Rundveehouderij

Nieuws 1525 x bekeken 1 reactie

Italië moet 1,4 miljard euro superheffing alsnog innen

Brussel - De Europese Commissie heeft de Italiaanse regering deze week opnieuw verzocht om 1,4 miljard euro openstaande superheffing alsnog te innen bij melkveehouders. Het is de eerste stap in aanloop naar een zogenoemde inbreukprocedure.

Ondanks meerdere verzoeken vanuit de EU heeft de Italiaanse regering veruit het grootste deel van de verschuldigde superheffing over de periode 1995-2009 nog niet geïnd bij Italiaanse melkveehouders. Het gaat om minimaal 1,42 miljard euro die al wel door Italië is afgedragen aan de Commissie. Volgens de Commissie hebben de Italiaanse autoriteiten ‘aantoonbaar geen effectieve maatregelen’ genomen. In de afgelopen jaren is een deel van de heffing wel geïnd van vooral kleinere melkveebedrijven. Daarvoor zijn afbetalingsregelingen afgesproken met circa 15.000 kleinere boeren voor in totaal rond 350 miljoen euro. Circa 8.000, vooral grotere, melkveehouders hebben nog vrijwel geen heffingen terugbetaald. Daarover worden al jaren juridische procedures gevoerd.

Het volledige bedrag moet terugvloeien naar de Italiaanse begroting stelt de Commissie zodat de Italiaanse belastingbetalers er geen geld bij inschieten. Door het niet invorderen van de heffingen wordt de stabilisering van de markt voor zuivelproducten ondermijnd. Ook leidt het tot een verstoorde concurrentie ten opzichte van andere Europese en Italiaanse melkproducenten die zich wel hebben gehouden aan hun quota of de heffing voor overschrijding hebben betaald.

De Italiaanse regering heeft nu nog enkele maanden de tijd om te reageren. Vervolgens kan er nog een ronde van overleg over en weer volgens, maar als dat geen oplossing oplevert gaat de Commissie een zogenoemde inbreukprocedure starten bij het Europese Hof van Justitie.

Eén reactie

  • koestal

    moest in Nederland niet gebeuren,ze hadden het al lang van de melkveehouders ingehouden,Nederland het braafste jongetje van de klas

Of registreer je om te kunnen reageren.