Rundveehouderij

Nieuws 1756 x bekeken 25 reacties

Koudmerken bij vee blijft toegestaan

Den Haag - Koudmerken of vriesbranden bij rundvee blijft voorlopig toegestaan. Dat schrijft LTO in haar nieuwsbrief. Vriesbranden staat al langer ter discussie en is nog toegestaan onder ontheffing. Deze liep 1 juli 2013 af, maar is verlengd.

Vriesbranden is een ingreep aan het dier en volgens het ingrepenbesluit mag een dier maar twee ingrepen krijgen. Het inbrengen van beide oormerken wordt al als twee ingrepen gezien. LTO wil dat koudmerken mogelijk blijft, omdat nog steeds een flink deel van de veehouders dit gebruikt als identificatiemiddel van het vee. Er is nog geen einddatum van de ontheffing bekend, maar LTO gaat er van uit dat de ontheffing zeker tot 2015 van kracht blijft.

Laatste reacties

 • Pieterv1

  Hoe zit het eigenlijk met koudmerken in België? Zou het bij ons verboden zijn??? Ik heb der eigenlijk geen flauw benul van want koudmerken is eigenlijk iets wat je hier nooit ziet.

 • Bison

  Sommige vrouwen(en mannen) zitten vol met gaatjes in oor neus en lip(En vele andere plaatsen waar ik maar niet over uit zal breiden)en velen zitten nog vol met tatoeeringeng ook!

  En dan lopen ze te zijken over een paar oormerken en een brandje bij een koe?...leipkezen.

 • vdschaar

  Bison het is geen ''Brandje''. Plaatselijk wordt de huid diep gevroren. En is inderdaad niet pijnlijk, het wordt zelfs door de kou verdoofd. Het is hetzelfde als een wrat aanstippen. Al jaren doen wij ons best dit voor de melkveehouderij te behouden. Ik vind het ook zwaar overtrokken dat dit onder het ingrepen besluit valt.

 • Bison

  vdschaar Ik weet best wat koudmerken is en hoe dat gedaan word.
  Hier noemen wij het freezebranden zo het is nog steeds een brandmerk of het nou heet of koud gebeurt.

  Of koudmerken nou zo pijnloos is geloof ik niet zozeer.
  Jij heb zeker nooit geen bevroren jatten of tenen gehad anders zou je dat niet zeggen.

  Hier in Canada word nog steeds het meest gebrandmerkt met een heet ijzer al gebeurt brandmerken in totaal veel minder als in het verleden. • zanden

  @bison. Je kunt de ingrepen bij een dier niet vergelijken met die welke mensen zichzelf laten aanbrengen. Een mens kiest daar zelf voor. Vrije keuze. Het dier heeft geen keuze. De mens beslist over het dier. Dat is een vorm van macht. Of niet soms? Daarom heb ik groot respect voor de kleine groep boeren, die nog steeds 'oormerkweigeraar' zijn.

 • Bison

  Zanden van een oormerk inknijpen voelt een koe of kalf niks.
  Een dier is echt niet zo pijngevoelig als een mens.
  Dat een dier niet te veel keuze heeft is wel waar,
  maar dat is z,n eigen schuld,..had ie maar geeen dier moeten worden.lol

 • zanden

  @bison. Er is ook nog zoiets als de integriteit van het dier. En waarom moeten er oorflappen in? Ten eerste om fraude tegen te gaan en ten tweede om bij een uitbraak van ziekte snel te kunnen identificeren. Er wordt desondanks gefraudeerd en bij uitbraak van ziekte wordt massaal geruimd. Dus die flappen zijn bovendien zinloos gebleken. En dat een dier minder pijngevoelig is, is een bewering die u niet kunt bewijzen. Alle dieren met een bloedsomloop kunnen pijn lijden, al zullen ze vaak uit angst zich stil houden. Want als je zwak bent, ben je ook in de dierenwereld het haasje in de hierarchie

 • joannes

  @zanden, hoe komt het dat jij je zo goed het leed van dieren kan inbeelden?

 • fjam

  @joannes denk dat ie veel gemeen heeft lol.

 • Bison

  Zanden jij ben vast geen boer anders zou je niet zo stom lullen.
  De hoofd reden van een oormerk was/is voor indentificatie doeleinden voor de eigenaar zelf. Vroeger toen de boeren maar een paar beestjes hadden ging dat by naam maar tegenwoordig met zoveel koeien of varkens or schapen per bedrijf is het onmogelijk om ze uit elkaar te houden.

  Ik zeg niet dat een dier geen pijn kan lijden maar je moet niet zo kinderachtig doen om dat kut gaatje in het oor want ze eten er echt geen spriet gras minder om.

  Tegen fraude of diefstal werkt tot op zekere hoogte alleen een brandmerk.
  Als je de boel werkelijk wil besodemieteren werkt er dus niets afdoende.


 • W Geverink

  De brandinspector die wij kennen bevestigd dat er nog altijd mensen zijn die andermans vee willen verkopen via de auction mart maar gepakt worden dankzij het brandmerk waarbij ze geen bill of sale kunnen tonen.

 • joannes

  Ik had je ouder ingeschat @Bison, voor 1 oct 1991 hadden we de schetsen voor identificatie!

 • Bison

  Achja stom van me dat me dat ontschoten was Johannes(ouderdom verschijnsel), ik heb zelf zat schetsen ingevuld vroeger(ben al 32 jaar daar weg)
  Trouwens toendertijd hadden ze een blikken oormerk ook.

  Eigenlijk aan een schets had je geen kloot als de koe een solide zwarte rode of witte kleur had.

  Ja Geverink ,sommige koeien leken wel op een landkaart zoveel brands zaten erop, viel ook niet altijd mee om de laatste eruit te pikken en some brands zijn zo blotchy dat ze niet te ontcijferen zijn, dan zijn ze alleen te lezen aan de binnenkant als de huid eraf is op he slachthuis

 • //

 • zanden

  @bison, iedereen, als ie tenminste eens echt goed kijkt naar een dier, kan aanvoelen of een dier pijn lijdt of stress heeft.
  @bison, dus alleen niet-boeren lullen stom. Wat een bijzondere conclusie! Boeren zouden eens vaker met niet-boeren moeten praten en zich vragen laten stellen door niet-boeren. Niet-boeren zien aspecten die boeren blijkbaar niet meer zien omdat ze vooral met boeren praten.

 • joannes

  Precies @zanden, jij bent iemand die ¨echt goed kijkt¨ en dan kan ¨aanvoelen¨ . En daarmee plaats je direct als een autoriteit die het beter weet dan een boer die dagelijks met zijn vee omgaat en, er voor zijn brood, alle belang bij heeft dat zijn vee zich prettig voelt, en vooral zonder stress, fysiek of psychisch, reproduceert en voorspoedig groeit. Wat een hoogdraver ben je toch met je ¨aangevoelde¨ inbeeldingen! Je beeld je zelf ¨een mening¨ in die je een professionel wilt opdringen. Je laat je toch ook niet medisch behandelen door een koekebakker?

 • Bison

  Zanden Kom maar eens hier bij de bisons kijken hoeveel die stieren om pijn geven als ze mekaar te lijf gaan voor het recht om de girls te kunnen naaien.
  Het woordje 'Pijn' komt in hun woordenboek niet voor.

  Heb je wel eens een paar krolse katers met elkaar zien bakkelijen?.

  Ik kan je nog wel een sterker staaltje vertellen over de pijn threshold van een bison,..maar dan ga jij waarschijnlijk kotsen van verdriet.

 • trijnie

  Die oormerken kunnen dan een klein gaatje geven, maar er zijn er wel die zwerende oren krijgen en dat weet elke koeienboer.

 • abtje

  @Trijnie. Wij hebben die zwerende oren nog nooit meegemaakt. Een kalf moet binnen drie dagen na geboorte zijn oormerken in. En theoretisch kan alles fout gaan, maar in de praktijk zijn de oren, net als de omgeving van het kalf, droog.
  Dus de kans dat het gaat ontsteken is echt minimaal. Als de omgeving van het kalf vochtig is heeft het dier eerder kans op diarree. dat kan wel dodelijk aflopen. Dus droog en dik in het stro voorkomt al een hoop gedoe. Preventie.

 • Bison

  Trijntie hou op met dat gezeur over een enkel zwerend oor,..shit happens.
  kijk eerst maar eens naar dat wat op een zwerend paardeoog lijkt die alle vrouwen hebben,... sommige hebben er zelfs een varkens kram in.ha ha

 • trijnie

  Hé bison, gelukkig zijn het niet allemaal van die opgedirkte vrouwen.
  Maar de koetjes worden er niet mooier op met die knalgele flappers.....maar ik ben blij dat ze, zoals abtje zegt toch niet zo vaak de oren ontstoken raken.
  Toen het pas verplicht werd, hoorde ik hier nogal eens boeren over klagen.

 • Bison

  Trijnie Tuurlijk klagen boeren en zeker als het weer om een nieuwe verplichting gaat dat hun extra werk geeft geld kost, en dan verzinnen ze van alles om het te kunnen vermijden

  Na de BSE outbreak moest hier in Canada ook alle herkouwers verplicht gemerkt worden als een beest de farm verlaat met die nieuwe reid tags, ook in de bisons waar er nog NOOIT een gevonden is die BSE had. Mij kosten die tags bijne $10 per stuk en dan het werk nog om ze erin te knijpen wat bij volwassen bisons en zeker met oudere stieren nou niet bepaald zonder gevaar van lijf en leden is van zowel de bison als voor degene die het moet doen.
  Is dat reden tot klagen?,...You bet it is!
  Ik zit niet op extra werk en verwondingen te wachten,..Ik geef die tags wel in een zak met de koper mee met,hier...cadootje voor je..have fun.

 • trijnie

  @bison, maar krijg je dan geen last met de controle? Of zijn ze daar op de prairie niet zo lastig? Ik denk dat ze dat hier niet hoeven te doen, maar een koe kun je ook niet vergelijken met een bison. Hebben die beesten nog horens? En is dat in Australië of Amerika?

 • trijnie

  @bison, ik las er overheen dus Canada. Als ik prairie lees heb ik de neiging om te denken aan warme landen. Maar Canada is natuurlijk enorm groot.

 • Bison

  Welke controle trijnie?
  Zolang ze maar een merk hebben als ze bij een slachterij belanden of geexporteerd worden kraait geen mens ernaar.
  Bisons zijn niet zo verschillend van koeien,..alleen veel wilder.
  En ja ze hebben horens.
  Ik zit trouwens niet op de prairies,ik zit in Noord Alberta(boreal forest).

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.