Rundveehouderij

Nieuws 3531 x bekeken 27 reacties

Greenpeace blokkeert deuren FrieslandCampina

Amersfoort - De ingang van het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort is deze ochtend door Greenpeace geblokkeerd met een ruim 12 meter lange windmolenwiek.

Greenpeace wil dat de zuivelonderneming zich uitspreekt voor de ambitieuze klimaat- en energiedoelen die volgens de milieuorganisatie nodig zijn om de Nederlandse economie onafhankelijk te maken van gas, olie, kolen en kernenergie in 2050. “FrieslandCampina houdt zich te stil in de politieke discussie”, aldus Greenpeace-actievoerder Joris Wijnhoven.

Hij vindt genoemd actiemiddel niet te zwaar ondanks het feit dat FrieslandCampina zich al op volop bezighoudt met het thema duurzaamheid. In de Sociaal Economische Raad (SER)wordt al enkele maanden onderhandeld over een omschakeling naar schone energie, maar die onderhandelingen kunnen volgens Greenpeace wel een zetje in de goede richting gebruiken. Het helpt volgen Wijnhoven als grote bedrijven als FrieslandCampina, die zichzelf ‘groene koplopers’ noemen, hun commitment uitspreken. De milieuorganisatie heeft ook de deuren van de Heineken Experience in Amsterdam geblokkeerd. Ook deze onderneming moet volgens Greenpeace meer haar nek uitsteken.

Overleg tussen Greenpeace en FrieslandCampina is volgens beide ondernemingen goed verlopen. Volgens FrieslandCampina is er van de zijde van Greenpeace vertrouwen dat de zuivelonderneming zich op korte termijn zal uitspreken over de politieke doelstellingen inzake klimaat en energie.

Partijen zijn het erover eens dat de huidige doelstellingen van FrieslandCampina wat betreft klimaat en energie niet ter discussie staan. De eigen doelstellingen van de zuivelonderneming op dit vlak voor 2020 zijn: klimaatneutrale groei, broeikasgasreductie (convenant afspraak met overheid), 100 procent gebruik van groene elektriciteit en 20 procent energie efficiëntieverbetering

Greenpeace heeft na de positief verlopen gesprekken opdracht gegeven de windmolenwiek te verwijderen.

Laatste reacties

 • Mels

  Ik zeg de knuppel erop. Raddraaiers van greeenpies die helemaal niks toevoegen aan de maatschappij dan opvreten. Zijn ze er mee bezig is het weer niet genoeg.

 • alco1

  Er zijn mensen die hun wil, hoe onrealistisch ook, koste wat kost willen opleggen aan anderen. Dit is het einde van de beschaving.

 • geer1977

  Wees alle blij dat Greenpeace 'de verenging van de groene mens' FC uitzoekt als koploper voor de agrarische sector het milieu te verbeteren . Met volle overgave de onderhandelingen aangaan. Denken ze met je mee (zo als nu) dan zijn ze niet tegen je. plus gratis reclame bij een positieve houding.

 • Romeijn

  Uit de regels hieronder:
  'Dit tolereert Boerderij niet:
  - Geweld, racisme, extreem-rechtse of extreem-linkse uitlatingen, anti-semitisme, zwartmaken van individuen, groepen of organisaties.'

 • Flyinghollander

  Romeijn zeker zo linkse rakker? Wat als de wet aan hun zij is weten ze het wel te vinden en als het hun niet past vergeten we hem.

 • Romeijn

  Ach ja, het zijn net boeren...

 • jordi 1455

  @ Romeijn je wilt niet weten wat greenpeace in het verleden allemaal heeft uitgevreten wat echt niet door de beugel kan.

 • Freriks

  Greenpeace moet zichzelf natuurlijk op gezette tijden promoten. Dat is tegenwoordig hun belangrijkste doelstelling. Daarom gaan ze ook actievoeren bij RFC. Want RFC werkt al volop aan de door hen gewenste toepassing van groene energie. Dus resultaat is verzekerd, en dan kan Greenpeace makkelijk claimen dat het door hun actie komt.

 • wmeulemanjr1

  Nu zal 'ONZE 't Hart' nog wel meer regelgeving voor zijn mopperende knorrende zeurderige boeren (zoals onze miljoenenverslinder zich minderwaardig uitlaat in de boerderij) er op los laten en vastleggen in foc-us. Als de burger zijn melkfabriek maar leuk vindt, daar draait het alleen maar om.
  Op geen enkele manier draait het om wat het beste is voor de leden.

 • Ishtar

  Als boeren nu een positief kritische vragen zouden stellen aan hun eigen 'çoöperatie' dan hoeven ze niet zo te reageren als in reactie 1 en 2.
  En dan hoeven andere partijen als bv Greenpeace dat ook niet meer te doen......
  Vraag 1,
  -Weidemelk bij RFC, ik las dat de melk bij boeren die alles op stal houden en bij boeren die nog wat in de wei doen, de melk in dezelfde tank naar de fabriek gaat.
  -klopt dit?
  -als dat zo is, wordt de consument toch bewust bedonderd door deze zogenaamde 'Royal' Coöperatie?
  -zo van lachen die domme consumenten, we plakken een mooi plaatje op het pak melk en verzinnen een mooi tekst en die naïevelingen kopen het toch wel?
  Vraag 2,
  -Hoeveel belasting betaald RFC?
  -maw hoeveel draagt zij bij aan de samenleving als het gaat om scholing, wegen, openbaar vervoer, gezondheidszorg etc
  -immers veel grote bedrijven schijnen bijna geen belasting te betalen via sluiproute.
  -wie weet of RFC dus een bijdrage levert aan de samenleving, anders dan burgers te indoctrineren dat melk gezond is, terwijl ze zelf de melk doodkoken, plus mineralen en elementen uit de melk filteren en die duur apart gaan verkopen.

  Maw, boer let op je toko en ga ipv klagen eens kritische vragen stellen aan die zogenaamde directeuren en voorzitters en Raad van Bestuur.

 • wmeulemanjr1

  Als Fonterra in heerenveen straks de grote boeren uit het noorden wegplukt bij frieslandcampina, gaan ze daar dan ook de boel blokkeren?

 • Mels

  It's all about the money...Isthar toch. Jij weet ook dat je zonder geld te verdienen niet duurzaam enz kunt zijn. En als de consument bedot wil worden omdat ie idd het product wel koopt wat zou dat. Het gaat om de centen .

 • Mozes

  Ishtar, jij bent blijkbaar slecht geïnformeerd. De melk die in de Campinaproducten wordt verwerkt is maar een fractie van alle melk die verwerkt wordt. Oftewel: ze hebben vele, vele keren meer weidemelk dan ze voor de Campinaproducten nodig hebben. De melk die voor de Campinaproducten nodig is wordt gescheiden opgehaald van melkveehouders met weidegang. Voor alle andere producten waar geen weidemelkclaim opzit wordt alle melk gebruikt. Zowel van bedrijven met en zonder weidegang. Deze melk gaat ook in dezelfde tankwagen.

 • Ishtar

  @Mels, dat is een enorm probleem die mentaliteit die jij aangeeft, in het klein en in te groot.

 • jamiemf

  maar nu kunnen wij ons boeren wel tegen de mensen als ishtar op zetten maar het is de campina die het plaatje op het pak plakt dus is campina de verantwoordelijk is. zal mijn een zorg zijn wat ze met onze melk doen al gooien ze het in de sloot zo lang ze maar betalen onze koeien lopen buiten.

 • Robert Bodde

  Pagina 82, jaarverslag staat dat RFC € 167 miljoen aan belasting betaalde over 2012. Over 2011 was dat €128 miljoen. Ik vond het in 30 seconden, Ishtar...

 • vraagteken

  Ishtar vraag 1: hetzelfde is toch het geval met groene en grijze stroom.

 • trijnie

  Mels, je houdt je veel te veel bezig met de economie, geld, geld en nog eens slijk der aarde. Man ga eens lekker wandelen en geniet met je ogen en oren, het is buiten zo mooi. Misschien ga je dan ook begrijpen waarom organisaties als Green peace zo belangrijk zijn.....

 • Mels

  Helaas doet greenpeace niets waar ze zelf niet ook beter van worden,hypocrieten.
  Ik wandel genoeg en hoor ook genoeg.Lees de andere reactie maar even.
  Jij denkt dat geld ergens aan een struik groeit en dat je zonder geld neptuur kunt maken en sociaal kunt zijn en duurzaam en biologisch.Ontwaak uit je droom en welkom in de boze wereld die helaas iets anders in elkaar steekt.Als het bedotten met weidemelk het enioge is dat gebeurt onder het mom van geld verdienen dan sprong ik een gat in de lucht maar helaas wordt je zelfs door jou eigen,nou laat ik zeggen,Groen Links bij de neus genomen.

 • alco1

  Sommige groepen mensen zou je moeten afzonderen op een eiland en een tijdje bewust laten worden dat het helemaal niet normaal dat levens onderhoud vanzelfsprekend is.

 • jordi 1455

  @Mels die directeur van Greenpeace NL verdient boven de balkende norm.
  @alco1 mee eens, om te beginnen met milieu en dier organisaties en dan de Nederlandse regering zijn we van die mensen ook af.

 • trijnie

  Wat denken jullie dat die directeur van die melkfabriek verdient?
  Het is waar, ook bij green peace heb je zakkenvullers, beroerd genoeg... en dat moest ook maar eens afgelopen zijn.
  Toch zouden jullie je eens in moeten denken dat er mensen met andere normen en waarden zijn op deze aardkloot net goed dat ik jullie niet ver oordeel wil ik ook niet door jullie worden veroordeelt.Het is zo jammer, het is altijd links of rechts, voor of tegen. Denk eens wat genuanceerd

 • Mels

  Die van die melkfabriek probeert melk en de producten daarvan duur te verkopen. Die van Greenpies krijgt zijn geld van de melk en melkproducten kopers. Wil je de rest zelf erbij bedenken of moet ik dat ook nog doen? Lijkt me duidelijk wie er nuttiger is. Die duurzaamheid kan die consument wel kopen als ze dat wensen. Helaas geldt ook hier zoals vaker gezegd: Vote with your dollar. Dan zou deze slappe actie niet nodig zijn.

 • trijnie

  Mels, maak je niet druk, die actie bij campina vind ik ook niet zo nodig. Dit had ook anders gekunt. Aan de andere kant is het wel eens nodig dat er een lastige horzel hier en daar een steek geeft.
  En vooral op zee doen ze veel goed want de mensen maken er vaak een bende van of niet soms?

 • alco1

  @trijnie. Wijze woorden in #24. We zijn het ook volkomen eens dat er controle moet zijn of wat jij noemt horzels, want anders wordt het een warboel, want de mens is een erg wezen wat betreft geld gewin en vervuiling. Echter de vaak ongenuanceerde manier waarop maakt ons vaak tegenstrijdig, want we moeten wel beseffen dat er voedsel geproduceerd moet worden en geld nodig is om sociaal te kunnen wezen.

 • koestal

  ze gaan nu de lactose uit de melk halen en ergens anders weer in doen ,zeer ingewikkeld

 • Mels

  Gaan ze met mest ook doen.........

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.