Rundveehouderij

Nieuws 2633 x bekeken 1 reactie

Hoogste melkprijscertificaat ook meteen het slechts geplaatste

Emmeloord - Het melkprijsgarantiecertificaat dat Dairy Trade Online eind mei uitzette, is het slechtst geplaatste certificaat tot nu toe, aldus mede-eigenaar en DCA-directeur Kees Maas. Het is echter ook het duurste certificaat tot nu toe.

Hij vertelt dit in een bericht van het eigen nieuwsmedium Boerenbusiness. Maas verbaast zich erover dat boeren zo afwachtend reageren en vraagt zich af of melkveehouders er werkelijk rotsvast op vertrouwen dat de garantieprijs van FrieslandCampina van juli tot en met december boven de €39,15 per 100 kilo blijft. DTO garandeert boeren die inschrijven wel deze opbrengstprijs (minus kosten).

Termijnmarkt-professor Joost Pennings laat zich  lovend uit over het melkprijsgarantiecertificaat van DTO. Het neemt volgens hem de complexiteit van het handelen op de termijnmarkt weg. En ook al is de belangstelling nu nog niet altijd even groot, Pennings verwacht dat de belangstelling voor termijnhandel in de zuivel flink zal toenemen in de komende jaren. Gewenning vergt volgens hem tijd. Bovendien is het toch een mogelijkheid voor melkveehouders om risico's af te dekken en te zorgen voor stabiele inkomsten. Hoe volatieler de zuivelmarkt wordt, hoe groter volgens hem de behoefte aan een instrument om zich daartegen te beschermen.

Het eerste melkprijsgarantiecertificaat werd in september 2011 gelanceerd. Nu, ruim anderhalf jaar laten, werkt een beperkte groep boeren met het systeem. Nu bestaat ook alleen de mogelijkheid om de melkprijs voor een half jaar af te dekken. Voorlopig zal dat volgens Maas niet veel veranderen. Aan vraagzijde is nog weinig behoefte merkbaar om de melkprijs voor een jaar of langer vastte zetten, zo meent de DTO-directeur.

Eén reactie

  • koestal

    Boeren zijn wel vaker afwachtend

Of registreer je om te kunnen reageren.