Rundveehouderij

Nieuws 7516 x bekeken 9 reacties

FrieslandCampina neemt afscheid van tachtig melkveehouders

Zoetermeer – De Dutch Milk Foundation (DMF) meldt dat er tot nu toe tachtig leden-melkveehouders van FrieslandCampina van de ingestelde vertrekregeling gebruik hebben gemaakt.

Afgelopen jaar zijn er dertien melkveehouders bijgekomen. De vertrekregeling, een gevolg van de fusie tussen Friesland Foods en Campina,  is bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo, waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie geldt.

In de afgelopen vier jaar werden 87 aanvragen behandeld. Zes aanvragen werden afgewezen. Eén aanvraag is nog in behandeling. Met de toegewezen aanvragen is ruim 58 miljoen kilo melk gemoeid, bijna 5 procent van de totaal beschikbare hoeveelheid.

DMF-secretaris Gerard Krebbers laat weten dat er afgelopen jaar geen aanvragen zijn afgewezen. Vooral in de beginperiode ging het een aantal keer mis. Wie een vertrekbonus wil ontvangen, moet drie maanden van tevoren een verzoek indienen. Als dat is gedaan, kan de veehouder drie maanden daarna overstappen naar een andere afnemer. Is het anders, dan mag er geen geld worden uitgekeerd.

De fusie tussen Friesland Foods en Campina, die in 2008 tot stand kwam, is door de Europese Commissie goedgekeurd onder voorwaarden die er toe moeten leiden dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt. DMF geeft er sinds 1 juli 2009 uitvoering aan. De beschikbaarstelling gebeurt via twee maatregelen. De vertrekregeling en de regeling beschikbaarstelling melk. De melkplas van de vertrokken leden wordt in mindering gebracht op de 1,2 miljard kilo ter beschikking te stellen boerderijmelk.

Laatste reacties

 • abtje

  Zes aanvragen werden afgewezen. Wat moet je je daar bij voorstellen? Je wilt weg, maar mag niet weg? Of komen deze zes niet in aanmerking voor de oprotpremie?

 • j.verstraten1

  Ik ken de voorwaarden niet abtje, maar misschien heeft het te maken met het willen incasseren van een oprotpremie als extra'tje bij het quotum verkopen?

 • jaapjo

  Er zijn van de campina kant nog boeren bij die geen lid zijn maar leverancier

 • Broer

  Het blijft een schandelijke zaak die mevr. Neelie Kroes ons heeft opgelegd.

 • alco1

  Groot gelijk @Broer. Hoe houdt men zich daar bezig?
  Zijn er ook soortgelijke voorwaarden als Grote Supers andere Supers opslokken.

 • Broer

  Ja, maar ook dat hoeft voor mij niet zo nodig.

 • wijze uut het oosten

  Dus 5% van de melkplas is weg bij FC, als dan 15 % bij komt in 2015 min 5% is dus 10% meer, gaat die 10% meer groote invloed hebben op de melkprijs ?

 • koestal

  Hier woont ook zo,n veehouder ,hij kon direct een nieuwe tractor kopen van de vertrekpremie

 • Watzedevries

  Zijn laatste nieuwe?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.