Rundveehouderij

Nieuws 1918 x bekeken 2 reacties

Nederland hoopt op hervatting kalfsvleesexport naar VS

Washington/Den Haag - De Verenigde Staten en Europa gaan toch verder met onderhandelingen over verdere vrijmaking van hun onderlinge handel. Voor Nederland is daarbij de export van kalfsvlees een belangrijk dossier.

Dit zei minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen in reactie op uitlatingen van Amerikaans president Barack Obama. De onderhandelingen dreigden vorige week te worden gestopt door Europese boosheid over Amerikaanse afluisterpraktijken. Nu blijkt dat beide handelsblokken toch verder willen praten.

Voor Nederland is versoepeling van de agrarische export en met name van kalfsvlees een belangrijk punt, zo stelde Ploumen. De Nederlandse rundersector mag sinds de  uitbraak van BSE in Europa geen rund- en kalfsvlees meer exporteren naar de Verenigde Staten. Inmiddels levert BSE geen enkel probleem meer op. Toch is de export van kalfsvlees naar de VS niet weer op gang gekomen. Dat is omdat het dossier potentieel wisselgeld is in een veel groter handelsakkoord. Voor de kalfsvleessector is de Amerikaanse markt heel belangrijk, aldus woordvoerder Hennie Swinkels van de Van Drie Group. Het kan de sector hoognodige lucht geven. De uitkomst van het overleg is echter ongewis.

Laatste reacties

  • abtje

    Kunnen de Amerikanen ook weer hormoonvrij vlees consumeren.

  • John Fr

    Bestaat er een te kort aan Kalfsvlees producenten in Amerika of is dit de markt verzieken !!

Of registreer je om te kunnen reageren.