Rundveehouderij

Nieuws 1353 x bekeken 2 reacties

VS voorziet sterke stijging melkproductie 2014

Washington - In het jaar 2013 zal de Amerikaanse melkproductie relatief licht stijgen van 90,8 tot 91,5 miljard kilo, volgend jaar zal de productiestijging waarschijnlijk verdubbelen naar 92,8 miljard kilo.

Dat is een toename met ruim 1,3 miljard kilo in plaats van een toename met 700 miljoen kilo, zoals voor dit jaar wordt verwacht. Dit blijkt uit het World Agricultural Supply and Demand (Wasde) report van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

De extra productietoename wordt veroorzaakt door een naar verwachting overvloedig aanbod van mais en door een sterk stijgende export van melkpoeders. Dit jaar is ook al meer mais beschikbaar dan vorig jaar, maar nog niet zodanig veel dat de ruwvoerprijzen echt hard onderuit gaan. Voor volgend jaar wordt (mits het klimaat meewerkt) een overvloedig aanbod voorzien.

Mexico is de belangrijkste importeur van Amerikaanse zuivelproducten, maar ook een steeds groter deel van de Amerikaanse export wordt verkocht naar China, andere bestemmingen in Zuidoost-Azië en naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Tegelijk met de stijging van de melkproductie in de Verenigde Staten voorzien de onderzoekers van USDA ook een daling van de melkprijs. Die zakt van een verwachte €33,36 tot 34,22 per 100 kilo dit jaar naar een verwachte uitbetaling van €32,23 tot €33,95 volgend jaar. Dit is de prijsverwachting voor de zogenoemde 'all-milk'-prijs.

Door de naar verwachting hogere melkproductie in 2014 zullen overigens niet alleen de melkproductie en de export stijgen, ook de import in de VS zal afnemen. Reden is dat ook meer melk op de binnenlandse markt zal worden verkocht.

Laatste reacties

  • ed12345

    De extra productietoename wordt veroorzaakt door een naar verwachting overvloedig aanbod van mais
    Dat noemt men ;Wishfull thinking; die pokke mais zit er nog niet eens voor de helft in De Chicago beurs dacht er anders over vandaag

  • el

    Als het voer goedkoper word door een ruim aanbod, en de melkprijs is voldoende, dan zal er meer geproduceerd worden: gevolg daarvan is weer een lagere melkprijs!

Of registreer je om te kunnen reageren.