Rundveehouderij

Nieuws 1600 x bekeken

China opnieuw bepalend in wereldhandel zuivel

Washington – China heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 56 procent meer vollemelkpoeder geïmporteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Samen met Rusland houdt China de zuivelexport in de benen.

Dat meldt de Amerikaanse exportorganisatie Usdec. De melkaanvoer in de vijf belangrijkste zuivelexportgebieden lag in de periode maart tot en met mei bijna 3 procent onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. Dat betekent dat in de de EU, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Australië en Argentinië gedurende deze maanden 2 miljard kilo melk minder is geproduceerd. Alleen melkveehouders in de VS hebben hun melkaanvoer op peil weten te houden. Dit leidt tot goede exportcijfers voor de Amerikanen. In de maanden april en mei zijn records gebroken. Zo werd in mei 16,9 procent van de melkproductie geëxporteerd.

In de eerst vijf maanden van 2013 is het totale volume zuivelexport van de vijf belangrijkste gebieden gelijk gebleven als gevolg van de lagere melkproductie in belangrijke exportgebieden. Afgelopen drie jaar was nog sprake van een jaarlijkse groei van de zuivelexport van 8 procent. Usdec verklaart de stabilisatie deels door de toetreding van India tot de exportmarkt. In de eerste vier maanden van 2013 exporteerde India 45.574 ton mageremelkpoeder. Een jaar eerder nagenoeg niets. Desondanks is duidelijk dat de groei van de zuivelexport vertraging heeft opgelopen. Aan China en Rusland ligt dit niet. Tot en met mei importeerden deze landen respectievelijk 18 en 21 procent meer zuivel dan in dezelfde periode vorig jaar. Het zijn Zuidoost-Azië, Mexico en Algerije die momenteel geen groeicijfers laten zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.