Rundveehouderij

Nieuws 2792 x bekeken 2 reacties

Bouwstop voor geitenhouderij mogelijk op de helling

Den Bosch - Een geitenhouder in Sint Oedenrode wil ondanks de verlening van de bouwstop in Brabant voor geiten- en schapenhouderij zijn bedrijf uitbreiden. Vrijdag behandelde de Raad van State de zaak.

Jurist Paul Bodden behartigt de belangen van de geitenhouder. Bodden is van mening dat het provinciebestuur onterecht de bouwstop voor de geitenhouderij in juni heeft verlengt. Volgens Bodden is de bouwstop een tijdelijke regeling en alleen permanente regels kunnen worden opgenomen in het Ruimtelijke Ordeningsbeleid (RO). Ook maakt de vaccinatieplicht voor geitenhouders de noodzaak van een bouwstop overbodig omdat de verspreiding van Q-koorts dankzij de vaccinatieplicht onder controle is.

De Provincie meent echter dat Brabant wel degelijk het recht heeft om eigen regels op te stellen voor de veehouderij in het algemeen en de geitenhouderij in het bijzonder. De Provincie vindt de dreiging van Q-koorts nog steeds actueel. Het provinciebestuur zegt zich daarom genoodzaakt te voelen de bouwstop te blijven opnemen in het RO-beleid.

Het provinciebestuur wil het bouwverbod voor de geiten- en schapenhouderij handhaven tot Brabant een nieuw RO-beleid voor de hele veehouderij heeft ontwikkeld. Uitgangspunt van dit beleid is dat alleen veehouders die bovenwettelijke prestaties leveren kunnen uitbreiden of nieuw bouwen.

Vrijdag boog de Raad van State (RvS) zich over deze zaak. Over zes weken wordt de uitspraak verwacht. Uit het oordeel van de RvS zal blijken of de verlening van de bouwstop voor de geiten- en schapenhouderij in Noord-Brabant juridisch standhoudt.

Het bouwverbod in Brabant werd eind 2009 ingesteld na de uitbraak van Q-koorts. Landelijk werd een verbod op uitbreiding voor de geiten- en schapenhouderij in 2011 al ingetrokken. Alleen Noord-Brabant handhaafde de bouwstop en verlengde de bouwstop sindsdien twee maal met telkens een jaar.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in totaal ongeveer 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts. De meeste besmettingen vonden plaats in Noord-Brabant, Noord-Limburg en Zuid-Gelderland. Tienduizenden geiten werden gedood om de uitbraak van de ziekte in te dammen. In 2008 en 2009 was het hoogtepunt van de epidemie.

Laatste reacties

  • bassie72

    je kunt in Brabant beter in de wiet teelt zitten dan in de veehouderij want alles wat met landbouw te maken heeft is niet gewenst.

  • boerepower

    mheeeehh mehh

Of registreer je om te kunnen reageren.