Rundveehouderij

Nieuws 990 x bekeken 4 reacties

Vlamingen verloren in 2011 250 euro per koe

Brussel - Het familiaal arbeidsinkomen van Vlaamse vleesveehouders lag in 2011 250 euro per zoogkoe in de min. Dit blijkt uit het rapport Rentabiliteits- en kostprijsanalyse vleesvee van het Vlaams landbouwministerie.

Het negatieve inkomen was geheel toe te schrijven aan hogere voerkosten en dierenartskosten. De totale kosten bedroegen 2.083 euro; de opbrengsten inclusief de toeslagrechten 1.833 euro.

Laatste reacties

 • koestal

  zoogkoeien houden , is ook niet zo arbeidsintensief

 • koestal

  zeker veel keizersnedes !

 • a.t.herwijnen

  Zoogkoeien is net zo intensief als melkvee houden. de werkzaamheden zijn hetzelfde en rond het afkalven heb je zelfs meer werk. je moet nl extra ruimte hebben voor koe en kalf. In de melkveehouderij wordt het kalfje meteen bij de moeder weggehaald en in de iglo gezet. Ook drinken niet alle kalveren meteen goed bij de moeder zodat dit ook extra werk met zich meebrengt. Kortom het is nogal kort door de bocht om te beweren dat zoogkoeien houden minder arbeidsintensief zou zijn(elke sector heeft zijn eigen specifieke werkzaamheden). En al helemaal om dit als excuus te gebruiken dat de zoogkoeien houders niets verdiend hebben in 2011.
  Koestal je hebt gelijk dat er vleesveehouders zijn die veel keizersnedes hebben. Door middel van fokprogramma's probeert men dit terug te dringen.

 • Zuperboer

  Toch geloof ik niet dat er net zoveel uren arbeid per koe ingaan @a.t.herwijnen. Zijn vast wel cijfers van beschikbaar, maar 2 keer daags melken 365 dagen per jaar hakt er nogal in qua uren arbeid. Verder ben ik het met je eens elke tak vraagt zijn specifieke arbeidsinzet, maar het is algemeen bekend dat de versnelde ontmenging van agrarische bedrijven in de jaren zeventig voor heel veel agrariers ook betekende afscheid nemen van het melken 2x daags 7 dagen per week.

Of registreer je om te kunnen reageren.