Rundveehouderij

Nieuws 5001 x bekeken 17 reacties

'2014 wordt moeilijk, 2015 wordt slecht'

Falkenberg - De melkveehouderij gaat moeilijke jaren tegemoet, ondanks alle gunstige signalen wereldwijd. Dat stelde Arla-directeur Peter Tuborg tijdens het EDF-congres in Falkenberg (Zweden).

Volgens Tuborg zal de melkprijs de komende jaren dalen. "2014 wordt een moeilijk jaar, 2015 wordt ronduit moeilijk." Hij wil echter geen concrete prijzen noemen. "Ik zeg alleen maar dat de melkprijs minder laag zal zijn dan in 2011". Aanleiding voor lagere prijzen zijn de stagnerende EU markt en de sterke groei van de melkproductie. "In 2015 zal het aanbod 15 procent groter zijn dan nu, en daarvoor is dan nog niet voldoende markt ontwikkeld." Op de lange termijn gaat de Europese consument niet meer zuivel kopen, maar hij gaat er wel meer voor betalen, stelt Tuborg. "De EU melkprijs wordt buiten de EU bepaald en dat zal zich nog versterken."

Laatste reacties

 • alco1

  Het verleden te kennen leert dat toekomst voorspellen koffiedik kijken is en er wordt veel gezegd uit eigen voordeel en zand in de ogen te gooien van de concurrent.

 • kuiken007

  zal de rabobank ook wel met zo'n verhaal komen want die lezen dit ook (voorkennis noemen ze dat bij de rabo)!!!

 • ACB

  Je moet buitenland ook in de gaten houden. Grote landen zoals china,rusland,vietnam willen allemaal zelfvoorzienend worden en investeren kapitalen in de landbouw,dus waar gaan we straks heen met onze melkplas. ?.

 • Edje2

  NIEMAND weet nog niet wat de melkprijs is over 3 maand laat staan over een jaar of nog verder dus wat een lul verhaal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mels

  Wijselijk noemt hij geen prijzen,hij waarschuwt alleen naar wat Arla constateerd en ik denk dat ACB het ook juist ziet. Hh melkers doe er je voordeel mee en probeer EV op te bouwen en te werken aan een zo laag mogelijke kostprijs en daar horen geen (te)dure stallen bij. Bouwen wel maar beheers de kosten.

 • Kobonde

  De melkprijs heeft een 3.75 jarige cyklis dus de trend is vrij gemakkelijk te voorspellen. In 16 wordt het weer beter en in 17 komt de volgende top.

 • anni

  luister niet naar peter tuborgh want hier lopen ze altijd 10 jaren achter

 • j.verstraten1

  gisteren smeekte arla nog om melk!?

 • sybrenm1

  Dit werd trouwens in Amerika ook gezegd dat straks de wereldwijde melkplas groter zal worden.

 • pdenh1

  Laten de melkveeboeren niet verder uitbreiden, doch rationaliseren, teneind concurrentiekracht te veregroten. Meer kwalitatief hoogwaardig locaal en regionaal voedermateriaal ibn het veevoer, minder soya e.a. iverzeese grondstoffen en zorddragen, dat gras en maisverbouw opotimaal worden uitgevoerd. Voorts zal de zuivelfabriek steeds meer speciale zuivelproducten moeten produceren met een hoge toegevoegde waarde, waarvoor zeker een groeiende markt bestaat. Dan zullen ook 2014 e3n 2015 goede jaren worden.

 • alco1

  @pdenh1. Je hebt groot gelijk, maar hoe wil je dat verwezelijken in die werdeld handel. Het is net zoiets als dat PEC Zwolle zegt tegen de andere ere divisie clubs. Laat ons kampioen worden, dat kan als jullie expres gaan verliezen.

 • Zuperboer

  @pdenh1 hoeveel koeien heeft U momenteel a/d melk?

 • poldes

  de zuivelfabrieken geven ons de eu gangbare melkprijs omdat daar geen winst te behalen valt moet deze maar laag zijn.
  en alle winsten die de zuivelindustrie buiten de eu export opslurpt is voor hun eigen.
  het gaat de zuivelindustrie hierdoor voor de wind.
  700 miljoen investeren in Heerenveen en elders ook nog veel.
  De zuivelindustrie heeft zoveel gecached het afgelopen jaar,en daar is geen toezicht noch controle op.
  Zolang blijft het feesten als een beest in de zuivelwereld.

 • Bison

  Boeren zijn elkaars grootste vijanden en de broedermoord blijft gewoon doorgaan.
  De overlevenden werken steeds harder voor steeds minder en ze zijn er nog blij mee ook. En dat noemen ze progress!!

  Crazy Dutchmen, lol

 • alco1

  Ha Bison. Nog last gehad van het water?
  Overal heb je moordende concurrentie. In de bouw, tussen middenstanders. Grote supers laten de kleine dorpswinkeltjes allemaal verdwijnen en die supers bestrijden elkaar ook weer op leven en dood ,waarvan de boer weer de dupe is. Ook in de natuur is het dat de sterkste overleeft. Als je verandering wilt aanbrengen dachten velen in het verleden, dan moet zul je het communisme aanhangen, maar daar weten we van dat dat helemaal niet werkt!
  Dus wat we ook zeggen, schrijven of willen. Het elleboog werken is niet uit te bannen.

 • Demeter Griend

  Beetje meer ondernemer en misschien iets minder boer.

 • koestal

  Peter Tuborg heeft z,n salaris en dat van de bestuursleden net verdubbeld en smeekt nu om meer melk,kunnen de melkveehouders zijn salaris in stand houden en zelf met een fooi hun neus afvegen

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.