Rundveehouderij

Nieuws 3163 x bekeken 8 reacties

Bel Leerdammeer vergroot capaciteit in Dalfsen

Dalfsen - Bel Leerdammer, onderdeel van Groupe Bel, is bezig om de kaasmakerij in de locatie Dalfsen uit te breiden. Het gaat om een interne uitbreiding. Er wordt niet bijgebouwd.

De capaciteit van de Overijsselse fabriek zal op termijn opgeschroefd worden van de huidige 36.000 ton kaas naar 42.500 ton kaas. Daarmee speelt Bel Leerdammer in op de verwachte hogere melkaanvoer vanaf 2015. Die zal toenemen omdat dan de quotering voor de melkveehouderij vervalt. Dan zullen een aantal veehouders stoppen, maar de grotere bedrijven groeien en per saldo verwacht de onderneming daar meer melk van te ontvangen.

De uitbreiding van de capaciteit om de hogere aanvoer op te vangen geldt alleen voor de fabriek in Dalfsen. Volgens Leerdammer gaat die uitbreiding stapsgewijs en zal het eerste deel van de uitbreiding volgend jaar zijn afgerond. Er komen aanpassingen in het proces van de kaasmakerij, maar ook in de verpakkingslijn moet de capaciteit omhoog.

In totaal moet de verwerkingscapaciteit 18 procent groter worden. In de fabriek in Dalfsen worden uitsluitend de goedlopende Leerdammer (folie)kazen geproduceerd. De locaties in Schoonrewoerd en Wageningen blijven volgens Bel Leerdammer op de huidige omvang produceren.

In 2005 was de fabriek deels eigendom van Bel Leerdammer, maar ook van Uniekaas. Dat aandeel is later door Groupe Bel gekocht en in 2010 werd de kaasfabriek in Dalfsen grotendeels gemoderniseerd. Ook toen is de capaciteit al uitgebreid met het oog op het wegvallen van de quotering, maar nu gebeurt dat dus opnieuw.

Laatste reacties

 • abtje

  Als ze zo matig blijven betalen hoeven ze niet uit te breiden. Kunnen dan eerder aan krimp gaan denken.

 • gjh

  veel boeren willen zo snel mogelijk weg bij deze hekkensluiter dus als ze wijs zijn kunnen ze beter halveren.
  wat geven die weinig voor de melk en wat zijn ze arogant

 • joopi

  ja schandalig een melkprijs van 40,79 cent daar kun je toch niet van bestaan ;)

 • agratax2

  joopi of je van dat bedrag wel of niet kunt bestaan is niet aan de orde. De melkverwerkers denen dat de melkveehouders zonder problemen kunnen uitbreiden. Ik denk dat, dat een misrekening is en dat onze lieve Staatssecretaris van Landbouw en milieu dat niet zal toestaan als er geen waterdicht systeem is voor de mest en andere vervuiling. Er zijn EU landen die met minder problemen en kosten meer melk kunnen maken en dat volgens mij ook gaan doen. Zo lang alle Nederlandse verwerkers hun capaciteit gaan uitbreiden, zou er wel eens een strijd op leven en dood kunnen ontstaan om de melkplas en dat levert alleen verliezers op. Er is nog nooit een oorlog geweest met winnaars altijd zijn er alleen maar verliezers. Zelfs de ' overwinnaar' heeft zware verliezen en dat zal ook in deze strijd gebeuren.

 • daan1908

  Wijze woorden Agratax 1.

 • joopi

  ik reageerde op het gemekker, maar hoop zelf dat er wel degelijk begrenzingen blijven voor de melkproduktie

 • hansvanbergen

  Zover ik het kan overzien heeft, dankzij hoge nabetalingen, Leerdammer 1 van de hoogste melkprijzen uitbetaald in Nederland. Ik mag aannemen dat melkleveranciers buitengewoon tevreden zijn. Abtje wat is precies het probleem en aan wie had je liever je melk geleverd?

 • gjh

  hansvanbergen waar haal jij vandaan dat de melkleveranciers tevreden zijn? zelf theodoor van de bos geeft toe dat ze het slecht doen met de nelkprijs en dat ze totaal niet mee kunnen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.