Rundveehouderij

Nieuws 2921 x bekeken

Bijvoeding noodzakelijk door lage voederwaarde weidegras

Apeldoorn - De ergste droogte mag achter de rug zijn, op veel plaatsen is de voederwaarde van het gras nog steeds laag.

De Grasmonitor van Agrifirm constateert deze week een voederwaarde van 900 VEM/kilo droge stof en 170 gram ruw eiwit. De voederwaarde is dusdanig laag dat de koeien hun ruwvoerbehoefte niet volledig meer uit de wei kunnen halen. Op stal bijvoeren is daarom noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld door volledig opstallen om te zetten in beperkt weiden.

Veel gras is door de droogte in de stress geschoten en heeft aren gevormd en groeit niet meer. Om dit gras weer aan het groeien te krijgen is maaien de beste oplossing en dan ook percelen waar nog geen dikke maaisnede staat. Door maaien stoelt het gras weer uit en komt de groei weer goed op gang en staat er snel genoeg weer een nieuwe snede.

Agrifirm adviseert de koeien nu zoveel mogelijk op etgroen te weiden. Etgroen is het smakelijkst waardoor de drogestofopname en eiwitbenutting het grootst zijn. De omloopsnelheid van weidepercelen moet wel hoger liggen om de opname zo hoog mogelijk te houden. Daarom luidt het advies om koeien korter in percelen te laten lopen of ze grotere percelen te geven. Dit laatste met name voor percelen waar minder gras op staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.