Rundveehouderij

Nieuws 1698 x bekeken 5 reacties

'Aanvoerregulering niet van tafel'

Nes/Hamm - De door het Europees Parlement gewenste aanvoerregulering voor melk is nog helemaal niet ten grave gedragen. Beweringen dat de Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos er niet meer in zou geloven, zijn onterecht.

Dit stellen de European Milk Board (EMB) en de Nederlandse melkveehoudersorganisaties DDB en NMV in reactie op beweringen van de zuivelhandel en industrie. In het overleg tussen het Europarlement, Europese Raad en Commissie (trialoog) is de inzet van aanvoerregulatie als instrument om zuivelcrises sneller op te lossen nog steeds een serieuze optie, stellen de organisaties. De EMB heeft daar een schriftelijke bevestiging van Ciolos van, zo meldt ze.

De EMB en verwante organisaties stellen dat de Europese zuivelhandel, en met haar een deel van de industrie en de boerenorganisaties uit Noordwest-Europa, de zaken bewust anders voorstellen dan ze werkelijk zijn. Zo proberen ze de indruk te wekken dat bijna alle leden van Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca tegen aanvoerregulering zouden zijn, terwijl vooral de gevestigde bonden uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland (een minderheid) tegen zijn. In Oost- en Zuid-Europa en ook in Frankrijk en deels Duitsland zijn melkveehouders juist vóór aanvoerregulering, wordt gesteld.

Ook de argumenten tegen aanvoerregulering kloppen voor een groot deel niet, wordt gesteld. Er zijn geen publieke gelden mee gemoeid en het instrument is niet bedoeld als permanent, aldus de EMB. Een onderzoek dat zuivelhandel en industrie inzetten tegen aanvoerregulering (van het Thünen-Institut in Braunschweig), is volgens de DDB flinterdun en gebaseerd op onjuiste aannames.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat is het toch eigenlijk een vreemde situatie. De bonden zijn voor aanvoerregulering en ik krijg de indruk dat de meeste boeren hun standpunt niet steunen. De vraag dus: Is het een boerenstandpunt of van een groep idealisten

 • agratax2

  alco1 Ik denk dat je het stuk nog eens rustig moet lezen. Er staat nl. dat de meeste landen niet tegen een regulering zijn. Noord West Europa is voor een 100 % vrije markt en vrije productie. Zo lees ik tenminste. Gezien de EU uit 27 stemgerechtigde leden bestaat er maar een handje vol gen regulering wenst, is de kans groot dat er een vorm van regulering zal blijven. Niet alle landen bezitten boeren, die denken dat meer en nog meer goed is zo niet Heilig. Deze mensen huldigen het principe; 'Ik leef één keer en wil er van genieten en me zeker niet over de kop werken'.

 • alco1

  @agratax. Ik rustig lezen? Niet tegen is tweemaal negatief dus positief(voor)

 • halbe

  Zo kun je van geen nieuws toch nog nieuws maken. Ik wist niet dat het komkommerseizoen al begonnen was.
  Natuurlijk is de Europese commissie niet tegen een aanvoerregulering, alleen is de vraag wie dat gaat doen. In elk geval niet vanuit Brussel.
  Hier in Frankrijk is er al door de zuivelindustrie een aanvoerregulering ingesteld. Bij onze coöperatie (Sodiaal) krijgen we maar 50 euro/1000 l. als we meer leveren dan onze leveringsrechten plus de bonussen. Lactalis is van plan om helemaal niets te betalen voor de teveel geleverde melk.
  Het lijkt me ook de meest logische oplossing dat elk land cq. zuivelbedrijf zelf bepaalt hoe ze de melkprijs overend wil houden.
  Maar als ik zo om me heen kijk hoeft Frankrijk niet bang ter zijn voor teveel melk; er stoppen enorm veel bedrijven met melken en de blijvers gaan dat niet vol melken.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Halbe,

  In Frankrijk gaan op zuivelgebied veel zaken anders dan in Noord-Europa. Aanvoerregulering is bij jullie misschien al lang een feit, in Nederland en de directe buurlanden is het wereldbeeld flink afwijkend.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.