Rundveehouderij

Nieuws 2369 x bekeken 2 reacties

Nieuwe lidstaten reageren minder op melkprijzen

Brussel - De gemiddelde melkproductie in de 12 nieuwe lidstaten van de Europese Unie reageert nauwelijks op fluctuaties van de melkprijs, terwijl dat in de 15 lidstaten van de 'oude' EU wel het geval is. Dit blijkt uit gegevens die de Europese Commissie heeft gepubliceerd in het beheerscomité zuivel.

Stijgen de prijzen voor rauwe boerderijmelk naar recordhoogte, dan voeren melkveehouders in de oude EU hun productie op, en andersom. Ook de laatste maanden is zo'n reactie zichtbaar. In antwoord op de sterk omhoog geschoten melkprijzen, voeren met name Nederlandse en Duitse boeren hun melkproductie op. De Nederlandse melkaanvoer wijkt dit jaar stevig af van de curve en daalt veel minder dan op grond van het seizoenspatroon mocht worden verwacht. Veehouders doen hun best om optimaal te profiteren van de hoge uitbetaalprijzen.

In de nieuwe lidstaten is de melkproductie zonder meer al veel lager dan in de lidstaten van de oude EU. Ook de melkprijs is er veel lager, maar veel stimulans om de melkproductie mee te laten bewegen met de markt is er blijkbaar nog altijd niet.

Laatste reacties

  • Baze

    Als dat zo is, waarom dan zo moeilijk doen als we de stal willen vergroten zodat er meer melk binnen komt maar ook verwerkt kan worden.

  • niet

    Kom jongens bouwen zo groot als het kan!! De bank wil wel mee, komt helemaal goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.