Rundveehouderij

Nieuws 3383 x bekeken 8 reacties

Opnieuw geval BVD type 2 in Brabant

Deventer - Op een vleeskalverbedrijf in Noord-Brabant is op dinsdag 9 juli een besmetting met BVD type 2 bevestigd. Ook op dit bedrijf zijn kalveren uit Duitsland aangevoerd. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Tot aan vandaag is nu op elf vleeskalverbedrijven BVD type 2 vastgesteld. Eerder deze maand (donderdag 4 juli) werd ook al een besmetting met BVD type 2 in Noord-Brabant bevestigd. De GD bevestigde de eerste besmettingsgevallen in maart dit jaar.

BVD type 2 is een agressievere vorm van BVD dan het in Nederland veel voorkomende type 1. 90 procent van de getroffen kalveren sterft binnen twee of drie dagen na begin van de klinische symptomen.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Misschien moeten ze bij LTO in de leer gaan bij van3 wat betreft het lobbyen in Den Haag en Brussel

 • steenbok1

  blijven klagen over de LTO , komen we verder mee

 • Venstra

  Ja enne waar kwamen die BVD kalveren vandaan???? Lang leve de globalisatie, mest export nee, dierenexport moeilijk, levende dieren import alles kan!!
  En die internationale kalvermestmix kan gewoon iedereen krijgen, op het land, in de silo of in de put, geen probleem. Overheid gaat wel verder met symptoombestrijding.

 • HIMSTER

  Er moet een importverbod komen voor mestkalveren, laat de mesters maar afmestbedrijven opzetten in de landen om ons heen,dan zijn onze exportkansen voor fokvee naar elders een stuk groter.

 • williewortel

  Belangrijke vraag in heel dit verhaal is of van de geïmporteerde dieren via oormerken ( de zogenaamde bioptoormerken ) onderzocht zijn op Bvd. In bepaalde deelstaten loopt er een bestrijdingsprogramma en zijn er 3 optie's voor besmette dieren a) euthanasie, b) rechtstreeks naar slachthuis of c) export. zo waren er van de in België ingevoerde duitse dieren in 2012 13% positief voor bvd .hier is Bvd een koopvernietigend gebrek maar deze dieren kunnen niet terug naar duitsland, de koopvernietiging houd op aan de grens.
  Om woedend van te worden toch in een eengemaakt Europa;

 • tikka

  Hallo

  Zou het niet beter zijn voor alle besmettelijke ziekten o.a. bvd, ibr etc verplichte uitroeiingsstrategieen te bedenken waar iedere rundveehouder groot of klein aan mee doet. De kosten dan terugrekenen per gehouden dier zodat alle (ook kleinere) bedrijven tegen betaalbare onkosten vrij kunnen zijn en blijven.

  Gegroet.

  Tikka!

 • mbm

  Himster en Ventra realiseren zich niet dat Nederland het een speldenprikje op de landkaart is in Europa. Voor de hele sector is im- en export onmisbaar. Daarbij: deze kalveren komen om het hoekje van de deur. Kleinzielig schoppen tegen alle im en export geeft een gebrek aan inzicht weer in de HELE Nederlandse veesector, onmisbaar internationaal georienteerd! BVD heeft niets te maken met import.

 • abtje

  @Pietenida Maar je kunt niet ontkennen dat je door zieke kalveren te importeren uit Duitsland je wel een bom legt onder de hele Nederlandse veehouderij. Dat is niet kleinzielig schoppen, dat is doodsangsten uitstaan om je vee.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.