Rundveehouderij

Nieuws 989 x bekeken 6 reacties

Vlees van tb-runderen in Britse voedselketen

Londen – Vlees van duizenden runderen die in Groot-Brittannië worden geslacht wegens runder-tb wordt verwerkt tot maaltijden voor scholen, ziekenhuizen en andere instellingen.

Het vlees wordt ook verkocht in enkele supermarkten, hoewel andere winkels het niet in hun schappen willen hebben.

Het ministerie voor voeding en plattelandszaken Defra heeft toegegeven dat het vlees van de geruimde dieren gewoon verkocht wordt, met name aan de cateringindustrie. Vorig jaar ging het om circa 28.000 dieren. Het ministerie betaalt de boeren daar een vergoeding voor, maar vangt aan de andere kant meer dan 12 miljoen euro per jaar uit de vleesverkoop. Dat vlees gaat in de normale handel en is dan ook niet als zodanig herkenbaar.

Het ministerie benadrukt dat het risico voor besmetting van mensen miniem is, maar het nieuws veroorzaakt toch veel ophef onder de voor voedselschandalen gevoelige Britten. De Food Standards Agency heeft daarop gereageerd met een verklaring: 'Alle vlees krijgt een identificatiemerk met het nummer van de fabriek van herkomst. Vlees van tb-reactoren, dat wil zeggen dieren die niet door de testen voor tb zijn gekomen, dat eenmaal door de controle voor menselijke consumptie is gegaan hoeft niet onderscheiden te worden van ander vlees'. Een woordvoerder voegt daar aan toe dat runderen die op meer dan één orgaan tb-blaasjes vertonen worden afgekeurd voor de vleesproductie.

Laatste reacties

 • Bison

  En zo word je genaaid.

 • abtje

  @Bison. Ach, als je het lekker vind...
  Toen Tjernobil kaboem deed werden er in Rusland heel veel runderen geslacht, niet geruimd en vernietigd, nee geslacht. Dat vlees werd diepgevroren en we hebben er nooit iets meer van gehoord.
  Wat denk je dat daarmee gebeurt is???

 • Bison

  Tja weggooien is zonde Abtje

 • koestal

  Ach ,ze mogen de dassen die de tbc verspreiden ook niet uitroeien van de Britse dierenbescherming ,nu krijgen ze het op hun eigen bordje . Boontje komt om z,n loontje !

 • antibioticasyndicaat

  Ach, waarom eigenlijk überhaupt nog controleren?

 • trijnie

  Getsie, moet een week naar Schotland, moet maar even vegetariër worden....
  Vlees, je weet wel waarom....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.