Rundveehouderij

Nieuws 574 x bekeken 3 reacties

Zuivel VS wil concurrenten bij export overvleugelen

Washington - De Amerikaanse zuivelindustrie is vastbesloten de export verder op te voeren. De bedrijfstak denkt daarbij te kunnen profiteren van een lagere productiegroei in de EU en Nieuw-Zeeland. In het eerste kwartaal van 2013 groeide de 'droge export' met 11 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Dit meldt de Amerikaanse zuivelexportraad, de USDEC.

Vorig jaar bereikte de Amerikaanse kaasexport voor het eerst een waarde van meer dan een miljard dollar. Er wordt ruim 260.000 ton kaas verkocht, voor een waarde van 1,1 miljard dollar, ofwel ruim €830 miljoen tegen de huidige koers (€3,19 per kilo). De USDEC meent dat de volgende mijlpaal van 2 miljard dollar bijna voor het grijpen ligt.

In het eerste kwartaal van 2013 steeg de kaasexport met 8 procent naar ruim 70.000 ton. Dat in procenten gerekend minder dan de groei die de EU en Australië realiseerden bij de kaasexport. De EU-export steeg met 11 procent, ofwel 19.000 ton, naar in totaal 190.600 ton. De Amerikaanse kaasexport is overigens ook nog steeds kleiner dan de Nieuw-Zeelandse kaasexport. Die steeg in het eerste kwartaal met 5.000 ton naar een kleine 81.400 ton.

De Amerikaanse export van melkpoeders daalde, net als de Europese export. De export van weiproducten en lactose steeg.

Los van deze ontwikkelingen op de korte termijn denkt de USDEC over een langere reeks van jaren meer van de wereldmarkt te kunnen profiteren dan de EU en Nieuw-Zeeland. Het laatstgenoemde land loopt, net als Europa, meer en meer tegen de eigen grenzen van de groei aan. Het landbouwareaal is beperkt en de veedruk wordt steeds hoger.

Laatste reacties

  • Mels

    Maak je borst maar nat. Wie zijn echte kostprijs weet is klaar hier.

  • abtje

    @Mels, die amerikanos ben je toch niet bang van? Laat ze eerst maar eens melk produceren zonder hormonen.
    Kwaliteit wil iedereen importeren, rotzooi exporteren.

  • joannes

Of registreer je om te kunnen reageren.