieus genomen door de stadse mensen die zich laten leiden door emotie zoals jij. Veehouders hebben een opleiding gevolgd en die weten het beter dan een persoon als jij.

 • Elevage

  de DB heeft een WENS van verplichte weidegang, Tja ik wens ook wel eens wat, komt helaas niet altijd uit.
  Bovendien als het 35 graden is en een brandende zon, dan wil koe graag naar binnen in de schaduw staan!

 • Khalid en zijn maten

  @ zanden ,het niet weiden van koeien heeft niks te maken met het feit dat koeien te ver doorgefokt zouden zijn. Veel boeren houden sowieso hun melkkoeien binnen en iedereen heeft daar een reden voor! Ikzelf vond het in de USA een waar genoegen om 2 maal daags met de motorfiets 500+ koeien uit het weiland te kunnen/mogen halen. Voor mij was dat ontspannen en werken tegelijk,en ik kon gelijk mooi in de gaten houden waar het wild liep enzovoort...

 • minasblunders1

  Schoenmakers, ben jij niet bezig de zaken om te draaien?

  Zanden, ik ben het helemaal met je eens. Maar realiseer je wel dat het de overheid is geweest die ( niet gehinderd door enige kennis) het zover heeft laten komen dat het zó gierend uit de klauwen is gelopen met die veel te grote bedrijven. De overheid die heeft gezorgd dat door de enorme natuurclaims de grondprijzen enorm zijn opgelopen, waardoor eigenaren van grond (in sommige gevallen) jaarlijks enkele tonnen extra aan liquide middelen ter beschikking hadden. Het zijn vooral melkveehouders die flink hebben geprofiteerd van deze belastingvrije vermogenstoename, die wél als fiscale aftrekpost kon worden gebruikt. Deze lieden (die zichzelf als goede ondernemers wensen te zien), kochten alles wat los en vast zat (o.a. quotum), de fiscus betaalde een leuk stukje mee. Daarnaast smeet de overheid ook nog met de nodige subsidies gericht op zgn.'duurzaamheid' en niet in de laatste plaats werden de 'goede ondernemers' ook nog eens bevoordeeld doordat de overheid zoveel mogelijk quotum van stoppende pachtboeren binnenharkte. Dit quotum (dat onder pachters verdeeld had moeten worden, het moest immers op de grond blijven) kwam goedkoop op de markt van een té grote partij voor een relatief kleine groep boeren, de enigen die hiervan konden profiteren.
  Wordt vervolgd...

 • minasblunders1

  Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met een volstrekt achterlijke mestwet, die intensieve bedrijven beloont en extensieven afstraft. En diezelfde overheid staat nu te janken dat de koeien in de wei moeten blijven....Inderdaad om te janken!

 • mourik

  denk ook even aan het dierenleed bij weidegang in de leverbot genieden

 • gjcamps

  Waarom mag de landbouw in nederland niet evalueren en meegaan in de tijd? De koe van nu is niet meer de koe van 25 jaar geleden, als die in een stal er beter aan toe is en het is mileu en management technisch beter waarom niet. Produkt keuze ligt bij de consument, heb net nog bio melk gekocht van 99 cent, 3,8% vet, lekker. Goedkoopste verse melk was 60 cent , waar praten we over. DB moet reclame maken bij consumenten maar wel op een eerlijke manier dus geen plofmelk.....

 • gambanar

  Daar er steeds meer geproduceerd moet worden met minder middelen heeft weidegang promoten geen zin en is naar dierenwelzijn toe compleet uit verband gebracht . Waarom zou een koe buiten moeten staan als de mens lekker in de airco zit als het warm is en binnen in de winter warm met sokken in de zetel zit . Waarom zou een rund ,varken of kip niet mogen meegenieten van de technische vooruitgang en de kans krijgen om in hygiënische omstandigheden e leven .Waarom gaan de leden van DB niet buiten wonen om zo de ecologische voetafdruk van hun eigen dom leven te verminderen zodat er minder huizen moeten gebouwd worden ,minder energie gebruikt om hen in de winter op te warmen. Dat ze naakt buiten gaan leven in de winter en de zomer ,ze zullen wel anders piepen .Maar een dier mag volgens hun niet genieten van de technische vooruitgang . Gewoon hypocriet om subsidies binnen te halen zodat ze hun postje kunnen behouden en de stembeluste politiekers spelen met hen mee. Laat wetenschap en techniek oordelen over dierenwelzijn en niet een stelletje emotionele zoötechnisch onkundigen maw de stedelingen
  ing Emiel Arron

 • PetervanKempen

  Lijkt een beetje op de problematiek van de visserij.
  Eerst moet het allemaal groter en effficienter, daar was dat meer PK's en grotere kotters, mensen profiteerden van veel en goedkope vis , dan opeens als de andere kant van de munt boven komt wegens uitroeing wilde vissen moet het andersom, maar weer betaalbaar worden opgelost en hebben we alleen kweekvisjes in de winkel liggen. Wilde vis is nu duur. Ik vind het logisch dat (wilde) weide melk ook duurder is dan de meest efficiente melk, en ook logisch dat de consument be(T/P)aald. Bij verplichtingen is inderdaad de producent de dupe want, DB: prijs van weidemelk betalen wordt niet verplicht!

 • gjcamps

  Emiel alles prima maar moet de zuivel sector dan niet meer aan marketing spenderen om zo de onkundigen de werkelijkheid duidelijk te maken. Nu laten we hier ook weer alles op zijn beloop en kunnen leken en db maar hun gang gaan. Vergelijk kostprijs van een liter bronwater met melk, water is puur marketing en reclame...

 • gjcamps

  voor veel mensen is melk melk, doe voor de grap eens een test en koop 5 verschillende soorten, pak daar het imago bij van bv koe in de wei, of biovoer, of ...... en ja, de goedkoopste melk smaakt meestal niet het lekkerste.

 • alco1

  Goed neergezet @gambanar.

 • minasblunders1

  Emiel Arron, je maakt precies dezelfde fout als de 'emotionele zoötechnisch onkundigen': Je doet alsof dieren zaken als oa warmte en kou hetzelfde beleven als mensen. Als je 'ing' voor je naam hebt staan, zul je toch moeten weten dat dat niet zo is. En waarom is weidegang onhygiënisch?

  En ach...zullen we de 'wetenschap' maar niet laten oordelen over dierenwelzijn? Zeker niet als je op Wageningen doelt.

 • antibioticasyndicaat

  Als ik de reacties hier bekijk, dan gaat de melkveehouderij hard de kant op van de varkenshouderij.
  Ik hoop dat jullie rundveehouders je realiseert dat je daarmee het risico loopt de goodwill die jullie (nog) hebben te verspelen.
  Het grote publiek vindt dat koeien horen te grazen, en niet dag in dag uit in de stal. Dat zijn wél jullie klanten. Jammer dat het blijkbaar al zo ver is dat sommigen hier dat niet eens meer mogelijk achten.

 • jan1

  Wij melken met een robot. Vorig jaar hebben onze koeien van 14 mei tot 30 november van beperkte weidegang kunnen genieten. De koeien kunnen gaan en staan waar ze willen. officieel ga je aan de criteria voorbij, dit omdat niet alle koeien tegelijk buiten lopen. Er is mij zelfs gevraagd of ik geen herkenningspoort bij de ingang van de stal kon plaatsen, zodat men kon berekenen of alle koeien wel precies 6 uur per dag buiten zouden lopen. Bij ideale omstandigheden zijn ze het liefst buiten. Makkelijk zat. Maar bij warm weer zijn ze liever binnen. Dan is er om 11.00 uur geen koe buiten meer te vinden. En bij regen is het niet anders. Alles is veel te veel gedreven door emotie. Een organisatie als de DB zou eigenlijk zelf beter moeten weten, alleen zo heeft men een goede stok in handen en dat is in mijn ogen alleen maar om zieltjes te winnen. In het algemeen worden de dieren er de dupe van.
  Om een aantal voorbeelden te geven is bv. het verbod op de legbatterij. De pluimveehouderij heeft het op dit moment erg slecht. Dit mede door valse concurrentie van landen die nog niet zijn overgeschakeld, of van landen van buiten Europa waar de kippen nog in de legbatterij vertoeven, maar dan niet met z'n 4en maar met z'n 8en in 1 kooitje.
  Bij het nertsen verbod gaat het niet veel anders, zolang de mensen bont blijven dragen zal er ook gefokt worden, is het niet hier. Dan wel elders. Waar de nertsen het niet zo goed hebben als hier.
  Dus ik zou zeggen DB bezint eer gij begint.

 • jordi 1455

  @antibioticasyndicaat veel mensen denken dat een koe het hele jaar buiten moeten zijn en willen dat ook, dat is onmogelijk omdat het gras niet het hele jaar doorgroeit en de temperaturen soms ongunstig zijn voor de koeien.

 • gjcamps

  Conclusie geen verbod is het beste voor de koe, voor de boer en voor de consument. Zie ook reacties verschuiven mest uitrijverbod van 2 weken, moet den haag zich overal mee bemoeien of kan de boer , koe of consument dit beter zelf bepalen. Betutteling ten top, in duitsland nu ook de vleesvrije dag in de bedrijfsrestaurants ...

 • ploumen1

  Ga terug in de tijd Hoe was het ongeveer 75 jaar geleden gesteld met de diergezondheid? Nu wilt de dierenbescherming terug in de tijd Vraag het aan de oude boeren hoe het 75 jaar geleden was met dierwelzijn.
  Als dit zo goed was als de dierenbescherming denkt dan gan morgenalle koeen weer de wei in Hoe was de wei 75 jaar geleden ?
  denk eens en bekijk het gedrag van de dieren dieren zijn niet dom. Waarom dan dieren onnozele wetgeving opleggen? Als u de antwoorden op de vragen eens logies gaat bekijken dan ga je anders denken.

 • minasblunders1

  Jordi, soms moet je wel eens van wei wisselen. Hebben ze je dat nooit verteld?

 • aarthamstra1

  Dierenbescherming waar was je toen de eenden verplicht de schuur in moesten.
  Dierenbescherming waar ben je als het om halal slachten gaat. Hoor je niet als het over inport van bont gaat . Hoor je niet over Killo knallers vol hormonen van kip tot koe uit landen die nog nooit van dierwelzijn hebben gehoord. Honden en katten die zover door gefokt zijn dat ze nagenoeg niet meer in staat zijn te eten ,door hun poten zakken voor tijdig blind worden, Het enige wat u daar over durft te zeggen is dat het door de broodfokkers komt ,terwijl het de over geile showlopers lid van enge rasverenigingen zijn die ze door fokken. Lekker stoer doen samen met de multinationals (ZLTO) die hun winsten zien groeien over de rug van de boer. Maar dat snap ik wel weer ,,want dierenbeschermers jullie directie heeft de multinational (nodig voor hun wel verdiende salaris.En om de goedwil van de burger lekker rustig aan met de huisdieren. Hardwerkende boeren hebben toch geen tijd en zin om zich te verzetten.Weet ook onze boerenbedrog.

 • Pe

  @antibioticasyndicaat, ik denk dat de meeste hier vooral ageren tegen VERPLICHTING en zoals Jan1 schrijft, alles het liefst tot op de minuut vastleggen.

  Ik stel verplichte weidegang voor, voor alle zogenaamde dierenvrienden/beschermers en andere idealisten. En als ze een aantal keer op hun blote voeten tot hun enkels in de bagger tussenklauw ontsteking hebben op gelopen, getroffen door de bliksem en verbrande schoudertjes hebben, zullen we eens kijken of de verplichte 6 uur al om zijn. Dan kan ik ze nog ook nog even laten zien wat verbrande spenen zijn.

  En wie koeien wil zien lopen, we doen vrijwillig mee. Zien er dmv de weidepremie ons voordeel in, maar je moet het ons niet gaan verplichten! En anders, kom in de stal kijken of ga naar de dierentuin!

 • jordi 1455

  dat weet ik ook minasblunders, maar gras groeit in de winter niet, na een tijd is het gras in de wei toch op in de winter.

 • minasblunders1

  Nou nou nou Pe, je ziet het wel wat erg sombertjes allemaal.

 • abtje

  Dit gezeik wordt u mede aangeboden door Friesland Campina...

 • Ishtar

  Heel goed van DB.
  Convenanten moet je niet sluiten met de vee sector.
  Immers elk convenant geeft de doelbewuste ruimte om je er bewust niet aan te houden en over 10 jaar te kunnen zeggen sorry, tja kostprijs hé.
  Zeker een LTO is toch niet te vertrouwen, en LTO inzet is altijd convenant op convenant etc, juist om geen bindende afspraken et maken zie schaliegas.
  LTO is nu tegen, maar zegt gelijk voorlopig......
  Maw, morgen draaien ze weer net zo makkelijk.
  Van voor in de kerk, naar achter in de kerk, maakt ze niets uit zolang ze maar voor de schone schijn in de kerk zitten en gezien worden door anderen, want zelf zouden ze niet gaan als ze zelf mochten beslissen.
  Dus DB zorg idd maar dat je bindende afspraken gaat maken en die men kan controleren.
  Ook een afspraak dat als quotum vervalt boeren geen cent krijgen van Den Haag en Brussel en dan ook niet gaan klagen, met 1 uitzondering, klagen mag bij LTO en RFC, alleen daar aub 'professionals'.
  Veel beter voor de boeren ook om vastliggende afspraken te maken met torenhoge boetes, weten ze waar ze aan toe zijn, en hoeven ze ook niet te klagen.
  Immers anders weet je al zeker dat ze er toch niet goed mee omgaan.

 • MKRouveen

  Maak er 'verplicht de deuren los gooien' van, dan kan de koe zelf beslissen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de meesten buiten blijven.

  En ik ben het er mee eens dat wij melkveehouders ons maatschappelijk draagvlak wel degelijk ondermijnen.

  Wij weiden wel en de koeien kunnen elk jaar hun lol niet op als ze er weer uit mogen. Waarmee ik niet bedoel dat stallen slecht zijn, ze hebben alleen 1 nadeel: er staan muren omheen.

 • Mozes

  Abtje, het is net andersom. Als Cono en FC op dit moment geen weidegangbeleid hadden gehad, had de dierenbescherming nu vol in de aanval kunnen gaan. Dankzij het weidegangbeleid hebben ze een lastig verhaal. Welk verwijt willen ze de sector maken nu deze zelf ook al met weidegang bezig is?

 • Pe

  Daarom, laat ze eerst maar eens wat doen aan die hondjes en katten die de hele dag opgesloten zitten in een kleine flat woning of een overvolle asiel kooi.

 • overheid

  Ook koeien zijn van oudsher dieren.... Ophokken is om reden hiervan onnatuurlijk. Het argument van temperatuur wordt vaak aangehaald. Door de schaalvergroting wordt de koeien alle schaduw ontnomen. Zorg voor schaduwrijke plekken en een vrije inloopmogelijkheid.

  Als de melkveehouderijbranche steeds meer een intensieve veehouderijtak gaat worden, zal inderdaad de goodwill van mensen (klanten) verdwijnen. Ondersteuning d.m.v. subsidies zal verder onder druk komen te staan.

  Veel faillissementen zullen komen, producten schaarser en duurder. Echter ook minder lasten vanwege verminderde subsidies. Minder bedrijven nodig door hogere prijzen, meer ruimte voor andere invulling gronden. Lijkt me allemaal veel natuurlijker.

 • alco1

  Ook mensen zijn van oudsher dieren. Ze liepen naakt rond, maar maakten kleding en confortabele onderkomens.
  De consument kiest voor het goedkoopste product, bij duurdere verdwijnt de 'Goodwill'. Schaduwrijke plekken zijn een bron voor ziektekiemen, ook bij zeer kleine koppels. Is men de zomerwrang vergeten uit vroegere tijden? Daarvoor heeft men iets veel beters voor de koe bedacht, n.m. frisse stallen bij slecht oncomfortabel weer. Subsidies mogen direkt weg, dat is er alleen maar om de boer te kunnen sturen en de basisprijs is door subsidies alleen maar gezakt. 'Marktwerking'
  Veel boeren vooral opvolgers zullen afhaken, omdat niksnutten als @overheid elke lust tot ondernemen ontneemt. Rampscenario's'als hongers nood en totale wanorde liggen in het verschiet door het oerdomme geneuzel van deze z.g.n. natuur proleten.

 • a.t.herwijnen

  Ik vraag me af hoe ze dit gaan controleren. Het jongvee komt nu ook al niet buiten. Als een dier het niet naar zijn zin heeft dan groeit hij niet en zal ook weinig melk geven. Aan de productie kan je zien of een dier het naar zijn zin heeft. dus dierenbescherming, laat je niet leiden door valse emotie

 • overheid

  @Alco1:
  Mensen zijn van oudsher dieren? Ik heb een andere visie hierop en weiger te geloven dat we ooit apen waren.

  Dieren lopen in het wild nog steeds naakt rond. Onderkomens zijn nu nog hetzelfde als in de oertijd (vossen hebben holen etc.).
  Zomerwrang door beweiding is met hulpmiddelen enigszins te voorkomen. Door toenemende ophokking komt 'zomer'wrang nu in vrijwel alle seizoenen voor, zelfs in de winter.

  Ik ben net als jij voor meer marktwerking en afschaffing van de landbouwsubsidies.

  Dat je mij een nietsnut en natuurproleet noemt omdat ik zogenaamd regels zou maken voor agrariers, is een ongegronde conclusie. Onprettig en onzinnig praat.

  Een ondernemer moet kunnen ondernemen, maar dan wel op een eerlijke en open manier (daarom ben ik ook mede voor afschaffing subsidies). Ik vind hierbij ook dat de natuurwetgeving in NL volledig is doorgeschoten (Flora en Fauna bv.).

  Ondernemen met marktwerking kent risico's. Een intensivering van de melkveehouderij is een risico dat dan wordt genomen door de melkveehouders (zonder subsidiestromen). Als de goodwill dan verdwijnt is het hun eigen zaak.

 • abtje

  Mozes Koeien liepen nog steeds buiten, het werden er door dierwelzijn echter steeds minder. FC heeft een slapende hond wakker gemaakt. De DB druk met zichzelf werd geattendeert op dit gebeuren en hier heb je het resultaat.
  Fc wilde zich ten koste van iedereen en alles naar voren schuiven om zich op de borst te kunnen kloppen als bestuur.
  Boeren een hoop ellende, ach, nou en? wij hebben onze riante salaris toch?
  Er is geen enkele meerwaarde ontstaan, en als de consument doorkrijgt dat de diere maar totaal een maand buiten lopen en de rest alsnog binnezit, dan zijn ze in hun eigen zwaard gelopen.
  Maar het bestuur krijgt nog steeds zijn riante salaris, dus wat is er aan de hand? Die boeren zoeken het maar uit.
  Zelfs de Chinezen zien er geen meerwaarde in, maar voor hun is het een reden om de produkten goedkoper te krijgen als dat certificaat er niet opzit.
  Slim bezig...

 • Pe

  Alco1 Exactly!! +1 vind ik leuk

 • alco1

  @overheid. Laten we dan niet zover teruggaan. Ze liepen wel naakt en kleden zich o.a. met pelsen. M.a.w. We zien daar een ontwikkeling. Deze ontwikkeling is er ook gemaakt voor beschutting voor de dieren, alleen maar positief dus en een ander 'hulpmiddel' als jij voorstelt, weer iets met chemisch wat in die oorflappen zit.
  Nu zeg je dat natuur volledig is doorgeschoten en in #46 zeg je dat land een andere invulling kan krijgen. Wat moeten we met zulke uitspraken?
  De goodwill verdwijnt omdat ondeskundigen zich in ons democratisch land overal mee kunnen bemoeien en zoals u weet is afbraak veel gemakkelijker dan opbouw. Ik ben ook voor totale openheid.
  En wat het belangrijkste is dat, als economie niet zo belangrijk was, we het overal eens over konden worden. We moeten echter mee in de hysterische wereld. En daar is de export van landbouwproducten als tegenpool van alle importen hard voor nodig.
  Sorry dat ik je gegrieft heb met een betiteling, je geeft tenminste een normaal antwoordt.

 • alco1

  @mozes. Je kunt het optreden van de FC ook zien als het één vinger toereiken en nu hebben ze houvast om de hele hand naar zich toe te trekken.
  Om terug te komen op de 140 vergaderingen. Steeds werd er gezegd dat men niet tegen de premie was om weidegang te stimuleren voor het imago, maar schrap het dierwelzijn motief. Kijk de brochures er nog maar op na. Er kunnen zelfs punten gescoort worden op welzijn met weidegang.

 • trekker123

  Allemaal heel lief bedoeld maar of we daar de Nederlandse landbouw mee in de benen houden is nog maar de vraag. Maar dat zal ook wel niet de bedoeling zijn. Op het journaal wordt wel heel trots verteld dat het Nederlandse zaaizaad voor de groenten zo goed wordt verkocht in het buitenland en dat de bedrijven inmiddels moeite hebben om personeel te krijgen omdat er steeds minder jongeren zijn die zich nog met primaire landbouw bezig willen houden. Dat Nederland kennisland is ook nog maar voor zolang het nog duurt. De wereld verandert, behalve de Nederlandse landbouw, die zou gewoon stil moeten blijven staan. Terug naar de Anton Pieck boerderijtjes met koeien in de wei als stoffering van het landschap. Okay, koeien in de wei, het is best leuk om te zien en het zal ook nog wel heel lang blijven bestaan, maar het is wel een typisch Nederlands idee. Zodra elders in de wereld er koeien worden gemolken en zeker als dat op enige schaal gebeurt, dan staan de koeien op stal. Inderdaad, uit economische overwegingen. Maar ja, wie praat er in deze tijd nog over geld verdienen en werkgelegenheid? Dat is toch allemaal maar bijzaak. Als ik straks verplicht op de fiets moet omdat ik de auto niet meer kan betalen dan wil ik toch ook wel koeien in de wei zien. En een kruidenier op de hoek van de straat die de suiker nog uit een grote bak schept en in een zakje op een weegschaal afmeet. Klantgericht met tijd voor een praatje. Nog even en de kolenboer komt ook weer terug. Met paard en wagen.

 • trijnie

  @mkrouveen goed gezegd,dat zie ik hier ook, ze zijn graag buiten maar als er geen bomen in het weiland staan en het kwik naar 25 graden stijgt, naar binnen met die hap.
  Maar ik vraag mij nog af of ze dat doen.

 • boerbarg

  de Nederlandse beleidmakers moeten eens gaan zien dat ze als ze iets willen dat gaan stimuleren in plaats van verplichten (communistische) maar ja snel een ander kabinetje met wijze mannen.

 • leo,s vriend

  Verplicht de dierenbescherming dan de NL burger ook om UITSLUITEND NL geproduceerde voedingsmiddelen te kopen? Of is dat een stap te ver en kun je dat de retail niet aandoen?Die arme grootgrutters moeten natuurlijk wel marges maken en inkopen waar het het goedkoopste is.

 • gambanar

  alco ,

  kun jij eens contact met me nemen

  gambanar@yahoo.com

  mvg

  ing Emiel Arron

 • gambanar

  Het is erg te lezen in 2013 dat mensen welke over dierenwelzijn praten en schrijven ,zelfs de religie er bij halen om emotioneel te kunnen inspelen op bepaalde groepen . Laat iedereen zijn werk doen ,de sector en de consument ,maar dat de consument zich bezighoud met kwaliteitscontrole en voor de rest consumeert . De productie behoort de sector ,wetenschap en techniek toe . En anders waarom wordt de alwetende consument geen producent?? Te lui ,te arm ,te dom ,te ??? Gewoon een koe of geit kopen en elke dag ze melken en voederen . Ik zou dan eens een analyse willen maken van dierenwelzijn .

  ing Emiel Arron

 • theorikyreintjes1

  Wat DB leuk vind is goed, maar wat goed is vinden ze niet leuk!

 • Piet, Midden-Europa

  Ja @Trijnie dat doen de koeien als het te warm wordt, die zoeken SCHADUW. Mijn ervaring is dat de grens bij ca 28 graden ligt. Onze melkkoeien mogen kiezen, die zijn ook heel GELUKKIG en zelden ziek !!!... Wij gaan niet voor een optimale produktie, wij gaan voor een optimale GEZONDHEID !!!... Daardoor ook een beter netto RESULTAAT !!!!!.....

 • jordi 1455

  Een goede gezondheid = een goede melkproductie.

 • Khalid en zijn maten

  De Nederlandse veehouderij moet veel kleinschaliger inderdaad,beetje terug naar 'vroeger'zeg maar,de hele familie die voor een inkomen werkt ,dan heb je ook geen 'vreemd'personeel nodig...

  Stedelingen moeten dan ook weer een beetje terug naar 'vroeger';Geen water uit de kraan,maar uit een pomp,niet douchen ,maar wassen in een teiltje,en schijten op een houten kist die buiten staat en waarvan de emmer 2 keer per week geleegd moet worden!

 • Jongman

  De overheid moet met dit idee de kavelruil weer oppakken en elke melkveehouder een huiskavel creëren. We hebben 2 melkrobots en een selectiepoort voor weidegang. Het loopt als een trein, super die koeien buiten. 2,5 melkingen per dag'. We mogen niet de kant van de varkens op gaan !!!! ZLTO/NLTO actie!!!

 • koeboertje

  Er zijn nog veel BOEREN hierboven die niet beseffen dat we met maar 15.000 melkveehouders tegen over 16 miljoen nederlanders staan .
  Je kunt wel gelijk hebben over het goede welzijn in die mooie stal van je maar als die 16 miljoen nederlanders/klanten graag een koe in de wei zien lopen ,kun je hier maar beter gebruik van maken , dan je hier met hand en tand tegen te verzetten ,kost veel energie en je wint het toch niet.
  Veel melk produceren is geen kunst , maar die melk verkopen hoort hier ook bij

 • alco1

  @ Koeboertje. Er zijn nog heel veel mensen die in de fase zitten van meningsvorming. Waar jij gevoelig voor bent is de lobby van een paar mensen die net alsof doen of het oordeel al geveld is. Je zult wel een LTO er zijn, die maken zich er op die manier ook maar gemakkelijk vanaf.

 • koeboertje

  Het is gewoon zo 8 van de 10 burgers die ik buiten mijn bedrijf tegen kom vraagt of mijn koeien buitenlopen, als ik vertel dat ik melkveehouder ben.
  En waarom zou je dit goede imago niet gebruiken voor de waardering van de sector ,maar jij gaat liever moeilijk doen om het omgekeerde te bewijzen , waar je natuurlijk helemaal vrij in bent om dat te doen ,maar waar blijft het resultaat hiervan?

 • alco1

  @koeboertje. Bij mij vraagt ook 8 van de 10 dat, maar als ik het echte verhaal vertel dan wordt er begrip getoond. Maar denk nou niet dat ik tegen weidegang ben. Ik ben zelfs voor de premie om weidegang te stimuleren voor het imago. Het kernpunt is dat weidegang als extraatje veranderd in gemeengoed.

 • cowsboy

  er is geen grasland meer is allemaal natuur geworden . en straks al die kalfjes doodgebeten worden door de wolven die ze ook al hier willen hebben

 • abtje

  @Koeboertje Zodra Wakker Dier of wat dan ook weer een onderwerp nodig heeft om weer goedkoop te scoren zijn juist de boeren aan de beurt die gedeeltelijk weidegang toepassen. Dat zijn in hun optiek bedriegers. Zij houden de koeien stiekum 11 maanden per jaar op stal en doen alsof ze diervriendelijk zijn door de kluit te belazenen en hun dieren voor het oog van de wereld in de wei trappen om extra geld te incasseren.

 • koeboertje

  Ik ben beslist ook geen voorstander van de manieren van wakker dier en ben het ook met je eens abtje

 • de kok

  DB is een politieke organisatie en dus slecht voor het dierenwelzijn. Sinds die constatering 10 j geleden vang ik verwaarloosde dieren op waar niemand naar omkijkt en kom bij boeren over de vloer, die hun vee zelf laten kiezen wanneer ze de wei in willen en dat is zomers 's-nachts vanwege vliegen en de hitte. Nog elke dag ontvang ik berichten dat DB niets doet en verwijst naar dierenpolitie, tenzij 't een politiek/media doel dient. Een journaliste die vertelde dat bij de manege waar haar dochter reed steeds veulens hun benen braken vanwege de modder. DB antwoordde is niet onze regio. Boze paardenboeren omdat 7 pony's doodhongerden bij een handelaar en iedereen belde politie en DB. Handelaar bleek connecties te hebben met gemeente. Een particulier die 2 ezels redde uit de modder van een kamper. Een volbloedhengst die altijd opgesloten stond en daardoor gevaarlijk en naar de slager moest. Werknemer van DB heeft hem gered en hij is 28 j geworden. Oudpolitiehondentrainer vertelde dat klootjesvolk bij DB geen ham mocht eten en je raadt al wat de lunch was op bestuursvergaderingen bij DB. Hij woont vlakbij Thieme van PvdD, die ik ook gemeld heb vd hoefbevangen shetjes naast mij, werd niets mee gedaan. Veel zieke honden uit de broodfok, rashonden die ziekelijk doorgefokt zijn omdat uitpuilende ogen en in een ingeslagen neus of mismaakt korte beentjes zo schattig zijn.

 • de kok

  Oudpolitiehondentrainers die mechelaars overnemen van junks, een krakerspand met 30 pups! Al die mishandelde honden die meer dan 40 upw in een bench zitten, of auto, of nooit verder komen dan een tuin van 3x3 of altijd aan de lijn omdat ze niet meer weten hoe met een soortgenoot om te gaan en na 3x bijten afgemaakt worden.
  Honden die menseneten krijgen, onder de tandplak zitten en niet meer zindelijk zijn. OVP, asiels, bio-industrie, abattoirs en het vervoer daar naartoe. Manegepaarden in stands, die het daglicht nooit zien. Broodfok lijkt mij toch prioriteit nr 1.

 • PetervanKempen

  Door mensen verwaarloosde katten die gaan zwerven worden door DB gecastreerd en weer losgelaten zodat ze honderden inheemse dieren kunnen blijven opvreten, DB frustreert het saneren van bestanden aan stadsduiven die de boel onderpoepen en en vervuilen, saboteert met totaal onwerkzame alternatieven het oplossen van het ganzen probleem , doet NIETS aan de wantoestanden in de Oostvaardersplassen, maar zal nu even de boeren stand dwingen om burgers gelukkig te maken door iets af te gaan dwingen zonder het te financieren? Zitten we op dergelijke staatsmacht en dictatuur op het ondernemerschap te wachten of vinden we niet dat de marktwerking voor meer vraag naar weidemelk en dus meer koeien in de wei moet zorgen?
  OOPS ik heb net DB is links is slecht en rechts is ondernemen is goed gedacht, dat kan niet natuurlijk. Mijn excuus daarvoor.
  Misschien werken kolchozen in een 5 jaren plan opgelegd door de staat nu opeens wel voor ons land.

 • trijnie

  Toch ben ik heel blij dat er nog boeren zijn waarbij de koeien naar buiten mogen. Een weide zonder beesten is geen boerenplatteland meer.
  Ik sta altijd graag even te kijken bij de beesten en soms, nee vaak, ben ik net 'gekke henkie' want dan sta ik ook nog met ze te keuvelen.
  En als er eens ééntje tochtig is en onder ons raam staat de loeien, dan heb ik er geen moeite mee, ben blij dat ze er staan.

 • Aukevw

  Allemaal leuk en aardig van die DB maar , als we de deuren open zetten smorgens van de stal dat ze naar buiten kunnen , horen we wat geloei , maar ze gaan niet naar buiten hoor , meestal blijven ze dan gewoon op stal staan

 • Aukevw

  Ze gaan ook vaak naar buiten ,, maar er is ook vaak genoeg dat ze niet naar buiten gaan

 • minasblunders1

  Merkwaardig dan Auke. Mijn koeien gaan altijd wèl naar buiten, weer of geen weer. Oók op die paar hete dagen die we per jaar hebben. Het enige weer waar ze een hekel aan hebben is regen met veel wind, maar zelfs dan gaan ze op den duur wel richting weide al is het wat later.

 • Bison

  auke-johndeere heeft vast stadskoeien.:-)

 • Aukevw

  @bison en jij hebt zeker knuffels als koeien :)

 • Bison

  Valt niet veel te knuffelen aan Amercan bizons auke-jd.
  Trouwens deze beesten komen nooit binnen,..ik heb geeneens een stal.lol

 • trijnie

  Bis on, jij hebt het mooi voor elkaar, lijkt me prachtig met die wolven om het huis,
  En de winters, je stookt zeker met hout? Wij ook maar in feite hoeven we het niet, hier heb je alles bij de hand dus ook aardgas. Maar ik vind het nog altijd heer lijk om met hout te stoken. Ik kook er ook vaak op. En de winter kan me niet streng genoeg zijn. Maar het blijft hier toch echt kleinschalig.

 • Bison

  Nou ja,...wolven om het huis!,..beurt ook niet alledag trijnie
  Ja ik stook hout in de winter, niet omdat dat moet maar ik vind niets lekkerder dan warmte van een houtkachel en zeker wanneer het zo onbeschoft koud is.
  We hebben aardgas ook,..ik zit niet op mars.ha
  Winter niet streng genoeg voor je??. Kom hier de winter dan maar eens doorbrengen dan vergaat je de lust wel, eind october begint de pret al en duurt tot begin april. lol


 • jan10

  Trijnie: Bison heeft nog wel een kotje te huur deze winter, kan je net zoveel hout stoken en wolven voeren als je wilt.
  Boek hem een maand en zie je na 4 dagen weer terug .ha ha

 • trijnie

  Ha, ha , lachen, me' n zondag is weer goed.
  Maar dan moet ik wel eerst mijn vliegangst overwinnen, nog nooit in zo'n stalen namaakvogel gezeten......

 • theorikyreintjes1

  Koeien in de wei is voor veel bedrijven niet weg uitvoerbaar! Als het nu het beste is dat koeien in de wei lopen, kun je er een discussie over voeren.
  Maar in die grote nieuwe stallen zijn ze op de meeste plaatsen veel beter af dan als ze buiten lopen! De mooie dagen die niet te warm zijn en droog weer, zijn er niet zo veel.

 • abtje

  @Theorikyreintjes1 Je tweede argument is goed. Het eerste is onzin, als het voor de dieren echt het allerbeste zou zijn, maar niet uitvoerbaar, dan moet je het maar uitvoerbaar maken.
  Je gaat geen koeien houden om ze het allerbeste te onthouden.

 • koestal

  De tijd van Ot en Sien is voorbij ,ook de tijd van kleine kruidenierswinkeltjes,enz. is voorbij

Laad alle reacties (84)

Of registreer je om te kunnen reageren.