Rundveehouderij

Nieuws 555 x bekeken

Britten kunnen profiteren van Chinese vraag naar lamsvlees

Londen – Ook op de wereldmarkt voor lamsvlees doen zich belangrijke veranderingen voor door de toenemende vraag naar beter vlees in China. De Britse schapensector denkt daarvan langs een omweg te profiteren, doordat lamsvlees uit Nieuw-Zeeland dan niet meer haar richting opkomt.

Dat stelt Nick Allen, directeur van het schap voor de runder- en schapensector Eblex na een ‘fact finding’ missie naar Nieuw-Zeeland. De Eblex-vertegenwoordigers hebben daar uitgebreid gesproken met hun collega’s. Doel was vooral om de wisselvalligheid in de prijzen voor lamsvlees op de wereldmarkt beter te beheersen, waarbij ook de toenemende vraag uit China in beeld kwam. "En dan hebben we het niet alleen over de goedkopere stukken lamsvlees, in China beginnen ze nu ook trek te krijgen in het duurdere vlees. Dat heeft grote invloed op de aanvoer in de wereld en daardoor op de markt aan zowel onze kant als in Nieuw-Zeeland."

Lamsvlees uit dat land heeft inmiddels vrije toegang tot de Chinese markt, iets wat niet het geval is voor de Britten. De overkoepelende organisatie van Eblex heeft kort geleden wel een eigen vertegenwoordiger in Beijing aangesteld om dit soort zaken ook voor de Britse leveranciers te regelen. Maar in Groot-Brittannië hoopt men wel dat de voortdurende druk van uit Nieuw-Zeeland ingevoerd lamsvlees op de nationale prijzen wat afneemt nu dat vlees meer en meer de andere kant op gaat. Kort geleden drong de National Farmers Union er nog bij de grote winkelbedrijven op aan meer Brits lamsvlees te verkopen om zo de eigen boeren te steunen. Allen: ‘"Die toevloed van Nieuw-Zeelands vlees op onze markt kunnen we nu hopelijk wat meer voorkomen. We zullen echter wel nauw samenwerken met onze collega’s daar om te voorkomen dat zich toch pieken gaan voordoen, bijvoorbeeld zoals deze zomer door de zware weersomstandigheden van afgelopen voorjaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.