Rundveehouderij

Nieuws 4594 x bekeken 23 reacties

Duurzaamheidspremie voor ‘weidemelk’ geen misleiding

Den Haag - Hoewel melkveehouders niet altijd weidegang hoeven toe te passen om toch een duurzaamheidspremie op te strijken, is er geen sprake van misleiding van de consument. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op vragen van de PvdA.
Onlangs bleek uit onderzoek van Boerderij Vandaag dat sommige fabrikanten, waaronder DOC Kaas, Bel Leerdammer en Nemelco, hun leden een premie uitbetalen indien zij een ‘duurzaamheidsinspanning’ leveren. Dat hoeft niet per se weidegang te zijn. Soms wordt de premie uitgekeerd, terwijl er nog geen duidelijk omschreven regeling voor bestaat.

Volgens de Tweede Kamerfractie van de PvdA kan dit leiden tot misleiding van de consument, maar daar is volgens Dijksma geen sprake van. Volgens haar wordt het label weidemelk niet gebruikt als niet aan de strikte weidegangseisen wordt voldaan. Zij ziet dan ook geen aanleiding voor een gesprek met de fabrikanten, zoals haar was gevraagd.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Pardon, tweede kamer, U praat hier wel over geld uit de sigarendoos van de boeren. Of mogen we van U wellicht nog een verdubbeling verwachten zoals we bij nationale akties wel vaker van de overheid zien. Of is het dan soms show voor de buhne. Dat de zgn duurzaamheidsprestaties als slap tegenhangsel van weidegang slecht zijn voor het imago van ons witte weidegoud moge inmiddels duidelijk zijn voor de kleine boefjes van de kleine coop's en particulieren onder ons. Het zij hen voor alsnog vergeven, maar het lijkt me verstandiger voor hen om snel op hun schreden terug te keren. Het signaal vanuit de tweede kamer lijkt me duidelijk.

 • abtje

  @Zuperboer Wees blij dat ze deze zaak niet verder onderzoeken. De FC kon dan wel eens op haar gezicht gaan met 'weidemelk'.
  De schade die dat oplevert zal een klap zijn voor de gehele Nederlandse zuivel.

 • nieuwsgierig

  Bij FC is het ook echt weidemelk, de rest bedonderd de boel gewoon als dit ook als weidemelk op de markt gebracht wordt. De maatschappij verlangt dat de koeien in de wei lopen en FC komt de veehouders hier in tegemoet door de weidegangpremie en dan wil de rest niet achterblijven en verzint van allerlei premies om ook zgn in de pas te lopen met FC, laat greenpeace bij deze melkverwerkers maar eens gaan protesteren, want daar is het meer zinvol.

 • koestal

  alsof de Tweede Kamer of de belastingbetaler de weidepremie betaalt.

 • jan1

  Beste Germo,
  De onkosten die voor de weidemelk worden gemaakt kunnen ( nog) niet uit de markt gehaald worden. Dus tot zover is het een koekje van eigen deeg. Het enigste wat overeind blijft is Imago.
  Ik melk zelf met een robot en pas weidegang toe, men had wel graag dat ik een herkenningspoort zou plaatsen, zodat ze na kunnen gaan of alle koeien wel 6 uur aan een stuk buiten lopen. Dan is het geen imago meer maar ambtenaarderij.

 • trijnie

  Vraag aan mensen die het kunnen weten: is biologische melk wel weidemelk?

 • GroeneGriffioen

  @Trijnnie, ja bio melk is ook weidegangmelk. Als je de regels naleefd dan
  Haal je de 120 dagen 6 uur makkelijk.

 • GroeneGriffioen

  @Trijnnie, ja bio melk is ook weidegangmelk. Als je de regels naleefd dan
  Haal je de 120 dagen 6 uur makkelijk.

 • maatje 1904

  Kun je geen weidepremie en duurzaamheidspremie opstijken?

 • joannes

  Sinds wanneer zijn de woorden ¨weide¨, ¨duurzaam¨ en ¨bio¨ synoniem in de Nederlandse taal? Dat de marketing deze hand zand in de consumenten ogen wil strooien is een marketing probleem en geen melk productie probleem. De onduidelijkheid wordt vooral door misleidend taalgebruik geprovoceerd.

 • L.F. ter Schure

  wat willen ze nu. geen wiedemelk of wel lf

 • trijnie

  Wolters/koenen woordenboek zegt: weide: grasveld, grazige weiden, groene weiden enz.
  Zou het kunnen zijn dat deze minister het nederlandse, doodsimpele woord weide niet kan begrijpen?
  Ik, als consument ervaar het als bedriegerij en zal beslist geen melk en kaas meer kopen van bovengenoemde fabrikanten

 • alco1

  En de hele discussie is op gang omdat het FC in zijn duurzaamheidsplan (Of beter gezegd: Toekomst bestendigheids eisen) weidegang centraal had staan. Tijdens 140 vergaderingen kon niet duidelijk gemaakt worden dat die duurzaamheid en weidegang niets met elkaar te maken hebben. Voor een premie was men wel in verband met imago e.d. Maar niet met het bijschrift dat het beter is voor de koeien. Hieruit is de duurzaamheidspremie onstaan.

 • abtje

  @Trijnie Wat jij koopt ben je uiteraard helemaal vrij in en gelukkig maar. Maar mag ik je erop wijzen dat je nu de medeslachtoffers straft?
  Fc begon met het weidemelk bedrog. Andere fabrieken (de overige 20 %) in Nederland werden er door hun buitenlandse afnemers op aangesproken. Niet om ook weidemelk te willen, dat interreseert ze niet, maar omdat het dan wel een reden is om goedkoper te moeten afnemen.
  Dus werden deze melkverwerkers of gedwongen om ook weidemelk te eisen, of deze bedriegerij open te breken met duurzaamheids melk. En enkele van deze kleine verwerkers kozen voor de eerlijkheid. Dus als je mijn inziens een produkt moet laten staan, dan is het de Fc produkt.

 • nieuwsgierig

  juist niet laten staan, want bij FC lopen de koeien van de leden die voor de premie in aanmerking komen gegarandeerd 120 dagen een bepaald aantal uren per dag in de wei!

 • trijnie

  Sorry, maar ik heb er moeite mee om het te begrijpen. Ik weet dat het voor de koeien goed is om de wei in te gaan en ik ben ook nogal gehecht aan die beesten en vandaar dat ik daar het liefst voor kies, maar ik zie de bomen onderhand niet meer door het bos. Ik hou het maar bij bio en de lekkere vla van Friesland campina. En hoop dan dat ik goed zit.

 • alco1

  @trijnie. Als je #13 begrijpt dan begrijp je alles.

 • poldes

  ondanks weide premie,
  neemt ook het aantal weidende koeien in Nederland net als in Denemarken jaarlijks af.

 • rijpkema

  er wordt nu ten onrechte van uitgegaan dat doc een duurzaamheidspremie heeft dit jaar is dit gewoon de zelfde regeling als bij fcdf onder de zelfde voorwaarden (120 dagen 6uur per dag buiten voor een premie van 0.5 cent)voor volgend jaar wordt aan een duurzaamheidspremie gewerkt van 1 cent wat hier precies onder valt wordt nog uitgewerkt maar o.a. de wiedegang valt hier onder maar er wordt ook naar het energieverbruik gekeken en andere duurzaamheidsaspekten en dit gaat dus dan verder dan bij fcdf en heeft dus dan ook een andere naam

 • abtje

  @Rijpkema Dan kan je zelf een pakket samenstellen om die cent te pakken. Of weide gang, of duurzame stal, of enrgie bewust of enz. enz. Iedre item heeft een puntwaarde en als jij aan bijv. zes punten komt mag je die cent incasseren. wat dat betreft maakt de afnemer niets uit en doen ze allemaal hetzelfde.

 • aarthamstra1

  Kiek maar eens op een pak vla van weidemelk koeien 90% van de inhoud heeft niets te maken met melk ,laat staan weidemelk . Alleen wettelijk bedonderen ze de boel niet .Vind dit vele malen erger als paardenvlees als rundvlees verkopen dat is beide VLEES/ De Melkfabrieken bedonderen boer en consument
  door er totaal iets anders in te stoppen dat in de verste verte NIETS <<NIETS met zuivel laat staan koeien te maken heeft.

 • Mels

  Aart,dat andere heeft te maken met roundup ready mais en soya. Ha ha wat is het toch mooi om al die onnozelen te flessen zullen ze wel denken. En gelijk hebben ze.

 • koestal

  De consument gaat voor 90% voor de laagste prijs,crisis of niet

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.