Rundveehouderij

Nieuws 887 x bekeken 1 reactie

Fors meer melk in eerste kwartaal

Zoetermeer - De Nederlandse aanvoer van koemelk is in het eerste kwartaal van huidige melkjaar met 3,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig melkjaar. De hoeveelheid vet ligt 4,4 procent hoger. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ).

Duidelijk is dat er flink wordt gemolken en dat een flinke daling van de productie langer op zich laat wachten dan afgelopen jaar. Er wordt weinig vee afgestoten en het huidige niveau van de melkprijs nodigt uit om maximaal te blijven produceren. Hoewel de quotumhandel in de afgelopen weken wat tot rust is gekomen, heeft in de afgelopen maanden relatief veel handel plaatsgevonden.

In de maanden april, mei en juni 2013 is er volgens het PZ 3.111.911 ton melk aangevoerd en 135.933 ton vet. In de maand juni lag de melkaanvoer op 1.017.239 ton, 3,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De melk bevatte 43.404 ton vet, 3,8 procent meer dan in juni 2012.

Afgelopen seizoen is het quotum, na een lange periode van overschrijdingen, met 0,37 procent onderschreden. Het seizoen daarvoor was sprake van een overschrijding van 0,5 procent, hetgeen leidde tot een heffing van 16,4 miljoen euro. In melkjaar 2013/2014 mag er 11.970.599 ton melk met 4,2 procent vet worden aangevoerd.

Eén reactie

  • koestal

    dan zullen de quotumprijzen ook wel weer stijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.