Rundveehouderij

Nieuws 1162 x bekeken 3 reacties

Zweden mikt op koepremies

Stockholm - De Zweedse regering mikt voor de melkveehouderij op een premie per koe. Dat heeft landbouwminister Eskil Erlandsson aangekondigd.

Erlandsson hoopt dat met een dergelijke subsidiëring de sector weer gaat groeien. In Zweden hebben de melkveehouders volgens hem te maken met striktere milieu- en dierenwelzijnsregels dan elders in de EU. Door de premie worden die concurrentienadelen gecompenseerd, aldus de bewindsman. De koepremie zou tussen de 1.000 en 1.500 kroon komen te bedragen. Dat komt neer op 116 tot 175 euro. Of het er van kan komen is echter afhankelijk van de definitieve besluitvorming in Brussel over de herziening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Zweden telt momenteel 4.900 melkveehouders met een melkveestapel van 348.000 koeien, maar de sector vertoont een hardnekkige neiging om te slinken, niet alleen qua aantal bedrijven, maar ook qua productie. In het eerste kwartaal daalde de melkaanvoer bij de verwerkers in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar met 1,5 procent.

Sectororganisatie LRF Mjölk heeft verheugd gereageerd op de voorzet van Erlandsson.

Laatste reacties

 • abtje

  Zweden heeft altijd al subsidie gegeven aan haar boeren.
  Het rundvlees was altijd duur, hielden de boeren er meer aan over. Anders waren er al geen of nauwelijks meer boeren geweest.

 • Venstra

  @abtje
  Ja midden in de bos kom je nog gewoon weilandafscheidingen tegen in de vorm van opgestapelde stenen, nu groeit alles dicht. Maar je moet je ook afvragen of je daar wilt boeren, hoe noordelijker hoe moeilijker het inkuilen, en al die rotsen en stenen op sommige percelen land daar hoef je echt geen ploeg of maaier in te zetten, beweiding is dan alleen nog een optie.

 • abtje

  @Venstra Je hebt ook schitterende stukken in Zweden, het is niet alleen maar kommer en kwel. Zo stom zijn die Zweedse mensen echt niet, het is hun regering die erg 'bemoederend' is. Drank slecht? duur maken. Gevolg veel meer alcoholisme. Boeren slecht inkomen? Vlees duur maken, boeren wel leuk inkomen. Gevolg gemakzucht. Dat is jammer, toen wij nog nooit gehoord hadden van balen maken en in folie wikkelen waren ze daar in midden Zweden al volop mee bezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.