Rundveehouderij

Nieuws 1319 x bekeken

Veel animo voor gegarandeerde melkprijs Fonterra

Auckland – In totaal hebben 328 leden-melkveehouders van Fonterra zich ingeschreven voor een gedeeltelijk gegarandeerde melkprijs over seizoen 2013/14.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming biedt leden-melkveehouders bij wijze van proef de mogelijkheid hun melkprijs vast te zetten voor maximaal 75 procent van hun productie. Fonterra is blij dat de pilot zo goed door de veehouders wordt ontvangen. De coöperatie was in eerste instantie op zoek naar 200 veehouders dia aan de pilot willen meedoen.

De 328 melkveehouders willen voor 37 miljoen kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) de door de coöperatie aangeboden gegarandeerde melkprijs van 7 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo (ongeveer €0,32 bij 4,4 vet en 3,2 eiwit) ontvangen. De coöperatie heeft echter een maximum volume van 15 miljoen milksolids, ongeveer 1 procent van de totale aanvoer, voor de pilot gesteld. De aangeboden hoeveelheden melk zijn daarom teruggebracht naar 40 procent van de totale aanvraag, met een minimum van 10 procent van de totale aanvoer per bedrijf.

Doel van Fonterra is met een deels gegarandeerde melkprijs meer zekerheid te bieden voor hun bedrijfsvoering. De regeling biedt ook de coöperatie voordelen. De zuivelonderneming weet op voorhand tegen welke prijs een bepaald volume melk kan worden ingekocht. Dit biedt extra mogelijkheden bij prijsonderhandelingen met afnemers.

Na afloop van de pilot wordt gekeken of het instrument blijft bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.