Rundveehouderij

Nieuws 1248 x bekeken

Fonterra komt met winstwaarschuwing

Auckland – De brutowinst van Fonterra komt dit boekjaar 47,5 miljoen euro lager uit dan verwacht. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming bekend gemaakt.

Door droogte in de tweede helft van het seizoen in Nieuw-Zeeland en reorganisaties in Australië komt de brutowinst naar verwachting op 1 miljard NZD (608,7 miljoen euro) uit, lager dan de verwachtte 1.079 miljard NZD (656,2 miljoen euro).

Ondanks de daling van de brutowinst houdt de zuivelcoöperatie vast aan haar melkprijsverwachting van 6,12 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Bij de huidige wisselkoers gaat het omgerekend om een kleine 30 eurocent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit. Per aandeel houdt Fonterra vast aan haar winstverwachting van tussen de 0,45 en 0,50 NZD, al zal het gezien de omstandigheden volgens de zuivelonderneming eerder uitkomen op eerstgenoemd bedrag. Ook de prognose voor het jaarlijkse dividend, bij de melkprijs inbegrepen, per aandeel is gelijk gehouden op 0,32 NZD.

Fonterra deed vooral in de eerste helft van het boekjaar  goede zaken. In de tweede helft ondervond de onderneming hinder door droogte. Een snel dalende melkaanvoer zorgde voor een forse stijging van prijzen van vollemelkpoeder. Dit zette volgens Fonterra-topman Theo Spierings de marges onder druk. Ook had Fonterra te kampen met moeilijke marktomstandigheden in Australië. Hevige concurrentie maakte dat de zuivelonderneming haar activiteiten Down Under fors heeft moeten reorganiseren. Dit nam de nodige kosten met zich mee.

Fonterra’s boekjaar loopt tot en met 31 juli. De zuivelonderneming presenteert 25 september haar jaarcijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.