Den Haag – Het weiden van melkkoeien neemt in snel tempo af in Europa. In Noordwest-Duitsland dreigen de koeien zelf nagenoeg uit het landschap te verdwijnen. Dat meldt dierwelzijnsorganisatie WSPA.
In opdracht van WSPA heeft Landbouw Economisch Instituut (LEI) de Nederlandse situatie, wat betreft weidegang, laten analyseren, maar er is ook gekeken naar andere Noordwest-Europese landen. Alleen in Ierland en Zweden is de trend naar opstallen niet zichtbaar.
Ongeveer 1 op de 3 Nederlandse melkkoeien graast nooit meer in een weiland. Zonder inspanning zal dit aantal in 2025 zijn verdubbeld, zo blijkt uit het onderzoek. In Noordwest-Duitsland staat nog zo’n 50 procent van de melkkoeien in de wei, in 2025 zijn de koeien volgens de prognoses nagenoeg, op een paar procent na, uit de weiden verdwenen.
Weidegang is volgens WSPA bevorderlijk voor het welzijn van de koeien. Daarbij zou uit een analyse blijken dat grote melkveebedrijven, die hun koeien veel laten grazen, gemiddeld een hoger inkomen uit hun bedrijf halen dan bedrijven die hun koeien niet of minimaal in de wei laten.
Volgens de dierwelzijnsorganisatie is duidelijk dat maatregelen van de overheid en bedrijven nodig zijn om de trend te keren. Weidepremie zoals nu al wordt uitgekeerd helpt, maar volstaat niet. Kennisontwikkeling en technische innovatie is nodig om het huidige percentage weidegang in Noordwest-Europa te behouden.
De studie is beperkt tot zes landen: het Verenigd Koninkrijk (VK), Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Ierland. In Denemarken staan de meeste koeien (65 procent) permanent opgestald. Het land wordt gevolgd door Noordwest-Duitsland (40 procent), Nederland (20 procent) en het VK (10-15 procent).