Rundveehouderij

Nieuws 2428 x bekeken

Meer gras bij rijker graszaadmengsel

Driebergen - Gebruik van grasmengsels met kruiden en meerdere grassoorten leveren een hogere grasproductie op. Dit is zowel het geval bij een laag als bij een hoog bemestingsniveau.

Dit concludeert onderzoeker Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut naar aanleiding van veldonderzoek. Voor nieuw grasland gebruiken de meeste melkveehouders vrijwel alleen Engels raaigras. Toch kunnen mengsels met andere grassoorten en kruiden bruikbaar zijn, zo blijkt. In de proef bij Broeders zijn vier zaadmengsels vergeleken: puur Engels raaigras; Engels raaigras met twee kruiden (cichorei en smalle weegbree); mengsels met  twee kruiden en drie grassoorten; en rijke graslandmengsels.

Het mengsel met Engels raaigras en kruiden gaf een ton droge stof méér productie per hectare dan puur Engels raaigras. Het mengsel met  kruiden en polvormende grassen deed de productie met bijna nóg een ton droge stof stijgen.

De verwachting was dat de productstijging juist bij het lage bemestingsniveau van 80 kilo stikstof per hectare het grootst zou zijn. De proef van De Wit toont aan dat de extra productie ook bij hogere bemestingsniveaus gerealiseerd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.