Rundveehouderij

Nieuws 1306 x bekeken

'Goede perspectieven schapensector Australië en Nieuw-Zeeland'

Sydney - De perspectieven voor de schapenhouderij in Australië en Nieuw-Zeeland zijn goed, ondanks twee tegenvallende jaren met slechte opbrengstprijzen. Van belang is wel dat er voldoende schaalgrootte blijft in de schapensector. Dit stelt de Rabobank in Australië en Nieuw-Zeeland in een rapportage over de schapensector.

Door de droogte die Australië en Nieuw-Zeeland in 2012 en 2013 teisterde, zijn heel veel schapen versneld geslacht, wat leidde tot een extra groot aanbod en erg lage vleesprijzen. De grote en versnelde schapenslacht blijkt heel duidelijk uit de export van schapenvlees naar het Midden-Oosten, vanouds de belangrijkste afzetmarkt voor schapen- en lamsvlees. In 2012 steeg deze export naar ruim 98.500 ton, wat neerkomt op een stijging met 32 procent ten opzichte van 2011. De export van lamsvlees steeg zelfs met 48 procent. De Nieuw-Zeelandse export naar dezelfde regio steeg met 26 procent naar bijna 38.600 ton.

De verwachting van de Rabobank is overigens dat de export van schapen en schapenvlees naar het Midden-Oosten in 2013 nog verder zal toenemen. Schapenvlees is wel relatief duur, maar kopers in deze regio zijn vaak bereid deze hogere prijs te betalen en hebben in het algemeen liever rood vlees (rund, schaap of geit) dan witvlees. In China is de situatie juist andersom. Toch ziet de Rabobank ook de Chinese markt als een potentieel grote afzetmarkt voor schapen- en lamsvlees.

Australië en Nieuw-Zeeland zijn traditioneel belangrijke exporteurs van schapen- en lamsvlees, maar door de sterk schommelende opbrengsten en de soms grote verliezen in de laatste jaren dreigt een deel van de veehouders af te haken.

Of registreer je om te kunnen reageren.